ΣΙΝΕ

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Τέλος οι μάσκες από αυτή την εβδομάδα – Τι εισηγούνται οι ειδικοί

Νωρίτερα θα «πέσουν» οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με όσα εισηγείται η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μάσκα θα πάψει να είναι υποχρεωτική στους... εξωτερικούς χώρους, από το Σάββατο 5 Μαρτίου. Ωστόσο παραμένει η σύσταση για χρήση της μάσκας όπου παρατηρείται συνωστισμός, ενώ παραμένει η υποχρεωτικότητα σε όλους τους κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης είχε προαναγγείλει την κατάργηση του μέτρου, μιλώντας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, όπου ανέφερε ότι η πανδημία μέχρι το φθινόπωρο θα είναι σε φθίνουσα πορεία ότι «πολύ σύντομα θα υπάρχει ως σύσταση και όχι ως υποχρεωτικότητα».

Στα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ απαιτείται η χρήση υψηλής μάσκας προστασίας ΚΝ95 ή διπλής μάσκας. Η απαγόρευση εισόδου σε κλειστούς χώρους για τους ανεμβολίαστους ή όσους δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση παραμένει.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) άναψαν «πράσινο φως» για την κατάργηση της μάσκας κλειστούς χώρους και σχολεία, ωστόσο αυτό θα συμβαίνει μόνο στις περιοχές χαμηλότερου κινδύνου, όπου δηλαδή δεν εντοπίζεται έξαρση του ιού.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας
«Στη σημερινή συνεδρίαση της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπό την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη εισηγήθηκε την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Παραμένει όμως, ως ισχυρή σύσταση η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό καθώς και σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και ανεμβολίαστα άτομα.

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινίσουν στην υπό έκδοση ΚΥΑ. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 05.03.2022».


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: