ΣΙΝΕ

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΣΠΕΚ 10-11/12/2021

Παρασκευή 10 και Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, 11:00-14:00 το πρωί και 17:00-21:00 το απόγευμα, στην αίθουσα τέχνης της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, Αγίας Σοφίας 38, λαμβάνει χώρα η... Έκθεση Βιβλίων Συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, με παράλληλες Παρουσιάσεις Βιβλίων από συγγραφείς, μέλη του ΣΠΕΚ, που έρχονται από την όμορφη και αγαπημένη μας Κύπρο. Η Έκθεση Βιβλίων Συγγραφέων του ΣΠΕΚ, περιλαμβάνει 30 έντυπες εκδόσεις του ΣΠΕΚ σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Αρχύτας» και 13 ηλεκτρονικές εκδόσεις του ΣΠΕΚ, 6 Audiobooks - video books και 7 Ebooks. Ο ΣΠΕΚ με αυτό το γεγονός δίνει την ευκαιρία, ιδίως σε Κύπριους και Απόδημους να παρουσιάσουν έργα τους στη Συμπρωτεύουσα, που είναι Πυλώνας Εκθέσεων και Φεστιβάλ. Πρόγραμμα Παρουσιάσεων Βιβλίων:



-Παρασκευή 10/12, 11:00-14:00: Παρουσίαση ανθολογιών νέων ΣΠΕΚ με απαγγελία. "Για την Κική Δημουλά", "Για τον Τάσο Λειβαδίτη", "Για τον Γιάννη Ρίτσο".

-Παρασκευή 10/12, 17:00-17:30: Παρουσίαση έργου Ιφιγένειας Μετόχη, "Θαλασσινές Πινελιές".

-Παρασκευή 10/12, 17:30-18:00: Παρουσίαση έργου Ελευθέριου Πλουτάρχου, "Άνθρωπος, Στοχασμοί και Αποχρώσεις".

-Σάββατο 11/12, 11:00-12:00: Παρουσίαση έργων Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη, "Η Κύπρος στον αγώνα του 1821", "Κούρος και Κόρη", "Έρως, Μύθος, Βάθος". Συμμετέχουν ο Ανδρέας Σταματόπουλος, Δ/ντης Ειδήσεων Βεργίνα TV και η Στελίνα Μαργαριτίδου, δημοσιογράφος.

-Σάββατο 11/12, 12:00-13:00: Παρουσίαση έργων Γεώργιου Πετούση, "Άρβυλα νούμερο 52", "Σπύρος Πετούσης, η θυσία ενός ήρωα", "Ταραγμένα και παγιδευμένα χρόνια", "Στα χρόνια της θητείας". Συμμετέχουν ο Διομήδης Μαρκουλλής, Καθηγητής Α.Π.Θ. και ο Ανδρέας Σταματόπουλος, Δ/ντης Ειδήσεων Βεργίνα TV.

-Σάββατο 11/12, 17:00-18:00: Παρουσίαση έργων Άννας Τενέζη, "Επιστροφή στην Πατρίδα", "Μαζί στο Τίποτα", "Του Έρωτα και της Ψυχής", "Η Αρχοντοπούλα με την πέτρινη καρδιά", "Το σύννεφο που χάρισε ζωή", "Το σύννεφο που αναζητούσε την αγάπη", "Τσιριτρόμ ο ατρόμητος", "Το κοριτσάκι που ήθελε να πάει στο φεγγαράκι", "Ένας μικρός, μικρούλης δράκος", "Ένας μικρός, μικρούλης δράκος. Μέρος 2ο, νέες περιπέτειες". Συμμετέχουν η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και η Νίκη Σταματιάδου, δημοσιογράφος.


ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΠΕΚ 10-11/12/2021
Δύο ειδικευμένοι δεξιοτέχνες μουσικοί της λεγόμενης «παλαιάς μουσικής» και μέλη του διεθνούς συνόλου Ex Silentio παρουσιάζουν την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στις 20:00, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, στην αίθουσα τέχνης της ΦΑΑΘ, ένα πανοραμικό πρόγραμμα μεσαιωνικής μουσικής. Περιλαμβάνει έργα του μεγάλου Γάλλου ποιητή-συνθέτη Γκιγιώμ ντε Μασώ, από Ιταλούς συνθέτες της Ars Nova καθώς και έργα από τον πολύτιμο κώδικα της Κύπρου. Δημήτρης Κούντουρας – μεσαιωνικά φλάουτα και Ηλέκτρα Μηλιάδου – βιέλα.

Το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021 στις 20:00, στην αίθουσα τέχνης της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, Αγίας Σοφίας 38, το απόγευμα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, παρακολουθούμε ένα μουσικό, εορτινό αφιέρωμα σε έργα διαφόρων συνθετών της μπαρόκ περιόδου, του 17ου και 18ου αιώνα από τους μουσικούς Αλέξιο Πογρεβνόη και Ράνια Ρωσοπούλου, που θα μεταφέρουν το γιορτινό κλίμα μιας άλλης εποχής σε μια γιορτή του σήμερα.

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΙΜΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ

Το διήμερο Διεθνών Βραβεύσεων και Έκθεσης 43 Βιβλίων Συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 και το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021, 11:00-14:00 και 17:00-21:00 έκαστην ημέρα, στο μέγαρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, Αγίας Σοφίας 38, αίθουσα τέχνης. Είσοδος μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 



*Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, αίθουσα τέχνης Φ.Α.Α.Θ.*



Το πρωί της Παρασκευής 10 Δεκεμβρίου στις 11:00 – 12:00, παρουσία εκλεκτών συγγραφέων από Κύπρο και Ελλάδα, θα λειτουργήσει η Έκθεση Βιβλίων Συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με 30 νέες έντυπες εκδόσεις και 12 ηλεκτρονικές (eBooks & Audiobooks). Οι συγγραφείς θα υπογράφουν τα βιβλία τους, θα δίνουν συνεντεύξεις και θα συνομιλούν με τον κόσμο.



Στη συνέχεια, στις 12:00-14:00, ακολουθούν οι απαγγελίες των νέων συγγραφέων από Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια, που έλαβαν μέρος επιτυχώς στους τρεις διαγωνισμούς ποίησης του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και το έργο τους συμμετέχει σε μια από τις τρεις Ανθολογίες Ποίησης που έχουν κυκλοφορήσει από τον ΣΠΕΚ «Για την Κική Δημουλά», «Για τον Τάσο Λειβαδίτη» και «Για τον Γιάννη Ρίτσο».



Την ίδια ημέρα, Παρασκευή 10/12, το απόγευμα στις 17:00-18:00 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση των έργων δύο νέων αξιόλογων Κύπριων συγγραφέων. «Θαλασσινές Πινελιές», πεζογράφημα από τη συγγραφέα – καλλιτέχνη, Ιφιγένεια Μετόχη. «Άνθρωπος, Στοχασμοί και Αποχρώσεις» από τον εκπαιδευτικό – συγγραφέα, Ελευθέριο Πλουτάρχου.



Έπειτα, το βράδυ της Παρασκευής 10/12/2021 στις 19:00-20:00 θα λάβει χώρα η Επίσημη Τελετή Βράβευσης του διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη και του ομότιμου καθηγητή, θεατρολόγου – συγγραφέα - κριτικού, Βάλτερ Πούχνερ, με το «Βραβείο Ανθρωπισμού, 2021» από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Θα παρουσιαστούν τα μέλη της Επιτροπής Βράβευσης, θα αναγνωστούν τα κριτήρια, η εργοβιογραφία των τιμώμενων, το σκεπτικό βράβευσης και η αντιφώνηση των βραβευθέντων. Θα απονεμηθεί ο τιμητικός πάπυρος βράβευσης και το πρωτότυπο - μοναδικό έργο τέχνης, δια χειρός της εκλεκτής Κύπριας ζωγράφου, μέλους του ΣΠΕΚ, Αρίστης Χατζησάββα, ειδικά φιλοτεχνημένο για τους τιμώμενους και τον συγκεκριμένο θεσμό βράβευσης του ΣΠΕΚ.



20:00-21:00 | Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με εκλεκτό μουσικό αφιέρωμα από μέλη του διεθνούς φήμης συνόλου παλαιάς μουσικής «Ex Silentio». Ένα πανοραμικό πρόγραμμα μεσαιωνικής μουσικής. Περιλαμβάνει έργα του μεγάλου Γάλλου ποιητή-συνθέτη Γκιγιώμ ντε Μασώ, από Ιταλούς συνθέτες της Ars Nova καθώς και έργα από τον πολύτιμο κώδικα της Κύπρου. Δημήτρης Κούντουρας – μεσαιωνικά φλάουτα και Ηλέκτρα Μηλιάδου – βιέλα.

Τέλος ακολουθούν κεράσματα και οίνος.



*Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021, αίθουσα τέχνης Φ.Α.Α.Θ.*



Το πρωί του Σαββάτου, 11 Δεκεμβρίου στις 11:00 – 12:00 θα παρουσιάσει τα έργα του στο κοινό ο Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και Αντιπρόεδρος του ΣΠΕΚ: «Η Κύπρος στον Αγώνα του 1821» ιστορική μελέτη, «Κούρος και Κόρης» ποίηση, «Έρως, Μύθος, Βάθος» ποίηση.



Έπειτα, 12:00-13:00, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης», Γιώργος Πετούσης, θα παρουσιάσει τα πεζογραφήματά του «Άρβυλα νούμερο 22», «Σπύρος Πετούσης, Η θυσία ενός ήρωα», «Ταραγμένα και Παγιδευμένα Χρόνια», «Στα χρόνια της θητείας».



Το απόγευμα, 17:00-18:00, η Ξανθιώτισα φιλόλογος – συγγραφέας – φωτογράφος, Άννα Τενέζη, θα παρουσιάσει τα έργα της «Μαζί στο τίποτα» και «Επιστροφή στην Πατρίδα», καθώς και τα eBooks «Του Έρωτα και της Ψυχής», «Η Αρχοντοπούλα με την Πέτρινη Καρδιά» και τα Audiobooks «Το κοριτσάκι που ήθελε να πάει στο φεγγαράκι», «Τσιριτρόμ ο Ατρόμητος», «Το σύννεφο που χάρισε ζωή», «Το σύννεφο που αναζητούσε την αγάπη», «Ένας μικρός, μικρούλης δράκος 1 και 2».



Το ίδιο βράδυ, Σάββατο 11/12/2021, στις 19:00-20:00, θα λάβει χώρα η Επίσημη Τελετή Βράβευσης του λογοτέχνη – ποιητή Αντώνη Φωστιέρη και της λογοτέχνιδας Κίκας Πουλχερίου με το «Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του, 2021» από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Θα παρουσιαστούν τα μέλη της Επιτροπής Βράβευσης, θα αναγνωστούν τα κριτήρια, η εργοβιογραφία των τιμώμενων, το σκεπτικό βράβευσης και η αντιφώνηση των βραβευθέντων. Θα απονεμηθεί ο τιμητικός πάπυρος βράβευσης και το πρωτότυπο - μοναδικό έργο τέχνης, δια χειρός της εκλεκτής Κύπριας ζωγράφου, μέλους του ΣΠΕΚ, Αρίστης Χατζησάββα, ειδικά φιλοτεχνημένο για τους τιμώμενους και τον συγκεκριμένο θεσμό βράβευσης του ΣΠΕΚ.



20:00-21:00 | Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με εκλεκτό μουσικό αφιέρωμα από φοιτητές του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Παρακολουθούμε, από τον Αλέξανδρο Πογρεβνόη και τη Ράνια Ρωσοπούλου,   ένα μουσικό, εορτινό αφιέρωμα σε έργα διαφόρων συνθετών της μπαρόκ περιόδου, του 17ου και 18ου αιώνα. 

Τέλος ακολουθούν κεράσματα και οίνος.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου εκφράζει βαθύτατες ευχαριστίες στους χορηγούς των εκδηλώσεων: LAIKO MANUFACTURING & TRADING LTD και ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ. Εγκάρδιες ευχαριστίες από τα μέλη και τους φίλους του ΣΠΕΚ στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης για τη συνέργεια. Ευγνωμοσύνη στους υποστηρικτές του ΣΠΕΚ: Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Υπουργείο Εσωτερικών Τμήμα Μακεδονίας Θράκης, Δήμος Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλα τα ΜΜΕ Ελλάδας, Κύπρου και Ομογένειας για την υποστήριξη καθώς και στους καταπληκτικούς χορηγούς επικοινωνίας των εκδηλώσεών μας: Βεργίνα TV, Karfitsa, Polis Magazino, MYPORTAL.GR, biscotto.

Δεν υπάρχουν σχόλια: