ΣΙΝΕ

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

13 Οκτωβρίου 1912 - 2022

Συμπληρώνονται 110 χρόνια που τα Γρεβενά με την ενδοχώρα απολαμβάνει το μέγιστο αγαθό της ελευθερίας. Στις 13 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, χρειάζεται να εμβαθύνουμε στο αγαθό αυτό και να προβληματιζόμαστε κατά πόσο είμαστε αντάξιοι της ελευθερίας που... μας χάρισαν οι πρόγονοί μας. Κατά πόσο είμαστε αντάξιοι των δακρύων που εκείνοι έχυσαν στη γη μας, προκειμένου να την καταστήσουν εύφορη για μας.

Οι ήρωες και οι Ιερομάρτυρες του τόπου μας εκείνης της εποχής μας καθοδηγούν σε τρεις βασικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη ενός Έθνους, την ελευθερία, την αυτονομία και την αυτάρκεια. Τρείς βασικές επιδιώξεις που είχαν και οι πολίτες της αρχαίας Ελλάδας για την ύπαρξη της πόλης–Κράτους. Οι πολίτες δηλαδή αγωνίζονταν για την ανεξαρτησία τους υπερασπίζοντας την ελευθερία της πόλης, συνέβαλλαν στην διακυβέρνηση με νόμους, που οι ίδιοι είχαν θεσπίσει για να επιτύχουν την αυτονομία της και συμμετείχαν στην παραγωγή για να καλύψουν τις ανάγκες τους και να ενισχύσουν την αυτάρκεια της πόλης τους.

Διδασκόμενοι από τους προγόνους μας και τη θέση που κατέχουν στην ελληνική ιστορία οι Γρεβενιώτες, υπενθυμίζουν ότι η ελευθερία θέλει αρετή, τόλμη και ομοψυχία. Η εθελοθυσία των κατοίκων των Γρεβενών μέσω του Μακεδονικού Αγώνα, τον μοναδικό αυτό Αγώνα, που διεξήχθη εθελοντικά, για το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας δείχνει το παράδειγμα και γίνεται η πυξίδα για κάθε Έλληνα, διότι η ελευθερία συνοδεύεται από την ευθύνη υπεράσπισης των κεκτημένων.
Στα δυόμιση τελευταία χρόνια, διαπιστώσαμε πόσο εύθραυστη είναι η διατήρηση της ελευθερίας και της κυριαρχικής ανεξαρτησίας της Χώρας μας. Οφείλουμε, να κατανοήσουμε, ότι ο περίγυρος μας είναι και πάλι ασταθής και επικίνδυνος. Η πολυπλοκότητα του γεωπολιτικού μας περιβάλλοντος, ο διεθνής ανταγωνισμός για τη διαμόρφωση ή επικράτηση επί κυριαρχικών, πολιτικών, οικονομικών, ενεργειακών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών θεμάτων εντείνεται περαιτέρω. Οι γείτονες χώρες δε σέβονται την ιστορία μας και προσπαθούν να γράψουν ιστορία με εδάφη και ονόματα που δεν τους ανήκουν.

Σήμερα, που πολλαπλασιάζονται οι φόβοι μας για το μέλλον, επιβάλλεται να δούμε και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους! Να προχωρήσουμε ενωμένοι, με σχέδιο και όραμα! Πρέπει να θυμίσουμε στον εαυτό μας και στη νέα γενιά ότι είμαστε παιδιά όλων εκείνων των επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών. Να θυμηθούμε τα λόγια του Λόρδου Βύρωνα πως «Ποτέ δεν αποτυχαίνουν αυτοί που πεθαίνουν για έναν μεγάλο σκοπό» ή τα λόγια του Στρατηγού Μακρυγιάννη ότι «Χωρίς αρετή και πόνο εις την πατρίδα και πίστη εις την θρησκεία τους έθνη δεν υπάρχουν». Είναι η στιγμή να ανατροφοδοτήσουμε τη σκέψη μας από το πρόσφατο και το μακρινότερο παρελθόν, από τους αγώνες των Νεοελλήνων, αλλά και από τη σοφία των αρχαίων. Γι’αυτό λοιπόν ως Έλληνες και ως Γρεβενιώτες υπενθυμίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τα σύνορα της Ελλάδος αναγνωρίζονται και προστατεύονται οριστικώς και αμετακλήτως από τις σχετικές Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου. Η ανακίνηση από οποιαδήποτε πλευρά, έστω εμμέσως και υπαινικτικός, ζητήματος αμφισβήτησης των συνόρων της αποτελεί πράξη επικίνδυνη που εκθέτει ανεπανόρθωτα, όσους την επιχειρούν.

Κάνουμε γνωστό από τον αιματοβαμμένο τόπο των Γρεβενών προς όλους αυτούς που πολλά χρόνια τώρα θωρούν με μάτι άρπαγα την Ιερή γη των Ελλήνων πως οι Γρεβενιώτες αν ξανά χρειαστεί θα εμμείνουν στον Αγώνα της Ελευθερίας ακόμη και με δυσμενείς όρους. Χρέος μας είναι να εκτελέσουμε τη θητεία μας στον Ελληνισμό, νιώθοντας μέσα μας όλους τους πρόγονους μας και να συνεχίσουμε το έργο τους παραδίδοντας στις επόμενες γενεές τη μεγάλη εντολή να μας ξεπεράσουν.

Δημήτριος Γ. Μπέης

Δεν υπάρχουν σχόλια: