ΣΙΝΕ

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Το καναρινί ποδήλατο: Γιατί πρέπει κάθε δάσκαλος και μαθητής να δει αυτήν την ταινία

«Το καναρινί ποδήλατο» είναι μια ταινία εποχής που παρουσιάζει την αντιμετώπιση του εκπαιδευτικού συστήματος απέναντι στην δυσλεξία.

Η ταινία παρουσιάστηκε στο ελληνικό κοινό το 1999 σε σκηνοθεσία... Δημήτρη Σταύρακα και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Η ιστορία αφορά έναν δάσκαλο από την επαρχία, τον Άρη, ο οποίος αναλαμβάνει την έκτη τάξη σε κάποιο δημοτικό σχολείο της Αθήνας. Από την πρώτη κιόλας μέρα, την προσοχή του τραβάει ο Λευτέρης, ένας μαθητής με πολλές αδυναμίες και κενά στην γνώση του.

Ο δάσκαλος ανακαλύπτει ότι ο Λευτέρης είναι πολύ ευαίσθητο παιδί και δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζουν ως καθυστερημένο. Μάλιστα ο Λευτέρης κατάφερε να συναρμολογήσει μόνος του ολόκληρο το καναρινί ποδήλατο του. Παρά την αντίθετη γνώμη του διευθυντή του σχολείου, αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος, αποφασίζει να τον βοηθήσει. Αρχίζει να του κάνει ιδιαίτερα μαθήματα, του μαθαίνει τις αριθμητικές πράξεις και ανάγνωση, και τον ορίζει ταμία στην έκθεση σχολικού βιβλίου.

Η έκθεση του σχολικού βιβλίου θεωρείται μια πάρα πολύ σημαντική μέρα για το σχολείο. Μια μέρα που ο Άρης είναι άρρωστος, στην τάξη μπαίνει ο παλιός δάσκαλος κι ο Λευτέρης ξαναγίνεται ο περίγελος των συμμαθητών του. Απελπισμένος εγκαταλείπει το σπίτι του και ξεκινάει για τον Πλαταμώνα, για να συναντήσει τον παππού του. Στην παραλία τον βρίσκει ο Άρης που προσπαθεί να τον κάνει να γυρίσει πίσω στην τάξη και να ανακτήσει τη χαμένη του αυτοπεποίθηση…

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΤΕ

Πρόκειται για μία άκρως επαναστατική ταινία και για τα δεδομένα της εποχής, όπου διαδραματίζεται, συστήνεται ανεπιφύλακτα, τόσο σε παιδαγωγούς , όσο και γιατα ίδια τα παιδιά.

Αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα ενσυναίσθησης και αγάπης, βασικών συστατικών των ανθρώπινων σχέσεων, τα οποία και καλό θα ήταν όλοι οι άνθρωποι να μην παραμελούμε, είτε βρισκόμαστε στον χώρο του σχολείου είτε όχι!


Δεν υπάρχουν σχόλια: