Με δύο πρόσφατα άρθρα μου στη «Σημερινή» (18 και 25/12/2022, σύνδεσμοι στο τέλος) ασχολήθηκα με τις αμερικανο-βρετανικές προσπάθειες από το 2015 (τουλάχιστον)...
επίλυσης του Κυπριακού, χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο με αγωγό μέσω Τουρκίας με όχημα τον περιβόητο «Χάρτη Μπάιντεν/Χόκσταϊν και όχι μόνο. Τελικά, μας επιβεβαίωσε πρωτοχρονιάτικα ο κ. Μανώλης Κοττάκης με το άρθρο του «Ο μυστικός δίαυλος Αθηνών - Άγκυρας για τη συνεκμετάλλευση και τις εκλογές» στην κυριακάτικη «ΕΣΤΙΑ», 31.12.2022.Στο οποίο η «ΕΣΤΙΑ» αποκαλύπτει τις ήδη προχωρημένες επαφές μεταξύ ΗΠΑ και ελληνικής κυβέρνησης με ανάμειξη Άμος Χόκσταϊν, που αναμένεται να εντατικοποιηθούν μετά τις εκλογές σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο. Βάσει των δημοσκοπήσεων βλέπει στην Κύπρο να εκλέγεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης, και επιβεβαιώνει ότι προωθείται επίλυση του Κυπριακού με όχημα την ενέργεια. Για το θέμα ήδη έγραψαν σε διαδοχικά άρθρα τους η ελλαδική ιστοσελίδα «iEpikaira» στις 31.12.2022, ο συνάδελφος Κ. Βενιζέλος στον «Φ», 25.12.2022, και «Τα Νέα» Αθηνών, 31.12.2022, με χαρακτηριστική την παράγραφο στο άρθρο τους «Οι κυπριακές εκλογές και οι προκλήσεις των ημερών με φόντο τα ενεργειακά»:
«Με το ερώτημα να είναι ποια θα είναι η θέση που θα κρατήσει τελικά ο νέος Πρόεδρος σε μια ύστατη πρόταση για λύση. Και τις ΗΠΑ να πιέζουν είτε για διευθέτηση του Ενεργειακού στα πρότυπα της συμφωνίας Λιβάνου – Ισραήλ είτε για συνολική λύση του Κυπριακού στη βάση ενός συμβιβασμού. Και όταν λέμε για συμβιβασμούς, πάντα μιλάμε για υποχωρήσεις και παραχωρήσεις».
Εν τω μεταξύ η «Σημερινή», από τις 25 Δεκεμβρίου 2022 προνοητικά με το άρθρο της «Πειράματα και αλχημείες» κάλεσε τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους, Νίκο, Χριστοδουλίδη, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Αβέρωφ Νεοφύτου, αν μπορούν ή όχι να γίνουν συγκεκριμένοι και αξιόπιστοι. Γιατί «Ο επόμενος Πρόεδρος δεν δικαιούται να αποτύχει. Διότι, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα πάει μόνος του στον πάτο, αλλά θα πάρει κι εμάς μαζί του. Και του αφαιρούμε από τώρα αυτό το δικαίωμα».
Έγραψε μεταξύ άλλων:
«Υπάρχουν δύο σημαντικά προβλήματα, που απασχολούν την κοινή γνώμη. Το ένα είναι η λύση ή όχι του Κυπριακού. Και πώς. Θα είναι δημοκρατική και βιώσιμη ή θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής; Το δεύτερο είναι το μεταναστευτικό…
»Και οι τρεις βασικοί υποψήφιοι καλούνται να δώσουν πρακτικές λύσεις. Μπορούν και πώς να προχωρήσουν σε λύσεις όταν επί δέκα χρόνια ήταν και οι ίδιοι μέρος του προβλήματος; Έχουν ή δεν έχουν ευθύνες; Ήταν και οι τρεις κοντά στον Πρόεδρο. Οι όποιες συνταγές τους δεν είναι πειστικές, εφόσον έρχονται από το παρελθόν. Κάποιες, για παράδειγμα, όπως η επιστροφή στο Κραν Μοντανά, είναι αποτυχημένες… Μπορούν ή όχι οι υποψήφιοι Πρόεδροι να γίνουν συγκεκριμένοι και αξιόπιστοι; Αυτοί φέρουν το βάρος της απόδειξης. Ο λαός δεν αντέχει άλλες κούφιες υποσχέσεις, πειράματα και αλχημείες. Ο επόμενος Πρόεδρος δεν δικαιούται να αποτύχει. Διότι, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα πάει μόνος του στον πάτο, αλλά θα πάρει κι εμάς μαζί του. Και του αφαιρούμε από τώρα αυτό το δικαίωμα».
Αγωγό μέσω Τουρκίας
Όσον αφορά τις αμερικανικές διεργασίες για το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο με χάρτη Μπάιντεν/Χόκσταϊν, με δηλώσεις των και οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι για την κυπριακή προεδρία υποστηρίζουν αγωγό μέσω Τουρκίας μετά τη λύση του Κυπριακού. Εκτός του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος θα τον υποστήριζε ακόμα και χωρίς τη λύση «αν είναι για τις δικές της ανάγκες (Τουρκίας)»!
Αμφότεροι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Αβέρωφ Νεοφύτου υποστηρίζουν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, ο δε Νίκος Χριστοδουλίδης πρότεινε εμπλοκή της ΕΕ με αντιπρόσωπο… όμως και οι τρεις είναι πλέον ευθυγραμμισμένοι να διαπραγματευτούν με βάση τη βρετανο-τουρκική δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία! Tο βράδυ της Δευτέρας, 2.1.2023, σε συνέντευξη στον Γιάννη Καρεκλά (Sigma TV), ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε ότι και αυτός θα συνεχίσει από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά και θα διαπραγματευτεί το Σχέδιο Γκουτέρες.
Διζωνική
Εν κατακλείδι, εκείνο που έχει ανάγκη σήμερα η Κύπρος και ο Ελληνισμός είναι απαντήσεις στα ερωτήματα της «Σημερινής». Πώς με τέτοια προδιάθεση για διαπραγματεύσεις με βάση τη βρετανο-τουρκική ΔΔΟ, θα μπορέσουν να απελευθερώσουν το νησί μας από την τουρκική κατοχή, τα δύο κράτη, για μια λύση δημοκρατική και βιώσιμη που δεν θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα των δύο τουρκικών εισβολών από το 1974;
Γιατί η ΔΔΟ δεν είναι ούτε δημοκρατική, ούτε βιώσιμη, ούτε έχει φανταστικό «σωστό περιεχόμενο», παρά μόνο το περιεχόμενο των σχεδιαστών της Βρετανών και Τούρκων από το 1956/57, ούτε συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ομολογία δίχως περιστροφές του Τουρκοκύπριου πρώην διαπραγματευτή Δρος Ερόλ Κεϊμάκ: «Η Διζωνική δεν συμβιβάζεται με αρχές δημοκρατίας και ανθρώπινα δικαιώματα» («Σημερινή», 4.11.2022).
Μέχρι στιγμής δεν ακούσαμε από τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους απαντήσεις στα ερωτήματα της «Σημερινής».
Η μόνη εκλογή που πρέπει να έχει ο νέος Πρόεδρος -όποιον αποφασίσει ο λαός- θα είναι να τολμήσει να απεγκλωβιστεί από τη ΔΔΟ και να απαιτήσει από ΟΗΕ και ΕΕ, την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της Κύπρου από την τουρκική κατοχή και τον νέο εποικισμό. Και όχι περαιτέρω ανελέητο κατευνασμό. Με στήριγμα την απόρριψη της ΔΔΟ από τον λαό στις 24.4.2004. Με τη συμπαράσταση του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου… Μακριά από μοιρασιές αερίου κατά χάρτη Μπάιντεν/Χόκσταϊν πριν από την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.
Ο Κύπρου Γεώργιος, «Σ», 1.1.2023: «Να κρατηθούμε ώς την απελευθέρωση - Ο Κωστής Παλαμάς λέει, ‘‘χρωστάμε σ’ όσους πέρασαν, θα ‘ρθούνε, θα περάσουν κριτές να μας δικάσουν οι αγέννητοι και οι νεκροί’’».
Σάββας Ιακωβίδης, «Σ», 1.1.2023: «Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος απέναντι σε πολιτικούς και στην τουρκο-διζωνική - Ηγείται της αντίστασης των Ελλήνων και του αγώνα για απελευθέρωση και ελευθερία. Η πολιτική ηγεσία και ο νέος Πρόεδρος να μη τον υποτιμήσουν. Να μην υποτιμήσουν ούτε τον κατακτητή γι’ ακόμα μια φορά, για να μην κλάψουμε επί ερειπίων…».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου