ΣΙΝΕ

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Δήμος Γρεβενών: «Ταξιδεύω Γρεβενά» – Στο Μουσείο Μανιταριών Λάβδας (Βίντεο+Φωτογραφίες)

Στοχεύοντας να συμβάλλει στην ανάπτυξη και ανάδειξη της ορεινής περιοχής των Γρεβενών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαβδανιωτών δημιούργησε το 2011 το πρώτο “Μουσείο Μανιταριών” της Ελλάδας, το οποίο εδρεύει στο παλιό σχολείο, ένα παραδοσιακό πέτρινο κτίριο της... πανέμορφης Κοινότητας Λάβδας του Δήμου Γρεβενών, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων.

Στο ζεστό και προσεγμένο χώρο του Μουσείου, που έγινε με μεράκι και φαντασία, φιλοξενούνται άγρια φυσικά μανιτάρια, αποξηραμένα αλλά και γλυπτά, τοποθετημένα σε γυάλινες προθήκες και ράφια, αναπαριστώντας πιστά το φυσικό τους περιβάλλον, δημιουργώντας έτσι μία χαρακτηριστική μικρογραφία της πλούσιας Λαβδανιώτικης φύσης.

Με τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει, όπως σχετική βιβλιογραφία, οπτικοακουστικό υλικό και δυνατότητα μικροσκοπικής εξέτασης, το “Μουσείο Μανιταριών Λάβδας” είναι ιδανικό για εκπαιδευτικά σεμινάρια και ενημερωτικές ημερίδες καθώς μπορεί να μετατραπεί σε αίθουσα παρουσιάσεων για σχολεία και ομάδες που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από το μανιτάρι και το φυσικό περιβάλλον.

Η συλλογή είναι διαθέσιμη στο κοινό μετά από προγραμματισμένο ραντεβού για την αναγκαία ξενάγηση (τηλέφωνα επικοινωνίας: 2462081284 & 6973001121), απέχοντας μόλις 12 χιλιόμετρα από το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας, 15 χιλιόμετρα από τη Βάλια Κάλντα και 35 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών, σε έναν ειδυλλιακό τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπου το μανιτάρι είναι ο αδιαμφισβήτητος «πρωταγωνιστής».

Εξάλλου η περιοχή των Γρεβενών με το ιδιαίτερο μικροκλίμα της, αποτελεί την «μανιταροπρωτεύουσα» των Βαλκανίων, με περισσότερα από 2.500 είδη μανιταριών, όπως θα ενημερωθείτε άμεσα και εμπεριστατωμένα, κάνοντας κλικ εδώ.

Επισημαίνεται ότι το παρών διαδικτυακό βίντεο εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης τουριστικής καμπάνιας του Δήμου Γρεβενών με τίτλο «Ταξιδεύω Γρεβενά».










Γραφείο Τύπου

 Δημάρχου Γρεβενών

Δεν υπάρχουν σχόλια: