ΣΙΝΕ

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Κρ. Αρσένης: Απαιτείται ενεργειακό ισοδύναμο για νομούς με ακραίες θερμοκρασίες

- Βάλτε όριο τα 500 λίτρα στη φορολόγηση και επιδοτήστε τα φωτοβολταϊκά στη στέγη

Επίκαιρη ερώτηση για την αδυναμία χιλιάδων ανθρώπων να πληρώσουν για θέρμανση στις ορεινές περιοχές της χώρας κατέθεσε στη βουλή ο...

βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, ζητώντας από την κυβέρνηση να εφαρμόσει ενεργειακό ισοδύναμο και να επιδοτήσει άμεσα και μαζικά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη με ένα ουσιαστικό πρόγραμμα “Εξοικονομώ”. 

Σε Φλώρινα, Γρεβενά, Καστοριά, ορεινά Ιωαννίνων, Δράμας, και άλλες περιοχές, οι κάτοικοι βιώνουν ήδη θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, και αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της άνοιξης.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 ανέφερε ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών χρειάζεται να καταναλώνουν πενταπλάσια ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης, και αντίστοιχα πενταπλάσια ξυλεία και πενταπλάσια πέλλετ. Κάθε είδος και τρόπος θέρμανσης που υπάρχει, τους κοστίζει πέντε φορές πάνω. Όπως έχουμε μεταφορικό ισοδύναμο πρέπει να έχουμε ενεργειακό ισοδύναμο για τις περιοχές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για θέρμανση, τόνισε. Καμία απάντηση δεν έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος στο αίτημα των κατοίκων της Φλώρινας που μετέφερε στη βουλή ο Κρίτων Αρσένης, να μην πληρώνουν φόρο για κατανάλωση πάνω από 500 λίτρα πετρελαίου -τα 500 λίτρα είναι η μέση κατανάλωση στην Ελλάδα.

Αφήνετε τόπους να ερημώνουν, είπε ο Κρίτων Αρσένης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Φλώρινα, που έχει χάσει πάνω από το 12% του πληθυσμού της -η μεγαλύτερη μείωση στη χώρα. Πρέπει, τόνισε, κάθε σπίτι σε αυτή την περιοχή να επιδοτηθεί άμεσα για να μπουν φωτοβολταϊκά στη στέγη σε κάθε σπίτι, σε κάθε ταράτσα πολυκατοικίας, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος.

“Μιλάμε για μια χώρα, όπου δύο μισθοί πλέον πηγαίνουν στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Και εδώ, σε αυτές τις περιοχές, στη Φλώρινα, στην Καστοριά, στα ορεινά των Ιωαννίνων, στα ορεινά της Δράμας και άλλες περιοχές, στα Γρεβενά, έχουμε άλλους τέσσερις μισθούς να πηγαίνουν στη θέρμανση. Δεν είναι κάτι το οποίο χωράει σε μια μικρή αύξηση -στα επιδόματα θέρμανσης”, ανέφερε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25.

“Πληρώνουν έναν φόρο δυσβάσταχτο. Μια οικογένεια με δύο παιδιά και ένα διαμέρισμα εκατό τετραγωνικών, χρειάζεται δυόμισι χιλιάδες λίτρα πετρέλαιο. Το καθαρό κόστος είναι 645 ευρώ και 1.855 ευρώ είναι οι φόροι. Εσείς, ακόμα και αν διευρύνατε, πχ, από τις 30 στις 40.000 ευρώ τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, όλο κι όλο αυτό που θα τους δίνετε είναι 722 ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι είναι μια τρύπα στο νερό όταν τα συνολικά τους έξοδα είναι 3.500 ευρώ.”

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος απαρίθμησε μια σειρά από νούμερα και μέτρα. Μας είπε, “η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργείου Οικονομικών αποδεικνύει έμπρακτα σε διαρκή βάση τη στήριξη όλων όσων έχουν ανάγκη”. Ο κόσμος “στενάζει” από την ακρίβεια, άνθρωποι μένουν χωρίς θέρμανση γιατί δεν έχουν να την πληρώσουν, και η κυβέρνηση εκτός τόπου και χρόνου δηλώνει ότι έχει κάνει τα πάντα για το επίδομα καυσίμων. 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνείται το ενεργειακό ισοδύναμο. Αρνείται την πρόταση των κατοίκων των ορεινών περιοχών να μην πληρώνουν φόρο για κατανάλωση πάνω από τα 500 λίτρα. Αρνείται να επιδοτήσει ουσιαστικά και μαζικά ένα πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στη στέγη. Αρνείται να στηρίξει τους ανθρώπους που παγώνουν μέσα στα σπίτια τους.

Το αποτέλεσμα, είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, είναι ότι “έχουν φτάσει στο σημείο να καίνε λιγνίτη στο σπίτι τους. Παίρνουν λιγνίτη και τον καίνε είτε σε διάφορους καυστήρες ξύλου, με τρομερές επιπτώσεις στην υγεία. Οι ρύποι που προκαλούν δύσπνοια, άσθμα και πολλά ακόμα, σε αυτές τις περιοχές είναι όχι απλώς εκτός ορίων αλλά πολλαπλάσιες του ορίου”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: