ΣΙΝΕ

Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

ΑΔΕΔΥ: Ψήφισμα συμπαράστασης στον απεργιακό αγώνα των καθαριστριών

Το Νομαρχιακό Τμήμα Γρεβενών της ΑΔΕΔΥ με ομόφωνη απόφαση της ΕΓ χαιρετίζει και  συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων στην καθαριότητα στα Δημόσια Σχολεία, που στις 16 και 17 Μαΐου προχωρούν σε... απεργία και εκφράζει την αλληλεγγύη του στα δίκαια αιτήματα τους.

Πρόκειται για  εργαζόμενες, που δουλεύουν καθημερινά με αυταπάρνηση και αθόρυβα σε έναν από τους πλέον ευαίσθητους τομείς και οι μαθητές τις ξέρουν με τα μικρά τους ονόματα και που όλες οι κυβερνήσεις ανεξαιρέτως τις κρατούν για χρόνια σε συνθήκες ομηρίας.

Πρόκειται για εργαζόμενες που βρίσκονται κάθε μέρα ανάμεσα σε κουβάδες και σφουγγαρίστρες, που μόνες τους και μέσα σε δύσκολες συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας και απληρωσιάς, φροντίζουν για την υγιεινή των παιδιών μας, για την καθαριότητα των σχολείων, των αιθουσών, των εργαστηρίων.

Πρόκειται για  εργαζόμενες που δουλεύουν με συμβάσεις έργου και μετά τη λήξη κάθε σχολικού έτους βρίσκονται στον αέρα, στο άγχος, στην ανασφάλεια. Καμία δέσμευση δεν υπάρχει για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών,  για το ύψος των μισθών, για τη στέρηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

Το πρόβλημα είναι πιο βαθύ! Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα σε όλους τους εργασιακούς χώρους είτε έχουν συμβάσεις με το Δημόσιο είτε με τους Δήμους είτε έχουν συμβάσεις με εργολάβους, βιώνουν με τον πιο βάρβαρο και τραγικό τρόπο την απόλυτη εκμετάλλευση, την τρομοκρατία, την ανασφάλεια. Βράζουν στο ίδιο καζάνι όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, τους μισθούς, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Η μόνη ρεαλιστική απάντηση σήμερα, είναι αυτή που η κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει! Τόσο στο πρόβλημα της επαρκούς καθαριότητας των σχολείων, ώστε οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον, όσο και στο εργασιακό ζήτημα των εργαζομένων, η λύση βρίσκεται στην άμεση μονιμοποίηση των καθαριστριών σε όλα τα σχολεία, με 8ωρη απασχόληση, στην κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν στα σχολεία με νέες προσλήψεις. 

Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα τους για το δικαίωμα στη μόνιμη, πλήρη  και σταθερή εργασία, για αυξήσεις στους μισθούς, για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για  ανθρώπινες συνθήκες εργασίας  με τήρηση των κανόνων Υγείας και Ασφάλειας, για έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, για αναδρομική ένταξη στα ΒΑΕ από το 2012 έως 2019 , ενάντια σε κάθε σκέψη περικοπής στο επικίνδυνο και ανθυγιεινό επίδομα.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο  Πρόεδρος                                                      Ο  Γραμματέας 

          Λιάμπας Στέργιος                                                  Λέτσιος Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: