ΣΙΝΕ

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Θεραπεία πρόωρης εκσπερμάτισης - Μπορεί να ελεγχθεί;

Βαρύς είναι ο αντίκτυπος της πρόωρης εκσπερμάτισης τόσο στην ψυχολογία του ασθενή όσο και της συντρόφου του. Μερικές από τις επιπτώσεις αυτής της ανδρικής δυσλειτουργίας είναι η... δυσφορία, η αμηχανία και η κατάθλιψη, η μειωμένη λίμπιντο, οι κακές διαπροσωπικές σχέσεις και το άγχος για τη συνουσία. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που προκαλεί στον άνδρα χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών του, με αποτέλεσμα ακόμα και την απομάκρυνση από τη σύντροφο.

Παρότι υπάρχουν θεραπείες με φάρμακα δεν είναι πολλοί εκείνοι που τα λαμβάνουν, σύμφωνα με μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Ουρολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

Τι είναι όμως η πρόωρη εκσπερμάτιση;

Πρόκειται για ένα συχνό σεξουαλικό πρόβλημα, αφού το αντιμετωπίζει το 20-30% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών, το οποίο έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του πάσχοντα αλλά και του ζευγαριού.

Όπως ορίζεται από την Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία είναι η "εκσπερμάτιση που συμβαίνει νωρίτερα από το επιθυμητό και προκαλεί δυσφορία στον έναν ή και στους δύο συντρόφους". Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής (ISSM) είναι "μια ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία που χαρακτηρίζεται από εκσπερμάτιση η οποία συμβαίνει πάντα ή σχεδόν πάντα πριν ή μέσα σε περίπου 1 λεπτό από την κολπική διείσδυση (δια βίου πρόωρη εκσπερμάτιση), ή μια κλινικά σημαντική και ενοχλητική μείωση του χρόνου, συχνά σε περίπου 3 λεπτά ή λιγότερο (επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση), και από αδυναμία καθυστέρησης της εκσπερμάτισης σε όλες ή σχεδόν όλες τις κολπικές διεισδύσεις, και από αρνητικές προσωπικές συνέπειες, όπως αγωνία, ενόχληση, απογοήτευση και/ή αποφυγή της σεξουαλικής οικειότητας".

Σημειωτέον ότι ο μέσος χρόνος εκσπερμάτισης των ανδρών είναι περίπου 5,5 λεπτά μετά την έναρξη του σεξ όπως διαπίστωσε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 500 ζευγάρια (και ενδεχομένως μεγαλύτερος για ομοφυλόφιλους άνδρες).

Σε άλλους η πρόωρη εκσπερμάτιση συμβαίνει σε κάθε σεξουαλική επαφή ή σχεδόν μόνιμα, ξεκινώντας από την πρώτη (δια βίου-πρωτοπαθής), ενώ σε άλλους προκύπτει στην πορεία της ζωής τους (επίκτητη-δευτεροπαθής).

Παρότι κάποτε πίστευαν ότι η αιτία της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι αποκλειστικά ψυχολογική, στην πορεία διαπιστώθηκε ότι είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης ψυχολογικών και βιολογικών παραγόντων.

Τα αίτια της πρωτοπαθούς είναι συχνά ψυχολογικά, όπως μια τραυματική σεξουαλική εμπειρία σε νεαρή ηλικία, η κατάθλιψη, τα αισθήματα ενοχής που οδηγούν σε βιαστικό σεξ, η κακή εικόνα για το σώμα, το άγχος, η στυτική δυσλειτουργία, κ.ά., ενώ της δευτεροπαθούς μπορεί να είναι και βιολογικά, όπως προστατίτιδα και ορμονικά προβλήματα.

Υπάρχουν θεραπείες;

Ο τρόπος αντιμετώπισης της πρόωρης εκσπερμάτισης εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί. Η θεραπεία της υποκείμενης πάθησης απαλλάσσει και από τη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Οι συνήθεις θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τεχνικές συμπεριφοράς (π.χ. αυνανισμό πριν από τη σεξουαλική πράξη και ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους), από του στόματος φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά, αναλγητικά, φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία (το άγχος για την επίτευξη και τη διατήρηση της στύσης μπορεί να οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός μοτίβου βιαστικής εκσπερμάτισης) και συμβουλευτική. Αποτελεσματικότερος έχει βρεθεί ότι είναι ο συνδυασμός συμπεριφορικής θεραπείας και θεραπείας με φάρμακα.

Η μελέτη

Όμως, όπως διαπίστωσε η αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο International Journal of Impotence Research, λίγοι ασθενείς λαμβάνουν φάρμακα από το στόμα. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποιώντας μια μεγάλη πολυκεντρική βάση δεδομένων που περιέχει πάνω από 75 εκατομμύρια αρχεία ασθενών από νοσοκομεία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέτασαν τα πρότυπα συνταγογράφησης για τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης και τις διακυμάνσεις αυτών. Διαπίστωσαν ότι το 51,7% των ανδρών δεν λάμβαναν καμία φαρμακοθεραπεία για την πρόωρη εκσπερμάτιση. Ωστόσο, όσοι είχαν διαταραχές ψυχικής υγείας, είχαν περισσότερες πιθανότητες (56%) να έχουν υποβληθεί σε θεραπεία. Σε περαιτέρω ανάλυση, οι άνδρες με διαταραχές της ψυχικής υγείας είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να λάβουν θεραπεία με εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και τραμαδόλη.

Διάφορα δεδομένα, ωστόσο, δείχνουν ότι παρότι το ποσοστό επιτυχίας του συνδυασμού συμπεριφορικής και φαρμακολογικής θεραπείας είναι πολύ υψηλό (> 85%), το ποσοστό υποτροπής είναι επίσης υψηλό και κυμαίνεται από 20 έως 50%.

Η συχνότερη συνταγογράφηση φαρμάκων σε ασθενείς που η πρόωρη εκσπερμάτιση αποδίδεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως η αποφυγή αναζήτησης ιατρικής συμβουλής ιδιαίτερα από εκείνους που η δυσλειτουργία είναι ηπιότερη και λιγότερο συχνή.

Εναλλακτικές επιλογές

Αυτοί οι ασθενείς καταφεύγουν σε πιο απλές θεραπευτικές επιλογές, όπως είναι τα προφυλακτικά, οι κρέμες, τα τζελ και τα σπρέι που περιέχουν αναισθητικές ουσίες. Όπως διευκρινίζουν οι υπεύθυνοι του Sexopolis υπάρχουν προφυλακτικά που κάνουν το πέος λιγότερο ευαίσθητο, καθώς περιέχουν παράγοντες όπως βενζοκαΐνη και λιδοκαΐνη που καθυστερούν την εκσπερμάτιση αλλά και προφυλακτικά που είναι κατασκευασμένα από παχύτερο λατέξ μειώνοντας τον ερεθισμό του πέους.

Η βενζοκαΐνη, η λιδοκαΐνη αλλά και η πριλοκαΐνη περιέχονται επίσης σε κρέμες, τζελ και σπρέι που καθιστούν το πέος λιγότερο ευαίσθητο. Εφαρμόζονται σε αυτό μερικά λεπτά πριν από το σεξ για να μειώσουν την αίσθηση και να βοηθήσουν στην καθυστέρηση της εκσπερμάτισης. Είναι απολύτως ασφαλή προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιούνται και από άνδρες που απλώς θέλουν να απολαύσουν το σεξ για περισσότερη ώρα.

Τα ζευγάρια που έχουν μακροχρόνια σεξουαλική σχέση μπορούν να αναζητήσουν τη συμβουλή κάποιου παρόχου ψυχικής υγείας, εφόσον η πρόωρη εκσπερμάτιση οφείλεται στο άγχος της απόδοσης ή άλλους ψυχολογικούς παράγοντες. Οι συνεδρίες ωφελούν επίσης στην αποφυγή της απομάκρυνσης του ζευγαριού, που μπορεί να προκύψει εξαιτίας του θυμού ή της ντροπής του ασθενή.

Σε γενικές γραμμές, η πρόωρη εκσπερμάτιση δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας αν δεν συμβαίνει συχνά. Εάν ωστόσο ο χρόνος επίτευξής της προκαλεί επίμονη δυσφορία, τότε πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: