ΣΙΝΕ

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Κορωνοϊός: Επτά σημάδια ότι νοσήσατε αλλά δεν το καταλάβατε

Πολλοί ασθενείς εκδηλώνουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις η λοίμωξη δίνει κάποια σημάδια

Πολλοί γύρω σας διαγνώστηκαν με Covid-19, εσείς όμως... αισθάνεστε περδίκι.

Ίσως είστε από τους τυχερούς που απέφυγαν τη λοίμωξη, ίσως όμως προσβληθήκατε αλλά τα συμπτώματα ήταν ήπια ή ανύπαρκτα.

Η εφημερίδα Jerusalem Post συγκέντρωσε επτά πιθανές ενδείξεις ότι είχατε κορωνοϊό αλλά δεν το αντιληφθήκατε.

1. Ήσασταν άρρωστος αλλά δεν εξεταστήκατε

Σε αντίθεση με προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού, τα συμπτώματα της Όμικρον τείνουν να είναι ήπια στους πλήρως εμβολιασμένους και κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν αξιοσημείωτα συμπτώματα. Εάν δεν αισθανθήκατε αρκετά άρρωστος για να κάνετε εξετάσεις, ίσως είχατε κορωνοϊό και αναρρώσατε χωρίς να το γνωρίζετε.

2. Νομίζατε ότι είχατε γρίπη, αλλά ήταν Flurona

Είχατε πυρετό για μέρες, βήχα και ήσασταν εξαντλημένος, αλλά ο γιατρός δεν διέγνωσε γρίπη. Μπορεί να ήταν η Όμικρον, επειδή η εποχή της γρίπης και η πανδημία συνέπεσαν. Φέτος, οι γιατροί διαπιστώνουν κρούσματα Flurona -ταυτόχρονη μόλυνση με γρίπη και κορωνοϊό.

Ο δρ Νάβαντ Νταβίντοβιτς, διευθυντής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας που συμβουλεύει το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ για τον ιό, δήλωσε στο CNN ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται έξαρση της γρίπης παράλληλα με αύξηση της νοσηρότητας του κορωνοϊού, επομένως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συνδυασμένης μόλυνσης.

Τόσο η γρίπη όσο και ο SARS-CoV-2 είναι ιοί προκαλούν παρόμοια συμπτώματα: βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό, πονοκέφαλο και κόπωση. Και οι δύο μεταδίδονται από σταγονίδια που απελευθερώνονται στον αέρα όταν ένας ασθενής μιλά, αναπνέει ή βήχει.

3. Έχετε πυκνή τριχόπτωση

Η ασυνήθιστα έντονη τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε προηγούμενη λοίμωξη. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet πριν από περίπου έναν χρόνο διαπίστωνε ότι το 22% των ασθενών της Covid-19 υποφέρουν από τριχόπτωση έξι μήνες μετά τη μόλυνση, με τις γυναίκες να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές, οι οποίοι εξέτασαν διάφορα μακροπρόθεσμα συμπτώματα του ιού, διαπίστωσαν ότι 359 από τους 1.655 ασθενείς στη Γουχάν υπέφεραν από τριχόπτωση. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η τριχόπτωση είναι πρωταρχικό σύμπτωμα της long Covid, μαζί με κόπωση, δύσπνοια, ζάλη και πόνο στις αρθρώσεις.

4. Είχατε κρούσματα στην οικογένεια

Εάν όλοι στην οικογένειά σας ήταν άρρωστοι εκτός από εσάς, μπορεί να είχατε μολυνθεί και να μην το γνωρίζατε. Πολλοί έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα και η Όμικρον φαίνεται πως είναι πιο ήπια από άλλες παραλλαγές, ειδικά σε εμβολιασμένα άτομα.

5. Είχατε προβλήματα στο στομάχι

H Covid-19 είναι ασθένεια του αναπνευστικού, αυτό όμως δεν σημαίνει πως όλοι οι ασθενείς βήχουν ή έχουν δύσπνοια. Για ορισμένους, η διάρροια μπορεί να είναι το πρώτο και μοναδικό σημάδι λοίμωξης. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) πρόσθεσαν τη διάρροια στη λίστα των συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με το NBC, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή ανοσοκαταστολή είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διάρροια ή άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το γαστρεντερικό έπειτα από λοίμωξη με Όμικρον. Οι ειδικοί του νοσοκομείου Johns Hopkins σημείωσαν ότι περίπου το 20% μπορεί να εμφανίσει διάρροια λίγο μετά τη μόλυνση.

6. Εμφανίσατε μόλυνση στα μάτια

Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να είναι σύμπτωμα του ιού αλλά είναι πολύ σπάνια, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας. Οι πρώτες αναφορές για κόκκινα μάτια ως σημάδι κορωνοϊού εμφανίστηκαν στα τέλη Μαρτίου, όταν η Τσέλσι Έρνεστ, νοσοκόμα που εργαζόταν σε οίκο ευγηρίας όπου 50 από τους 180 ηλικιωμένους προσβλήθηκαν από τον ιό και 37 πέθαναν, είπε ότι όλοι οι ασθενείς με ιό είχαν κόκκινα μάτια.

Δήλωσε στο CNN πως «αυτό είναι κάτι που διαπίστωσα σε όλους. Τα μάτια τους έμοιαζαν σαν να έπασχαν από αλλεργίες». Πρόσθεσε ότι στους ασθενείς, «το λευκό μέρος του ματιού δεν ήταν κόκκινο. Ήταν περισσότερο σαν να έχουν κόκκινες σκιές στο εξωτερικό του ματιού. Είχαμε ασθενείς των οποίων τα κόκκινα μάτια ήταν το μόνο σύμπτωμα που είδαμε, και πήγαν στο νοσοκομείο και πέθαναν εκεί».

7. Υποφέρατε από περίεργο εξάνθημα ή λοίμωξη στα δάχτυλα των ποδιών

Μια μικρή ισπανική μελέτη αναγνώρισε πέντε τύπους εξανθημάτων που συνδέονται με την Covid-19 σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε διαφορετικά νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το εξάνθημα εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς ασθενείς και διαρκεί για αρκετές ημέρες.

Αν και το εξάνθημα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα ορισμένων ιών, οι ερευνητές δήλωσαν ότι εξεπλάγησαν όταν είδαν μεγάλο αριθμό και ποικιλία τύπων εξανθήματος σε ασθενείς με κορωνοϊό. Αρκετές είναι οι αναφορές για το λεγόμενο Covid toe,, ένα εξάνθημα που εμφανίζεται στα δάχτυλα των ποδιών ακόμη και απουσία άλλων συμπτωμάτων. Ωστόσο ο επικεφαλής της μελέτης δρ Ιγκνάσιο Γκαρσία-Ντόμπλε ανέφερε ότι η πιο κοινή μορφή είναι το κηλιδοβλατιδωτό εξάνθημα, στο οποίο εμφανίζονται στο άνω μέρος του σώματος μικρές κόκκινες κουκκίδες ή επίπεδα κόκκινα εξογκώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: