ΣΙΝΕ

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Το τελευταίο μέτρο που θα καταργηθεί για τους ανεμβολίαστους

Από το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, πριν ακριβώς δύο χρόνια, φτάσαμε σήμερα 22/2/22 να βρισκόμαστε με 25.000 νεκρούς στην Ελλάδα και να συζητάμε μόνο για την άρση των μέτρων. Όλα τα μέτρα θα καταργηθούν και θα μείνει σίγουρα... ένα για ανεμβολίαστους.

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 22/2/22 από το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα και πλέον η Ελλάδα μετράει 25.000 νεκρούς. Το μόνο που είναι πλέον στη συζήτηση είναι η άρση για όλα τα μέτρα... Όπως είναι γνωστό αίρονται και τα τελευταία μέτρα για τον κορονοϊό, αφού η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να απελευθερώσει πλήρως όσους πολίτες έχουν εμβολιασθεί. Αντίθετα όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα συνεχίσουν να ζουν με περιορισμούς ακόμη και μετά τον Μάρτιο οπότε και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη θα έχουν αρθεί σχεδόν όλα τα μέτρα για την πανδημία και στη χώρα μας.

Το βασικό μέτρο που θα αργήσει πολύ να καταργηθεί για τους ανεμβολίαστους, είναι οι περιορισμοί και στην εστίαση αλλά και το κόστος για rapid test.

Όπως δήλωσε και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε σημερινή του συνέντευξη:
«Κάποιος που είναι ανεμβολίαστος τώρα δεν μπορεί να μπει σε κλειστό χώρο στην εστίαση. Αυτό θα είναι από τα τελευταία πράγματα που θα σταματήσουν, αλλά είμαστε αρκετά μακριά από αυτό. Κάποιος εμβολιάζεται για τη δική του ασφάλεια. 

Το πιστοποιητικό έχει αποδώσει»

Κάτι που εξάλλου κάνουν και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, με την Αγγλία να καταργεί σχεδόν το σύνολο των περιορισμών, ακόμα και την καραντίνα, ενώ κάτι ανάλογο κάνει και η Βουλγαρία.

Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας προκειμένου έπειτα από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης, να αποφασίσει εάν θα πρέπει να καταργηθούν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

Άλλωστε πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο δεν εφαρμόζεταο αφού ελάχιστοι φορούν πια μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές έχουν περιορισθεί, ενώ δεν επιβάλλονται και πρόστιμα.

Σε ότι αφορά στις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, αυτές δεν αναμένεται να καταργηθούν αφού η κυβέρνηση σκοπεύει να είναι το τελευταίο μέτρο που θα καταργήσει.

Τι κάνει η Βουλγαρία

Στη Βουλγαρία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει τα πράσινα πιστοποιητικά για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού στα τέλη Μαρτίου. «Ολόκληρη η χώρα θα είναι πράσινη», σχολίασε ο πρωθυπουργός, Κίριλ Πέτκοφ.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, σε συνέντευξη Τύπου μετά το υπουργικό συμβούλιο σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, «κάποια στιγμή γύρω στις 20 Μαρτίου 2022, θα είναι δυνατή η άρση όλων των περιορισμών που απορρέουν από το πράσινο πιστοποιητικό, το οποίο θα χρησιμοποιείται μόνο για ταξιδιωτικούς σκοπούς στην Ευρώπη».

Στον χάρτη των περιοχών με χρωματική κωδικοποίηση, το κόκκινο δίνει τη θέση του στο κίτρινο. Ολόκληρη η χώρα εισέρχεται στο στάδιο δύο και στο στάδιο τρία και, με τον τρέχοντα ρυθμό, αναμένουμε ότι θα φτάσουμε στο στάδιο ένα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρη η Βουλγαρία θα είναι πράσινη, σχολίασε ο Πέτκοφ, αναφερόμενος στην εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα.

«Καταφέραμε να ξεπεράσουμε αυτό το κύμα της Όμικρον, χωρίς να κλείσουμε μαζικά τα σχολεία και τις επιχειρήσεις. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη μεθοδολογία που δημιουργήσαμε με όλη την ομάδα με βάση την πληρότητα των κλινών στις ΜΕΘ και χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που υπολόγιζε τους πραγματικούς κινδύνους για το σύστημα υγείας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τέλος η καραντίνα στη Βρετανία

Η Βρετανία θα γίνει η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που θα επιτρέψει σε άτομα που γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό να εισέρχονται ελεύθερα τα καταστήματα, τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς και να πηγαίνουν ανεμπόδιστα στη δουλειά τους, μία «απελευθέρωση» που πολλοί από τους συμβούλους υγείας της χώρας χαρακτηρίζουν «επικίνδυνη».

Ταυτόχρονα σε δηλώσεις του στη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει η δωρεάν μαζική χορήγηση από το κράτος των τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι θα υπάρχει μέριμνα μόνο για όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. «Από την 1η Απριλίου, όταν θα έχει τελειώσει ο χειμώνας και ο ιός θα μεταδίδεται λιγότερο εύκολα, θα σταματήσουμε τα δωρεάν τεστ για το ευρύ κοινό», διευκρίνισε.

Μιλώντας για την κατάργηση των κανόνων αυτοπεριορισμού στους ασθενείς με Covid, ο ίδιος τόνισε πως «μέχρι την 1η Απριλίου θα εξακολουθήσουμε να συστήνουμε στους πολίτες που βρίσκονται θετικοί σε τεστ για κορονοϊό να παραμένουν στο σπίτι. Στη συνέχεια, όμως, θα ενθαρρύνουμε όσους εμφανίζουν συμπτώματα Covid-19 να επιδεικνύουν ατομική ευθύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: