Σε τραγωδία εξελίχθηκε το απογευματινό μπάνιο ενός παππού με τον εγγονό του στη Σκάλα Αβδήρων, στην Ξάνθη.
Ο 71χρονος άνδρας, βουλγαρικής καταγωγής, βρισκόταν στην περιοχή των Αβδήρων μαζί με τον περίπου 6 ετών εγγονό του και τους γονείς του παιδιού, καθώς ενοικίαζαν εκεί σπίτι για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ο 71χρονος αποφάσισε την Τετάρτη (06/07), όπως κάνουν οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής, να πάει τον εγγονό του, περίπου στις 18.30, για ένα απογευματινό μπάνιο στη Σκάλα Αβδήρων, παραλία που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από εκεί που παραθέριζε, όπως αναφέρει το voria.gr.
Το 6χρονο αγοράκι αποφάσισε να πάρει μαζί του και ένα στρώμα θαλάσσης σε σχήμα ντόνατ και υπό την εποπτεία του παππού του μπήκε στη θάλασσα. Σημειώνεται ότι στο σημείο δεν υπήρχε ναυαγοσώστης, καθώς είχε ήδη σχολάσει από τις 18.00, όπως γίνεται σε όλες τις παραλίες της περιοχής.
Κάποια στιγμή, η προσοχή του ηλικιωμένου αποσπάστηκε και ο ίδιος απομακρύνθηκε από την παραλία, ενώ ο εγγονός του παρασύρθηκε μαζί με το στρώμα του από τα ρεύματα της θάλασσας και από τον αέρα που έπνεε στην περιοχή.
"Το παιδί ήταν πάνω από 16 χλμ. από την παραλία"
Στο σημείο βρίσκονταν και μερικοί παραθεριστές, μεταξύ των οποίων και ο Βαγγέλης Παρασχίδης, φίλος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ν. Ξάνθης, ο οποίος μιλώντας στη Voria.gr, εξηγεί τις δραματικές στιγμές διάσωσης του εξάχρονου αγοριού. «Εκεί που καθόμασταν όλοι στην παραλία, ξαφνικά είδαμε μπροστά μας ένα μεγάλο στρόγγυλο σωσίβιο αρκετά μέσα στη θάλασσα. Είδαμε με τα κυάλια ότι υπήρχε ένα παιδί επάνω και τότε ξεκίνησε ένας νεαρός να φτάσει προς το παιδί κολυμπώντας και ένας άλλος με βατραχοπέδιλα, αλλά η απόσταση ήταν μεγάλη, 9 ναυτικά μίλια (περίπου 16,5 χιλιόμετρα!)», αναφέρει ο κ. Παρασχίδης, ο οποίος, σε αντίθεση με τους κολυμβητές, πήρε το κανό του και ξεκίνησε να κάνει κουπί για να φτάσει στο άτυχο αγόρι.
Ο ένας κολυμβητής γύρισε πίσω, καθώς συνειδητοποίησε ότι ήταν δύσκολο να φτάσει κολυμπώντας στο στρώμα, ενώ ο άλλος κολυμβητής που φορούσε βατραχοπέδιλα πιάστηκε από το σχοινί που έφερε το κανό του κ. Παρασχίδη και μαζί έφτασαν στο εξάχρονο αγοράκι, το οποίο είχε πλαντάξει στο κλάμα. «Βρισκόταν ανάμεσα στα Άβδηρα και τη Θάσο... απέναντι από τα Άβδηρα, στα 15 περίπου ναυτικά μίλια (πάνω από 26 χλμ) είναι η Θάσος και το παιδί βρισκόταν στα 9 με 10 μίλια», λέει χαρακτηριστικά.
Κατέρρευσε μέσα στη θάλασσα ο παππούς του παιδιού
Ο παππούς του εξάχρονου εντοπίστηκε λίγα μέτρα από την ακτή, μέσα στη θάλασσα, και μόλις έγινε αντιληπτός οι παραθεστές και ο κ. Παρασχίδης άμεσα τον τράβηξαν έξω από τη θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις του. «Τον βάλαμε επάνω σε μία σανίδα του σερφ, τον βγάλαμε από τη θάλασσα και του κάναμε για μισή ώρα ΚΑΡΠΑ. Δεν επανήλθε ποτέ. Όταν διαπίστωσα ότι υπήρχαν ράμματα γύρω από την καρδιακή χώρα, κατάλαβα ότι είχε κάνει εγχείριση ανοιχτής καρδιάς και ο άνθρωπος μάλλον πέθανε από ανακοπή», σημειώνει ο φίλος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων.
Και προσθέτει ότι αυτό που μάλλον συνέβη είναι ότι ο 71χρονος, που βρισκόταν μερικά μέτρα μακριά από τη θάλασσα, άρχισε να τρέχει όταν κατάλαβε ότι ο εγγονός του είχε παρασυρθεί από το ρεύμα, όμως η καρδιά του δεν άντεξε, ίσως από την πίεση, ίσως από τον πανικό, και έτσι ο ηλικιωμένος κατέρρευσε λίγα μέτρα από την ακτή, μέσα στο νερό.
Το λιμενικό έφτασε στο σημείο μέσα σε 20 λεπτά από τη στιγμή που τηλεφώνησαν οι περαστικοί ενώ το ΕΚΑΒ, σύμφωνα με τον Παρασχίδη, ήρθε μετά από 58 λεπτά από τη Ξάνθη, καθώς, αν και υπάρχει Κέντρο Υγείας στα Άβδηρα, το μεσημέρι το ασθενοφόρο πάει στο νοσοκομείο της Ξάνθης, όπως συμβαίνει και με τα ασθενοφόρα στα άλλα κέντρα υγείας.
«Αυτό το φαινόμενο δημιουργείται συνέχεια με τα σωσίβια», τονίζει ο κ. Παρασχίδης και προσθέτει ότι οι γονείς δεν προσέχουν αρκετά τα παιδιά τους, όταν αυτά βρίσκονται μέσα στη θάλασσα και ιδίως όταν έχουν στρώματα θαλάσσης. Μάλιστα, ένα παρόμοιο φαινόμενο είχε σημειωθεί πέρσι στη Σκάλα Αβδήρων, όταν δύο μικρά κοριτσάκια παρασύρθηκαν μαζί με το στρώμα θαλάσσης τους μέσα στο Θρακικό Πέλαγος.
Παράλληλα, ο κ. Παρασχίδης τονίζει ότι αυτοί που προσπαθούν να σώσουν τα παιδιά και δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως έχουν οι ναυαγοσώστες, δεν λαμβάνουν υπόψιν τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ίδιοι, καθώς μπορούν κι αυτοί πολύ εύκολα να πνιγούν. «Ο άνθρωπος έφυγε τζάμπα», καταλήγει ο κ. Παρασχίδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου