ΣΙΝΕ

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Επιτακτική ανάγκη συνέχισης του ειδικού προγράμματος νέων ανέργων επιστημόνων

Ειδικό πρόγραμμα ανέργων

Από τις αρχές του 2019 στα πλαίσια της αντιμετώπισης της ανεργίας και της ανακοπής της φυγής των νέων στο εξωτερικό, το τότε Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με...

την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή σχεδίασε αποκλειστικά για την ΠΔΜ ένα « ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ 250 ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΕΩΝ, ΗΛΙΚΙΑΣ 22-39 ΕΤΩΝ». Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε μέχρι το Μάρτιο του 2021 και πέτυχε απόλυτα το στόχο του. 250 νέοι επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων προσέφεραν τις υπηρεσίες του στην ΠΔΜ με απτά αποτελέσματα και έδωσαν ανάσα στις κατά κοινή ομολογία υποστελεχωμένες υπηρεσίες.

Με βάση το γεγονός ότι :

·         οι συνθήκες εργασίες στην Περιφέρειά μας τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν αντίθετα επιδεινώθηκαν.

·         οι υπηρεσίες της περιφέρειας δεν επανδρώθηκαν.

·         το προσωπικό αυτό κρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση ότι κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

·         Η τελευταία απογραφή έδειξε και επίσημα πως η συρρίκνωση του πληθυσμού είναι τεράστια, με την φυγή ιδιαίτερα των νέων επιστημόνων να βαίνει αυξανόμενη,

είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει η πολιτική βούληση από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου και να αποφασιστεί η συνέχιση του προγράμματος. Παράλληλα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ο προγραμματισμός για την στελέχωση όλων των υπηρεσιών και ο σχεδιασμός νέων παρόμοιων προγραμμάτων για όλες τις ηλικίες.

Κάθε θέση εργασίας που χάνεται είναι και ένα τεράστιο πλήγμα στην κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου μας.

Είναι χρέος προς τους νέους, είναι χρέος προς τον τόπο μας.

 

Γιώργος Καλαμάρας

Γεωπόνος Α.Π.Θ

Δεν υπάρχουν σχόλια: