ΣΙΝΕ

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Ελλείψεις φαρμάκων: Η κυβέρνηση βρήκε τη «χρυσή» ευκαιρία να αυξηθούν οι τιμές τους

Η ελεύθερη αυτορρυθμιζόμενη αγορά και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα, που στην Ελλάδα ζει κυρίως με δημόσιο χρήμα, αποφάσισε ότι τα φάρμακα στη χώρα μας είναι φτηνά και... πρέπει να αυξηθούν οι τιμές τους.

Το τελευταίο διάστημα όσοι έχουν την ατυχία να αναζητούν συγκεκριμένα σκευάσματα, διαπιστώνουν ότι τα φαρμακεία έχουν στην πραγματικότητα στερέψει από φάρμακα. Και δεν αναφερόμαστε σε ασπιρίνες και τσιρότα ή παστίλιες για τον βήχα. Οι ελλείψεις αφορούν φάρμακα που για κάποιους οι ελλείψεις πραγματικά θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο.

Η λίστα με τις ελλείψεις περιλαμβάνει 232 φάρμακα. Αναλγητικά, αντιβιοτικά, αντιβιώσεις, αλοιφές, είναι υπό εξαφάνιση. Η λίστα όμως αποκαλύπτει ότι μεταξύ των σκευασμάτων που έχουν εξαφανιστεί υπάρχουν και εμβόλια, αλλά και νοσοκομειακά φάρμακα. Φάρμακα δηλαδή που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των ασθενών.

Όλα καλά…

Η κυβέρνηση όπως σε κάθε κρίση (υγειονομική, ενεργειακή, οικονομική κ.α) αποφάσισε να αντιμετωπίσει και αυτήν, με το γνωστό τρόπο: «φταίνε όλοι οι άλλοι, η κυβέρνηση κάνει όσα πρέπει».
Έτσι αρχικά έριξε την ευθύνη στους γονείς που πηγαίνουν και αγοράζουν μεγάλες ποσότητες από τα φαρμακεία. Μετά έριξε τις ευθύνες στην Ινδία και την Κίνα που έχουν μειώσει την παραγωγή πρώτων υλών και έτσι δεν μπορούν οι φαρμακοβιομηχανίες να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Μετά έριξε την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να «κερδίσει μικροκομματικά ακόμη και από ένα πρόβλημα που μαστίζει τις μεγαλύτερες χώρες με τα πιο ακριβά φάρμακα όπως τις ΗΠΑ, τη Γερμανία την Αγγλία και το σύνολο των χωρών της ΕΕ».

Επειδή όμως κάθε κρίση κρύβει πάντα μια ευκαιρία, φαίνεται πως κάποιοι σκέφτηκαν πως μέσα στην αναμπουμπούλα της ενεργειακής κρίσης, των αυξήσεων στα τρόφιμα, οι ελλείψεις στα φάρμακα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αυξηθούν και σε αυτά οι τιμές.

Έτσι η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, (γιατρός η ίδια) έσπευσε να το ανακοινώσει από το φιλόξενο βήμα του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Καθησύχασε βέβαια τους πολίτες ότι οι ίδιοι θα επωμιστούν μικρό οικονομικό βάρος. Τη διαφορά θα την πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση αποφάσισε μετά τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας που τις επιδοτεί με κρατικό χρήμα για να διατηρούν στα ύψη τα τιμολόγια, να επιδοτήσει και τις φαρμακοβιομηχανίες για να ακριβαίνουν τα φάρμακα.

Και όταν οι τιμές των φαρμάκων θα φτάσουν στον Θεό, θα κάνει ένα «καλάθι του φαρμακείου» και θα λυθεί το πρόβλημα. Άλλωστε για το αόρατο χέρι που ορίζει την ελεύθερη οικονομία, εμπόδια δεν υπάρχουν. Μπαίνει εύκολα σε κάθε τσέπη, ανεξάρτητα αν αυτός που έχει την τσέπη είναι «ασθενής ή ωδιπόρος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: