ΣΙΝΕ

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

“Καταγραφή του Γλωσσικού Ιδιώματος της Μηλέας Γρεβενών” - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου η παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Παντέρη με τίτλο “Καταγραφή του Γλωσσικού Ιδιώματος της Μηλέας Γρεβενών”.

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης  και του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών ΠΕ Γρεβενών.

Ο Χρήστος Παπαδημητρίου, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης με τον ευγενικό του λόγο καλωσόρισε και ευχαρίστησε  τους παρευρισκόμενους και έδωσε το λόγο στην κα Χάιδω Αγορογιάννη, φίλη και συμμαθήτρια της συγγραφέως, η οποία με συγκίνηση και συναίσθημα μας παρουσίασε το πλούσιο βιογραφικό της συγγραφέως, αλλά και το πολυποίκιλο  πολιτιστικό της έργο.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η συγγραφέας για να παρουσιάσει το πόνημά της. Από την πρώτη στιγμή της ομιλίας της ξεδιπλώθηκαν οι γνώσεις της και η αγάπη της για την ελληνική γλώσσα. Αναφέρθηκε στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, στον πρώτο ελεύθερο στοχασμό για τη γλωσσολογία που έγινε από τον Πλάτωνα.

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Αριστοτέλη που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη ρητορική, την τέχνη του λόγου, και το ενδιαφέρον του για το πώς θα πείσει τους νέους να χειρίζονται σωστά τη γλώσσα τους.Ακόμα επισήμανε ότι ως επιστήμη η γλωσσολογία ξεκίνησε το 1816, τόνισε την αξία της γραμματικής και του συντακτικού καθώς και τη σημασιολογία της λέξης.

Αναφέρθηκε στις γλωσσολογικές θεωρίες, αλλά και στον μεγάλο γλωσσολόγο Νόαμ Τσόμσκι και τη θεωρία του στο θέμα της γλώσσας. Στην πορεία της ομιλίας της τόνισε την πολυδύναμη εκφραστικότητα της γλώσσας, το πόσο σημαντική είναι η κατάκτηση της μητρικής μας γλώσσας και έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξία του τοπικού ιδιώματος.

Είναι μία άλλη μορφή της επίσημης νεοελληνικής γλώσσας μας που σώθηκε από τους γονείς και τους παππούδες μας. Είναι η γλώσσα των παιδικών μας χρόνων, του παιχνιδιού, της γιορτής, των λαϊκών μας παραδόσεων που πρέπει να την υπερασπιστούμε και να την διαφυλάξουμε χωρίς ντροπή, γιατί οι διάλεκτοι είναι η περιουσία των λαών.

Για να θυμηθούμε καλύτερα την ντοπιολαλιά του τόπου μας  ακολούθησε ένα ευφάνταστο σκετσάκιαπό τις ερασιτέχνιδεςηθοποιούς: Νίκη Γκαμπράνη, ΚίτσαΠαρακευαϊδου και Άννα  Ζακαήκα που με την πετυχημένη ερμηνεία τους προσέφεραν άφθονο γέλιο και ευχαρίστηση στους θεατές.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα παιχνίδι λέξεων. Η συγγραφέας ζήτησε από τους θεατές να αναφερθούν στους συνειρμούς που τους προκαλεί η λέξη νερό. Έτσι, με αφετηρία αυτό το παιχνίδι οδηγηθήκαμε στο υπέροχο τραγούδι «Θάλασσα» σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, που το ερμήνευσαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο η συγγραφέας Βασιλική Παντέρη και η Χαρά Καραλιόλιου με τη συνοδεία της κιθάρας του Χρήστου Παπαδημητρίουαφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ευχαριστούμε θερμά  τις Άννα Ζακαήκα, ΚίτσαΠαρασκευαϊδουκαι Νίκη Γκαμπράνη για την συμμετοχή τους στο σκετσάκι. Επίσης, ευχαριστούμε τη Χαρά Καραλιόλιου και τον Χρήστο Παπαδημητρίου για τη μελωδική συμμετοχή και τη Βασιλική Ευταξία που υποστήριξε το σενάριο και τις πρόβες του σκετς συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχία του.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τη συγγραφέα Βασιλική Παντέρη για την όμορφη βραδιά που μας χάρισε και της ευχόμαστε καλοτάξιδο το βιβλίο της




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις