Το επόμενο Σάββατο 4 Μαρτίου, λιγότερο από μία εβδομάδα πριν την προκήρυξη των εκλογών και διάλυση της Βουλής, 108.229 πολίτες θα προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα για να λάβουν μέρος σε... έναν Γραπτό Διαγωνισμό.
Τον Διαγωνισμό της Προκήρυξης 2Γ/2022 του ΑΣΕΠ, η οποία Προκήρυξη ΔΕΝ περιελάμβανε ΟΥΤΕ ΜΙΑ θέση διορισμού.
Το τραγελαφικό αυτό προεκλογικό φαινόμενο, προέκυψε τον Σεπτέμβριο από πολύ-Τροπολογία της Κυβέρνησης (πλέον αρ.83 ν.4975/2022), η οποία είχε άρον – άρον κατατεθεί τον Σεπτέμβριο σε παντελώς άσχετο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας (!), με σωρηδόν διατάξεις από ενεργειακά μέχρι αποζημιώσεις. Μέσα σε αυτές, “κρυβόταν” και η απίστευτη αντικατάσταση της παραγράφου 3 του άρθρου 8 του ν.4765/2021 (δηλ. του νόμου περί προσλήψεων).
Με αυτή την κυβερνητική μεθόδευση, λοιπόν, θεσπίστηκε η διεξαγωγή γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ με Προκήρυξη που δεν αναγράφει ρητά ούτε μία θέση διορισμού και σκόπιμα βαφτίστηκε «πρώτο στάδιο» του διαγωνισμού. Οι δήθεν «επιτυχόντες», δηλαδή όσοι περάσουν τη βάση, θα αποτελέσουν μια «δεξαμενή», όπως την περιγράφει ο Μάκης Βορίδης.
Θεωρητικά, λοιπόν, κάποτε, μετά τις εκλογές, επί επόμενης Κυβέρνησης, ΘΑ εκδοθούν άλλες Προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, όπου ΘΑ υπάρχουν και θέσεις διορισμού, και αυτοί οι δήθεν «επιτυχόντες» ΘΑ μπορούν να υποβάλλουν αίτηση...
Επειδή δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξοδεύουν αυτές τις μέρες χρήματα, χρόνο και ιδίως νοητική και ψυχολογική προσπάθεια, ενώ πάρα πολλοί θα μετακινηθούν το επόμενο Σάββατο μεγάλες αποστάσεις, δεδομένου ότι έχει προκύψει θέμα και με την έλλειψη εξεταστικών κέντρων στα νησιά, ο AIRETOS.GR παραθέτει κατωτέρω απόσπασμα από όσα δήλωσε – απολύτως θεσμικά και επίσημα – ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ την προηγούμενη Τρίτη στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής.
Εκεί, η Ειδική Αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας Ε. Λιακούλη, ρώτησε τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ:
« (...) Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να ακουστεί η γνώμη σας, εάν συμφωνείτε με αυτό το νέο σύστημα των δύο σταδίων. Εάν κρίνετε ότι οι “επιτυχόντες” του πρώτου γύρου θα είναι πράγματι “επιτυχόντες”, όπως μέχρι τώρα γνωρίζουμε την έννοια των “επιτυχιών” στην Ελλάδα. Εάν, δηλαδή, σίγουρα θα διοριστούν κάποτε και σε ποιο χρονικό ορίζοντα στο δημόσιο. Εάν, ιδίως, το ΑΣΕΠ είναι ή όχι νομικά δεσμευμένο μετά τις εκλογές, με μια άλλη Κυβέρνηση, να εκδώσει υποχρεωτικά, σε κάθε περίπτωση, προκηρύξεις, με περιεχόμενο που θα οδηγεί σε διορισμό των συγκεκριμένων πολιτών. Ή εάν το εργασιακό μέλλον αυτής της “δεξαμενής”, - “δεξαμενή” την αποκάλεσε χθες ο κύριος Υπουργός, όχι εγώ – εάν είναι απολύτως επισφαλές (...) ».
Ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, κ. Αθ. Παπαϊωάννου, απάντησε:
« (...) Το κρίσιμο ερώτημα που έθεσε η κα Λιακούλη είναι “και πόσοι θα είναι αυτοί οι επιτυχόντες και τι προσδοκίες θα έχουν;”. Κοιτάξτε. Προφανώς, δεν μπορώ να ξέρω πόσοι θα είναι οι επιτυχόντες. Ξέρω, όμως, και προσπαθώ – έχω κάνει πολλές συνεντεύξεις, έχω κάνει πολύ αρθρογραφία, ακόμα και στο facebook - να εξηγήσω, ότι ΕΠΙΤΥΧΩΝ του διαγωνισμού ΔΕΝ σημαίνει ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙΣ στο διαγωνισμό.
Εάν για παράδειγμα υπάρχουν πολλοί ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ στον διαγωνισμό, δηλαδή, πολλοί άνθρωποι που θα περάσουν τη βάση, ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΠΟΥ.
Σας θυμίζω, ότι η ΕΚΤΙΜΗΣΗ, η κανονικότητα, δείχνει ΕΩΣ 5.200, ΑΝ θυμάμαι καλά, άντε να βρεθούν και κάποιες άλλες στη πορεία με τα ίδια προσόντα που θα ενταχθούν. Να ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι ΘΑ φτάσουμε τις 7 με 8 χιλιάδες ; Οι υπόλοιποι δεν θα δουν πουθενά, ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΛΩΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗ ΒΑΣΗ.
Είμαι κατά της άποψης, ότι όποιος περάσει τη βάση, σημαίνει, ότι έχει δικαίωμα, απαίτηση, αν θέλετε, να διοριστεί κάπου.
ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ θα πρέπει να ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ. Από τώρα σας λέω, ότι θα διδαχθούμε από τα συμπεράσματα που θα βγάλουμε από αυτό το διαγωνισμό, ούτως ώστε να προτείνουμε βελτιώσεις και κυρίως στο τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού.
ΆΡΑ, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ, επειδή σας ρωτάνε άνθρωποι υποψήφιοι και συγγενείς υποψηφίων και επειδή και εμένα με ρωτάνε, ξαναλέω, αυτός που θα περάσει τη βάση, ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ, αυτός που θα περάσει τη βάση, ΕΑΝ είναι ΛΙΓΟΙ αυτοί που θα περάσουν τη βάση, ΕΧΕΙ πολλές ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ να διοριστεί, ΑΝ είναι ΠΟΛΛΟΙ αυτοί που θα περάσουν τη βάση, έχει λιγότερες ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ. Και μην ξεχνάτε, ότι έχει και τις προσαυξήσεις, τον μεταπτυχιακό του τίτλο, του διδακτορικού του, της επαγγελματικής εμπειρίας κλπ.. Τελικά κάποιος με 75 στα 100 μπορεί να βρεθεί στα 80, στα 90 (...) »
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου