ΣΙΝΕ

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών τρία χρόνια μετά: Με τα άφθονα «ΘΑ» και τα ΑΦΑΝΤΑ ΕΡΓΑ, η οικονομία των Γρεβενών καταρρέει. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ;

Τα Γρεβενά ερημώνουν. Η οικονομική δυσπραγία που επιδεινώθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας, ως αποτέλεσμα  της βίαιης Απολιγνιτοποίησης αρχικά και της Πανδημίας στην συνέχεια,  σε συνδυασμό με το μηδενικό  έργο και... την απραξία της Περιφερειακής Αρχής, αποτέλεσε το επίκεντρο της σημερινής συνέντευξης Τύπου του Συνδυασμού μας στα Γρεβενά.

Βασικό σημείο της συνέντευξης ήταν να απαντηθεί το ερώτημα: Υπάρχει ελπίδα;

Η Περιφερειακή Αρχή του κου Κασαπίδη από την αρχή ακόμα  δεν είχε ΟΡΑΜΑ για την ΠΕ Γρεβενών. Δεν είχε Σχέδιο.

Ακόμη χειρότερα δεν κατάρτισε ένα Σχέδιο όταν η κατάσταση επιδεινώθηκε με την βίαιη  Απολιγνιτοποίηση που έπληξε σφοδρά όλη την Περιφέρεια και την  Πανδημία που επιδείνωσε την κατάσταση.

Τα κοινοτικά κονδύλια παρέμειναν κλειδωμένα στα συρτάρια της Περιφέρειας.

Ο Περιφερειάρχης μοιράζει προφορικά εκατομμύρια ευρώ, με εντάξεις έργων, που όμως τρία χρόνια τώρα δεν απέδωσαν τίποτε στην οικονομία των Γρεβενών.

Εντάξεις έργων από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως σήμερα 17εκ€. Πληρωμές ΜΗΔΕΝ… «ΘΑ» και «ΑΦΑΝΤΑ ΕΡΓΑ» δηλαδή.

Ούτε μια δράση για την ανακούφιση των νοικοκυριών που πλήττονται από την ακρίβεια, για να μειωθεί το κόστος της ακριβής ενέργειας, με την χρηματοδότηση  Φωτοβολταικών στις στέγες, και ενεργειακές κοινότητες.  Μένουν  παγωμένα 64εκ€, σε  έργα Ενεργειακών αναβαθμίσεων Δημοσίων Κτιρίων με μηδαμινές απορροφήσεις, ενώ  θα μπορούσαν να ενισχύσουν το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», για τα νοικοκυριά που εξαντλείται σε μισή ώρα,  λόγω της μικρής χρηματοδότησης και της μεγάλης ζήτησης.

Για τις  Επιχειρήσεις  ο τραγικά λάθος  χειρισμός  του προγράμματος της ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ, άφησε εκτός χρηματοδότησης  σχεδόν 3.000 επιχειρήσεις 

Το συμπληρωματικό πρόγραμμα που βγήκε (5εκ€) για τις Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον Covid-19,  με 1800€ μεγιστο σε κάθε επιχείρηση, ΈΝΑ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ 5 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ είναι ακόμη στο ΜΗΔΕΝ

Η Στήριξη της ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ, των επιχειρήσεων στο ΜΗΔΕΝ. Η πρόσβαση τους   στην χρήση νέων τεχνολογιών (ΤΠΕ) στο ΜΗΔΕΝ. Η  ενίσχυση τους για την εφαρμογή καινοτομιών στο ΜΗΔΕΝ

Για τους Αγρότες,  η μείωση του κόστους του ρεύματος, με εγκατάσταση Φωτοβολταικών στους ΤΟΕΒ κατά προτεραιότητα δεν προχώρησε ακόμη.

Αντ’ αυτού, επιτήδειοι επενδυτές εγκαθιστούν Φωτοβολταϊκά μέσα σε παραγωγική Γη, ακόμη και μεσα σε αρδευτικά δίκτυα.  Ενδεικτικά αναφέρεται το ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΙΒΩΤΟΥ που καλύπτεται με Φ/Β 100MW,  που θα αποφέρει στον ξένο «επενδυτή» ~8εκ€ τον χρόνο, όταν οι αγρότες θα χάσουν παραγωγή και δικαιώματα  και Δήμος και Κοινότητα  θα χάνουν   ~230.000 €/ χρόνο από ανταποδοτικά τέλη, λόγω σαλαμοποίησης του έργου και με τη σιωπηλή ανοχή της Περιφέρειας.

Με το κόστος παραγωγής στα ύψη, τη Γη σε ξένους και ντόπιους επιτήδειους επενδυτές, το Εθνικό Απόθεμα στα ….Βόρεια Προάστεια, τα νερά αναξιοποίητα, το αρδευτικό της Κνίδης στα συρτάρια, το ρεύμα στους ΤΟΕΒ στα ύψη και την Αγροδιατροφική σύμπραξη στα χαρτιά, οι Αγρότες σύντομα θα αδυνατούν να καλλιεργούν τη Γη.

Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα παγωμένα. Το αστεροσκοπείο στον Όρλιακα, ξαναμελετιέται με εντελώς άλλη φιλοσοφία από την αρχική και με υποβαθμισμένη πλέον  την οραματική διάσταση του έργου, το Γεωπάρκο ΤΗΘΥΟΣ το γεωλογικό θαύμα που συνδέει τα Γρεβενά, τη Δεσκάτης και τον  Ιλαρίωνα με τα Μετέωρα και το γεωλογικό φαινόμενο των Καμβουνίων σε μια καταπληκτική ενότητα επιστημονικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, απλά αραχνιάζει στα αζήτητα, Το Μουσείο Μηλιάς χωρίς προοπτική υλοποίησης . Το ΒΙΟΠΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΝΕΚΡΟ. Ο δρόμος για την Βασιλίτσα μελετάται ξανά…. Το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας εκτός Σχεδιασμού και χρηματοδοτήσεων.

Ούτε καν τα 800 μέτρα για τον δρόμο για το Φαράγγι της Πορτίτσας δεν χρηματοδοτήθηκε τρία χρόνια τώρα. Ο δρόμος έμεινε μισός. Ούτε καν  η ασφάλεια της πρόσβασης από καταπτώσεις βράχων  δεν έγινε στο δρόμο για το Σπήλαιο. Τα περιπατητικά Μονοπάτια που οδηγούν στα πανέμορφα φυσικά οικοσυστήματα των Γρεβενών ασυντήρητα. Η αξιοποίηση του πλούσιου Δασικού πλούτου των Γρεβενών κενό γράμμα

Γιαυτό, τα τουριστικά µεγέθη δείχνουν ότι το µερίδιο της Δυτικής Μακεδονίας, στο σύνολο των διανυκτερεύσεων,  µειώθηκε κατά το ήµιση σε µια δεκαετία, καθώς από 0,6% το 2009 έπεσε στο 0,3% το 2019. Το 2019 η Περιφέρεια  είχε µόλις το 0,3% των συνολικών ξενοδοχειακών διανυκτερεύσεων της Ελλάδας και μεγάλη µείωση στους Έλληνες επισκέπτες κατά τη δεκαετία 2009-2019 (-26%). Το µερίδιο των Γρεβενών και της Φλώρινας συρρικνώθηκε επί των συνολικών διανυκτερεύσεων της Δυτικής Μακεδονίας. Πλέον, η ξενοδοχειακή κίνηση της Περιφέρειας συγκεντρώνεται σχεδόν κατά το ήµιση - µε µερίδιο 47% - στην Καστοριά (Κούτουλας 2022).

Η αποτυχία πολιτικής στον τουρισμό επιστεγάστηκε από την αλλαγή Προεδρίας στην Εταιρεία Τουρισμού.  Είναι σαφές όμως ότι δεν είναι θέμα προσώπων. Το ΑΦΑΝΤΟ Σχέδιο και η έλλειψη Πολιτικής βούλησης φταίει.

Δυστυχώς η Περιφερειακή Αρχή απέτυχε στα ΜΙΚΡΑ (ΠΕΠ) ΕΧΑΣΕ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ.

Δεν διεκδίκησε το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και δέχθηκε την συμμετοχή τριών επιπλέον Περιφερειών (Νήσων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, δλδ 22 Περιφερειακών Ενοτήτων και 96 Δήμων), όταν μένουν εκτός οι ΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ τουλάχιστον μέχρι σήμερα ,κάτι που ελπίζουμε να διορθωθεί στο υπό έγκριση Πρόγραμμα, μετά την έντονη γραπτή και τεκμηριωμένη διαμαρτυρία του Συνδυασμού μας, στο πλαίσιο της Διαβούλευσης.

Και αυτά τα ψήφισαν οι σύμβουλοι της Συμπολίτευσης των Γρεβενών και δυστυχώς και ο τότε και ο νυν Αντιπεριφερειάρχης.

Ο Περιφερειάρχης ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ. Το ένα και μοναδικό έργο του τμήματος του Ε65 δεν μπορεί από μόνο του να καλύψει το τεράστιο αναπτυξιακό έλλειμμα της ΠΕ Γρεβενών και της Περιφέρειας συνολικά. Από 36δις η Δυτική Μακεδονία έχει ένα έργο 360εκ μόνο, τον Ε65

Όπως προκύπτει, κανένα μεγάλο έργο, ικανό να αλλάξει την καθοδική πορεία της οικονομίας της ΠΕ Γρεβενών δεν προχώρησε τρία χρόνια τώρα. Και οι επιπτώσεις αναμενόμενες

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ του ΑΕΠ της  ΠΕ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ~24% του ΑΕΠ από το 2012-2021 με το ~50% αυτού του ποσοστού να έχει χαθεί την τριετία 2019-2021.

Μεγάλη ΜΕΙΩΣΗ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ καθώς η ΠΕ ΓΡΕΒΕΝΩΝ το διάστημα 2015-2020  είχε ΜΕΙΩΣΗ -0,49%. ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΝΤΑΙ, ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ.

Για αυτή την κατάσταση Περιφερειάρχης  και οι Κυβερνητικοί Βουλευτές  πρέπει να ζητήσουν συγνώμη από τους Πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας συνολικά,  γιατί υπήρξαν ΒΟΛΙΚΟΙ και ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ και πρόταξαν το δικό τους πολιτικό μέλλον από το μέλλον του τόπου και το καλό των πολιτών.

Ωστόσο το ζητούμενο είναι, αυτή την κρίσιμη στιγμή, να απαντηθεί το ερώτημα: Υπάρχει Ελπίδα για τον τόπο;

Η απάντηση είναι ότι ΕΛΠΙΔΑ θα υπάρξει μόνο αν καταρτιστεί ένα σοβαρό ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ και αναλάβουν εκείνες οι Αυτοδιοικητικές και Πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούν να το υλοποιήσουν.

Η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που εκπονήθηκε κατ εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει τα 4 «μονοπάτια Ανάπτυξης» για τη Δυτική Μακεδονία:

Μονοπάτι Ανανεώσιμες πηγές: Φωτοβολταϊκά στις στέγες, Εξοικονομώ κατ΄οίκον, Ενεργειακές Κοινότητες προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων. Αυτά που ως συνδυασμός ζητάμε να γίνουν από το 2019.

Μονοπάτι Start up: Αξιοποίηση της τεχνογνωσίας στην ενέργεια για τη δημιουργία start up επιχειρήσεων κυρίως από νέους

Μονοπάτι Ψηφιακή Περιφέρεια: Να γίνει η Δυτική Μακεδονία η πιο καλά δικτυωμένη και ψηφιακά σύγχρονη περιοχή στην Ελλάδα ως το 2030. (Αν αυτό εφαρμοζόταν η επένδυση της  MICROSOFT έπρεπε να κατευθυνθεί στη Δυτική Μακεδονία)

Μονοπάτι  της Πράσινης ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: η Δυτική Μακεδονία ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ Beyond Meat εποχής (ένας καλύτερος τρόπος να ταΐζουμε τον πλανήτη). Μετάβαση στον τομέα της παραγωγής κρέατος και άλλων γεωργικών δραστηριοτήτων. Ενσωμάτωση ψηφιοποίησης και νέων τεχνολογιών στα διατροφικά συστήματα παραγωγής. Ειδικά για τα Γρεβενά Η ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΠΛΕΟΝ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ με την ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ Beyond Meat εποχής και τον ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟ

Και όλα αυτά με ολοκληρωμένες τις μεγάλες αναπτυξιακές υποδομές: Κάθετος Άξονας Χ, Ε65, Σιδηρόδρομος, Αεροδρόμιο, ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ, Μεγάλα Φράγματα και Αρδευτικά Δίκτυα και ένα αξιόπιστο σύστημα Διοίκησης

Με λίγα λόγια ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΑΝ ΞΕΡΟΥΜΕ  ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ

γιατί ως  γνωστόν….  αν δεν ξέρεις σε ποιο λιμάνι θέλεις να πας κανένας άνεμος δεν είναι ευνοϊκός….

Για τον Συνδυασμό ΕΛΠΙΔΑ

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος Επικεφαλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: