ΣΙΝΕ

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

Αίσιο τέλος στη περιπέτεια του Αστρονομικού Πάρκου Ορλιακα Γρεβενών

Ικανοποίηση στο ΠΔΜ την Περιφέρεια και τον καθ. Οικονόμου. Στα Γρεβενά η υπογραφή ένταξης του έργου.


Αίσιο τέλος έχει η περιπέτεια της ένταξης του έργου «Αστρονομικού πάρκου Ορλιακα Γρεβενών» που... τα τελευταία χρόνια παλινδρομούσε στα γραφεία της Περιφέρειας και των φορέων υλοποίησης του εξαιτίας σημαντικών ελλείψεων στους φακέλους υποψηφιότητας.

Το έργο γνώρισε αρκετές αποτυχίες από άστοχες και πρόχειρες κινήσεις των εμπλεκομένων πλευρών, την περιφέρεια το ΑΠΘ αρχικά και το ΠΔΜ στην συνέχεια αλλά και των προηγούμενων διοικήσεων Νομαρχία κα δήμων Γρεβενών. Βγήκε από το τέλμα με ενέργειες της νέας διοίκησης του ΠΔΜ που τράβηξε μια διαχωριστική γραμμή με όλες τις εκκρεμότητες του παρελθόντος αλλά και της επιμονής που επέδειξε ο Περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης να "κλείσει" με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο που αναμένεται να συμβάλλει θετικά όχι μόνο στα Γρεβενά αλλά συνολικά στην Δυτική Μακεδονία.

Στην συνάντηση που έγινε στην Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας και στην οποία παρουσία Κασαπίδη έλαβαν μέρος, ο Πρύτανης του ΠΔΜ Θόδωρος Θεοδουλίδης, μέλη της διαχειριστικής αρχής και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο Θανάσης Οικονόμου εμπνευστής της ιδέας του έργου, ξεκαθαρίστηκαν όλες οι λεπτομέρειες, δόθηκαν αμοιβαίες επεξηγήσεις για παρερμηνείες του παρελθόντος, ενώ από την πλευρά του ΠΔΜ υπήρξε η ρητή διαβεβαίωση και δέσμευση ότι το εγχείρημα που θα βρίσκεται υπό την σκέπη του τόσο στο στάδιο της κατασκευής όσο και στην ευθύνη του στο στάδιο της λειτουργίας θα χρηματοδοτείται από πόρους του ιδρύματος που διασφαλίζονται γι’αυτο το σκοπό. Η πλευρά Οικονόμου που έχει δει το έργο να παλινωδεί στα γρανάζια της Ελληνικής γραφειοκρατίας, φαίνεται ότι ήρε τις όποιες επιφυλάξεις που διατηρούσε για τις προθέσεις και τον ρόλο του ΠΔΜ.

Η πρόταση που υπήρχε στο τραπέζι για καθιέρωση εισιτηρίου, τοποθετούσε το Αστρονομικό Πάρκο στις Ιδιωτικές επενδύσεις, γεγονός που θα επέτρεπε την χρηματοδότηση του από προγράμματα μόνο κατά ένα ποσοστό και την καταβολή ιδίας συμμετοχής από τους όποιους εμπλεκόμενους.

Ομως το έργο με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το πανεπιστήμιο και έχει εγκρίνει η Διαχειριστική αρχή, δηλαδή να λειτουργήσει ως επιστημονικό ερευνητικό κέντρο για τους ερευνητές και επισκέψιμο για εκπαιδευτικούς λόγους σε σχολεία και Ερασιτέχνες αστρονόμους, θα χρηματοδοτηθεί 100% από Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Έτσι τις επόμενες ημέρες ο Γιώργος Κασαπίδης σε ειδική τελετή που θα οργανώσει στα Γρεβενά θα υπογράψει την ένταξη του έργου που περιλαμβάνει την επικαιροποίηση της μελέτης και η κατασκευή του δρόμου στο ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ ως έργο γέφυρα στο ΕΣΠΑ 2021-2028 θα ενταχθεί άμεσα και θα περιλαμβάνει τα κτήρια τον εξοπλισμό και τον Οικονομικό σύμβουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: