ΣΙΝΕ

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Βασίλης Κόκκαλης: "Ανέτοιμες οι επιχειρήσεις για την εφαρμογή του «My Data» - Να μετατεθεί η έναρξη του μέτρου"

«Ανενημέρωτες και απροετοίμαστες είναι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οικονομικών για την διαβίβαση των παραστατικών εσόδων και εξόδων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (ΜΥ DATA)» επισημαίνει ο... βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο κ. Κόκκαλης στην αναφορά του επισυνάπτει επιστολή του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος απευθυνόμενη προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κεντρικής Διοίκησης του ΟΕΕ, αναφορικά με το κατά πόσο και σε ποιο βαθμό είναι ενημερωμένες οι επιχειρήσεις και ποια η ετοιμότητά τους, σχετικά με την υποχρεωτικότητα διαβίβασης των παραστατικών εσόδων και εξόδων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. (Μy Data).

Στην εν λόγω επιστολή αναδεικνύεται και διαπιστώνεται ότι ιδιαίτερα ανενημέρωτες και απροετοίμαστες είναι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν τη σχετική πληροφόρηση από τον φορέα τους, ενώ οι φορείς με την σειρά τους δεν έχουν την πληροφόρηση σε κεντρικό επίπεδο από το τριτοβάθμιο όργανο τους για τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την ηλεκτρονική πλατφόρμα (MyData).

Διαπιστώθηκε, σύμφωνα με την επιστολή, επίσης, ότι οι μόνοι που έχουν ενημερωθεί από τους φορείς τους είναι οι «μεγάλες» επιχειρήσεις, οι οποίες δηλώνουν έτοιμες να εφαρμόσουν τα myData σε ποσοστό 70%, ενώ πρόβλημα εντοπίζεται και στις επιχειρήσεις (αγροτικών – αλιευτικών δραστηριοτήτων) που βρίσκονται μακριά από τον αστικό ιστό και υστερούν σε τεχνολογία και σύνδεση με το διαδίκτυο.

Για τους λόγους αυτούς στην επιστολή προτείνεται σειρά αναγκαίων λύσεων και μέτρων, με σημαντικότερες την έναρξη της υποχρεωτικότητας από 01-01-2023, και την επιχορήγηση όλων των επιχειρήσεων ανάλογα με το μέγεθος τους και το ύψος της δαπάνης για τα απαραίτητα λογιστικά και εμπορικά προγράμματα (software), καθώς και για τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό (hardware).»

Δεν υπάρχουν σχόλια: