«Όμως, όλο αυτό το διάστημα και η επιστήμη της Διατροφής - Διαιτολογίας έκανε επίσης ερευνητικά άλματα προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις, κυρίως στο επίπεδο της πρόληψης στο σύγχρονο αυτό πόλεμο κατά του SARS-CoV-2. Έτσι για παράδειγμα, σήμερα γνωρίζουμε ότι χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα νόσησης, αυξημένη οξύτητα συμπτωμάτων και αυξημένη πιθανότητα εισαγωγής στην εντατική και θανάτων» επισημαίνουν ο δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και η Μαρία Βοϊτσίδου Διαιτόλογος – Διατροφολόγος.
«Ομοίως», προσθέτουν«συσχετίσεις έχουν δειχθεί ερευνητικά για τη βιταμίνη C, άλλα συστατικά όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο και γενικότερα διατροφή που προάγει την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας μηχανισμού.
Μεταξύ των ισχυρών συσχετίσεων που καταγράφονται ερευνητικά είναι κι αυτή της παχυσαρκίας με την COVID-19».
Έτσι, σήμερα γνωρίζουμε ότι τα άτομα με παχυσαρκία:
§ -Διατρέχουν 46% περισσότερο κίνδυνο να κολλήσουν SARS-CoV-2 σε σχέση με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος
§ -Έχουν 113% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να νοσηλευτούν
§ -Έχουν 74% υψηλότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν στη ΜΕΘ
§ -Έχουν 48% αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Δεκάδες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα.Ο κίνδυνος σοβαρής νόσου COVID-19 αυξάνεται δραματικά με κάθε αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).
Αν λοιπόν η παχυσαρκία συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του κινδύνου νόσησης ή θανάτου από COVID-19, πως επιδρά η απώλεια βάρους;
Μια μεγάλη αναδρομική μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο JAMA Surgery και αναπαράχθηκε από τον ιστότοπο του CNN αναδεικνύοντας τη σημασία των ευρημάτων της, έδειξε ότι η σημαντική απώλεια βάρους συνδέθηκε με:
1. -Χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας
2. -Χαμηλότερη ανάγκη για συμπληρωματικό οξυγόνο
3. -Λιγότερα σοβαρά συμπτώματα από λοίμωξη COVID-19.
«Τα ευρήματα λοιπόν της μελέτης έδειξαν, ότι η παχυσαρκία είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19» επισημαίνουν ο δρ Παπαλαζάρου και η κ. Βοϊτσίδου.
Σύμφωνα με τον Nissen, καρδιολόγο και συγγραφέα της μελέτης, «Εάν χάσετε βάρος, τότε ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θνησιμότητας από COVID-19 μειώνεται πολύ».
Γιατί όμως η παχυσαρκία αποτελεί απειλή;
Τα λιποκύτταρα δημιουργούν χρόνια φλεγμονή. Η παχυσαρκία, συμβάλλει στο σχηματισμό θρόμβων, ενώ η συσσώρευση του λίπους στην κοιλιά και το συκώτι εξάγει χημικές ουσίες κυτοκίνης που προκαλούν βλάβη στους ιστούς και διάφορα αγγειακά προβλήματα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή νόσο COVID-19.
Τα άτομα με παχυσαρκία, επιπλέον, δεν αναπνέουν με την ίδια ευκολία όσο τα άτομα με φυσιολογικό βάρος και αυτές οι διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος επιδρούν καθοριστικά στη σοβαρότητα της νόσου COVID-19, που είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού!
Επιπρόσθετα, μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά θανάτων από COVID-19 είναι έως και 10 φορές υψηλότερα σε χώρες όπου οι περισσότεροι ενήλικες είναι υπέρβαροι/παχύσαρκοι.
Να μην ξεχνάμε: Η επιστήμη είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στον άνθρωπο …αρκεί να την αξιοποιούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου