ΣΙΝΕ

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

H πολιτιστική και κοινωνική μας παράδοση και το ανεξίτηλο μεράκι του λαού μας

Νιώθω την χαρά του Αρχιτέκτονα μεσω της επικοινωνίας μου με οικογένειες σε όλο τον Νομό μας, που διατηρούν με ευλάβεια τις παραδόσεις μας, τόσο στις κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, όσο και ...στην διατήρηση της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

Βρέθηκα αυτές τις μέρες στο Φελλί, στο σπίτι του φίλου μου Λότσιο Πέτρου και εντυπωσιάστηκα από 2 εικόνες.
Στην ισόγεια αποθήκη της οικίας του εκθέτει τα παραδοσιακά εργαλεία του κτηνοτρόφου τα ΄΄κιπριά΄΄ και την ΄΄μαλιάτα΄΄ και στην αυλή του έχει κατασκευάσει 2 υπαίθριους φούρνους για ψωμί και φαγητό, καθώς και 1 ψησταριά. Η κατασκευαστική σύνθεση των ανωτέρων πιστοποιεί την σύγχρονη αρχιτεκτονική αισθητική, όχι από έναν αρχιτέκτονα αλλά από έναν απλό κτηνοτρόφο.
Ο Πέτρος κράτησε και εκθέτει τα ΄΄κιπριά΄΄ και την ΄΄μαλιάτα΄΄ κρεμασμένα στον τοίχο για να του θυμίζουν την εποχή που έβοσκε έξω στη φύση το κοπάδι του και κατασκεύασε στην αυλή του τους 2 φούρνους για το ψωμί και τα φαγητά και την ψησταριά, ώστε να μπορεί να συνεχίσει και σήμερα να τα παρασκευάζει, όπως γινόταν εκείνα τα χρόνια για τα εφόδια της καθημερινής τους διατροφής.

Αξίζει να τα θαυμάσουμε και να συγχαρούμε τον Πέτρο και κάθε κάτοικο στα χωριά μας, που δεν θέλουν να ξεκοπούν ποτέ από τα χρόνια που έζησαν και ανατράφηκαν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και διατηρούν με σεβασμό και ιδιαίτερη επιμέλεια ένα κομμάτι της ζωής τους, για να θυμίζουν σε εμάς, τους Νεοέλληνες, την πλούσια πολιτισμική και αρχιτεκτονική μας παράδοση, που πρέπει να διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού.
Σε επόμενη μου ανάρτηση θα αναφερθώ στον τεράστιο πλούτο του Νομού μας στις πέτρινες κατασκευές (εκκλησίες- σχολεία- γεφύρια).

Μετά τιμής
Ταταρίδης Κυριάκος
Αρχιτέκτων Μηχανικός
Πρώην Βουλευτής Ν. Γρεβενών

Δεν υπάρχουν σχόλια: