ΣΙΝΕ

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Ρεκόρ αυξήσεων σε βενζίνη και πετρέλαιο – Αυξάνεται η νοθεία λόγω έλλειψης ελέγχων

Η μέση τιμή στο πρατήριο υγρών καυσίμων

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων την Δευτέρα 2 Μαΐου ήταν στα...

2,107 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,858 ευρώ το λίτρο. Η τιμή αυτή μάλιστα περιλαμβάνει την κρατική επιδότηση 15 λεπτών ανά λίτρο, οπότε το πραγματικό κόστος ανά λίτρο σε κάθε περίπτωση υπερβαίνει τα 2 ευρώ.

Δείτε τον πίνακα

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου

Όσον αφορά τη διεθνή τιμή του πετρελαίου, αυτή απέχει παρασάγγας από τα ύψη-ρεκόρ που είχε φτάσει το προηγούμενο διάστημα. Η τιμή του πετρελαίου Brent κινείται στην περιοχή των 104 με 105 δολαρίων το βαρέλι. Έτσι θα σκεφτεί κανείς ότι θα έπρεπε να συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις τιμές λιανικής. Ας δούμε όμως τις τιμές χονδρικής στα διυλιστήρια.

Οι τιμές χονδρικής στα διυλιστήρια


Η ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) δημοσιεύει καθημερινά τις τιμές χονδρικής στα διυλιστήρια. Για σήμερα, Τετάρτη 4 Μαΐου η τιμή χονδρικής της βενζίνης 95 οκτανίων για την Αττική είναι ανεβασμένη κατά 12,468 ευρώ και ανέρχεται στα 1.635,770 ευρώ το κυβικό. Ενώ στο πετρέλαιο κίνησης είναι αυξημένη κατά 7,495 ευρώ και ανέρχεται στα 1.412,478 ευρώ το κυβικό.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι τιμές χονδρικής στα διυλιστήρια είναι αναντίστοιχες σε σχέση με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου Brent.

Δείτε τον πίνακα


Η παράταση στην επιδότηση πετρελαίου κίνησης

Η επιδότηση των 15 λεπτών ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης σύμφωνα με την κοινή απόφαση παράτασης που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Χορήγηση επιδόματος πετρελαίου κίνησης» παρατείνεται από τη λήξη της για χρονικό διάστημα ενός μηνός, ήτοι έως και την 31η Μαΐου 2022.

Το ύψος της επιδότησης παραμένει στο ποσό των 0,12 ευρώ προ ΦΠΑ ανά λίτρο πετρελαίου κίνησης. Με το ΦΠΑ η επιδότηση φθάνει στα 15 λεπτά το λίτρο.

Αυξάνεται η νοθεία στα καύσιμα, δε γίνονται έλεγχοι

Για αύξηση της νοθείας στα καύσιμα και των κλοπών στις αντλίες έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτζής, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Βεργίνα Τηλεόρασης και τη δημοσιογράφο Νίκη Σταματιάδου.

Ο κ. Κιουρτζής είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να βλέπουμε τιμές κάτω από το διυλιστήριο, ο νοών νοήτω» και συμπλήρωσε ότι από 2-3% που ήταν η νοθεία τώρα έχει φτάσει στο 5-7% επειδή η κυβέρνηση δεν κάνει ελέγχους.

Μέχρι και 30% η μείωση των πωλήσεων στα καύσιμα

Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα energia.gr, ο πρόεδρος Βενζινοπωλών, Γιώργος Ασμάτογλου υποστήριξε ότι «ο καταναλωτής έχει περιορίσει τις μετακινήσεις του και βλέπουμε πολύ μεγάλη μείωση των πωλήσεων που σε κάποιες μέρες, όπως τις Κυριακές, είναι μέχρι και 30%». Αναφορικά δε με το επίδομα καυσίμων σημείωσε πως «οι καταναλωτές το έχουν ανάγκη και αυτό αποτυπώνεται από τον όγκο των αιτήσεων».

Ο κ. Ασμάτολγου, την 1η Μαΐου μιλώντας στο Open υποστήριξε ότι «Έρχεται νέα αύξηση στα καύσιμα αυτή την εβδομάδα».

Χρειάζονται μεγαλύτερες παρεμβάσεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου τα κυβερνητικά στελέχη μπορεί να σβήνουν και να γράφουν στο παρά ένα τα σχέδια για την καταπολέμηση της ακρίβειας, όμως χιλιάδες πολίτες ήδη έχουν γονατίσει από τα βάρη της οικονομικής δυσπραγίας λόγω των μεγάλων αυξήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα, καθώς και των επακόλουθων ανατιμήσεων σε τρόφιμα και υπηρεσίες.

Στη Γαλλία, από το francetvinfo.fr καταγράφηκε ένας 21χρονος, ο Louis Geneix να πηγαίνει καθημερινά στη δουλειά του και να επιστρέφει στο σπίτι του με άλογο, ώστε να εξοικονομήσει χρήματα από τον μισθό του, που ανέρχεται σε 1.200 ευρώ.

Για να μη δούμε αντίστοιχες εικόνες και στην Ελλάδα χρειάζονται μεγαλύτερες και πιο γενναιόδωρες παρεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: