ΣΙΝΕ

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Μεγάλη νίκη και στήριξη του αγροτικού κόσμου μετά από επίμονες προσπάθειες του Βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ
ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ


Εκφράζω την βαθύτατη ικανοποίησή μου για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και ειδικά σε ότι αφορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που... άμεσα και με ταχύτατους ρυθμούς αποφάσισε και ανακοίνωσε τα παρακάτω μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου.

Ξεκινάω με το ότι αυξάνονται κατά 20 εκατ. ευρώ τα μέτρα για τους αγρότες

Αυξάνονται κατά 20 εκατ. ευρώ οι ενισχύσεις, στα μέτρα στήριξης ύψους 170 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη εξαγγελθεί για τους αγρότες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κύριος Σταϊκούρας, υπογράμμισε ότι το συνολικό ύψος της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης ανεβαίνει από τα 50 εκατ. ευρώ στα 60 εκατ. ευρώ.

Το ύψος της επιστροφής θα οροθετηθεί από τον αριθμό των στρεμμάτων και τα έτη καλλιέργειας όπως δηλώνεται στον ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης, όπως θα δηλωθούν από το δίκτυο εμπορίας καυσίμων στη φορολογική αρχή (Mydata).


Στην οριοθέτηση των επιδοτούμενων λίτρων ανά στρέμμα, θα ληφθεί υπόψη και το ύψος των δηλωθέντων εσόδων από την παραγωγή των ετών 2019, 2020, 2021.

Τα ακριβή όρια των επιδοτούμενων λίτρων ανά στρέμμα και είδος καλλιέργειας, σε συνδυασμό με το ύψος δηλωθέντων, θα είναι γνωστά μετά την ολοκλήρωση υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ τον Οκτώβριο, με την επιστροφή του ΕΦΚ να αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο.

Ανάμεσα στα άλλα ειδική μνεία και για τους κτηνοτρόφους όπου ανακοινώθηκε η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της επιδότησης για την κάλυψη του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών.

Συγκεκριμένα, αντί να καλυφθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022 με 7% επί του τζίρου πλέον η επιδότηση θα ανέλθει στο 4% επί του τζίρου του δεύτερου εξαμήνου του 2021, με το συνολικό κόστος να αναμένεται να αυξηθεί στα 40 εκατ. ευρώ, από 30 εκατ. ευρώ που ήταν έως σήμερα.


Το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται «Αγροτική Οδοποιία» καλύπτει όλους τους αγροτικούς δρόμους που εξυπηρετούν τους αγροκτηνοτρόφους.

Με την Δράση 4.3.4:«Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020.

Παρατείνεται μέχρι 18/03/2022 από 28/02/2022 που ίσχυε σύμφωνα με την αρχική πρόσκληση.

Με τις πιστώσεις της πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν έργα τα οποία αφορούν βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, υλοποιούνται σε εκτός σχεδίου περιοχές, προβλέπουν τσιμεντόστρωση ή ασφαλτόστρωση της αγροτικής οδοποιίας, κατασκευή τεχνικών, ερεισμάτων, δεν περιλαμβάνουν όμως δαπάνες που αφορούν συνήθεις παρεμβάσεις συντήρησης όπως χαλικόστρωση, επούλωση λάκκων κ.λ.π.

Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100%.


Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 43.000.000,00 €.

Δικαιούχοι για την υποβολή των σχετικών προτάσεων είναι όλοι οι Δήμοι της Χώρας.

Με τα παραπάνω έργα επιτυγχάνεται η ευκολότερη, ασφαλέστερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων και η μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων. Η εξασφάλιση της εύκολης και ασφαλούς προσπελασιμότητας στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου παράλληλα με τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργητικών μεθόδων αναμένεται να συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεων, με θετικές επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα.


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση συνολικά θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του Έλληνα αγρότη.

Όπως κάναμε στην πανδημία, όπως κάναμε στις φυσικές καταστροφές, όπως κάνουμε τώρα.

Σε κάθε μορφής πρωτογενούς παραγωγή, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όσο απαιτηθεί».





Μετά τιμής
Ανδρέας Πάτσης
Βουλευτής Γρεβενών ΝΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια: