ΣΙΝΕ

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Συνέντευξη του Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης ΑΝΑ.Σ.Α και υποψήφιου Δημάρχου Κοζάνης, Αγάπιου Γαβριηλίδη, στον Θεόφιλο Παπαδόπουλο και την εκπομπή "Κοινωνία Πολιτών"

Καλεσμένος στην εκπομπή «Κοινωνία Πολιτών» με τον Θεόφιλο Παπαδόπουλο, στο Flash Tv, βρέθηκε o  επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης ΑΝΑ.Σ.Α  και υποψήφιος Δήμαρχος Αγάπιος Γαβριηλίδης

Η συζήτηση ξεκίνησε με την...

πορεία και εμπειρία του Αγάπιου Γαβριηλίδη σε ζητήματα αυτοδιοίκησης, αφού ο ίδιος διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της κοινότητας Λευκάρων, Δημοτικός σύμβουλος Δ. Σερβίων, πρόεδρος του ΦΣ ΚΟΖΑΝΗ κ.α.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, Θεόφιλου Παπαδόπουλου για το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, ανέφερε πως βρισκόμαστε σε μια νέα πραγματικότητα που κανείς δεν περίμενε, όμως ο ελληνικός λαός είναι αυτός που αποφασίζει τονίζοντας παράλληλα, πως η πολιτική ζωή απέχει πολύ από όσα ξέραμε ως σήμερα αφού είμαστε πλέον μάρτυρες εκπτώσεων και πολιτικού κενού.

Ως προς την δημιουργία της Δημοτικής κίνησης ΑΝΑ.Σ.Α ο Αγάπιος Γαβριηλίδης σημείωσε: 

«Βλέπαμε μια αυτοδιοίκηση με παλιούς όρους που δεν συμβάδιζε με την εποχή. Μια αυτοδιοίκηση που δεν στεκόταν αρωγός στην ανάπτυξη, την αλληλεγγύη, την συμμετοχή, άξονες κεντρικούς για εμάς, στους οποίους βασίζεται το αφήγημά μας για τον Δήμο Κοζάνης. Είμαστε μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, λίγο πριν την ερημοποίηση. Δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ασφαλές πλαίσιο με θέσεις εργασίας και τους νέους, πρωταγωνιστές. Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλει να αλλάξει και από διαχείριση να γίνει ατμομηχανή».

Παράλληλα, επισήμανε πως η γραμμή της Δημοτικής Κίνησης ΑΝΑ.Σ.Α,  είναι απόρροια  συλλογικών διαδικασιών αφού ακόμη και η απόφαση να είναι επικεφαλής ο ίδιος, προέκυψε από αυτές.

Σxετικά με την ανακοίνωση εκ νέου υποψηφιότητας του κ. Μαλούτα Λάζαρου τόνισε: «Προς έκπληξη μου βλέπω την εκ νέου ανακοίνωση υποψηφιότητας του κ. Μαλούτα και αναρωτιέμαι. Tι δεν έxει ολοκληρώσει; Ποια είναι η πρόταση του, πέρα από την ξύλινη γλώσσα και την διαχειριστική του νοοτροπία; Δεν εμπεδώσαμε την καθεστωτική του γραμμή;»

Για το μεγάλο ζήτημα της πράσινης ανάπτυξης ο Αγάπιος Γαβριηλίδης επισήμανε πως δεν είναι αντίθετος με τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες, αλλά πως είναι πεπεισμένος ότι δεν είναι μόνο αυτά που δίνουν ζωή στον τόπο.

«Οφείλουμε να θέτουμε κανόνες και όρους. Ναι, στην πράσινη ενέργεια με κανόνες. Δεν θα γεμίσουμε τα βουνά με πάνελ, δεν θα ισοπεδώσουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, δεν θα ρημάξουμε τον πρωτογενή τομέα. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη και τα κέρδη δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερα από την ύπαρξη μας και τον άνθρωπο.

Ακούσαμε ένα σχέδιο αυτά τα χρόνια;  Υπήρξε κάποια στρατηγική μελέτη που να ορίζει τις εκτάσεις και να προβλέπει πως στην περιοχή υπάρχει μια οικονομική λειτουργία; Σήμερα,  είναι όλοι αλληλέγγυοι, ακόμη και αυτοί που ήξεραν τι θα γίνει στην Καλαμιά, τρία χρόνια νωρίτερα. Δημιούργησε κανείς αυτά τα χρόνια κάποια κινηματική διαδικασία; Δεν συνέβη τίποτα.»

Το Μαυροδέντρι γέμισε με φωτοβολταικά πάρκα. Στον τόπο αυτόν όμως, έχουν γίνει επενδύσεις κτηνοτρόφων με στάβλους και  νέες εγκαταστάσεις. Τη στιγμή που μιλάμε, οι κτηνοτρόφοι έχουν περικυκλωθεί από τα πάνελ σε τέτοιο βαθμό, που δεν μπορούν να βγάλουν ούτε τα ζώα τους για βοσκή. Μπορεί να είναι αυτός ένας κανόνας για τον άνθρωπο που έχει επενδύσει εκεί ολόκληρη την ζωή του;

Γι’αυτό τονίζω πως οι κανόνες είναι επιτακτικοί.»                                                 

Σε ερώτηση του κ. Παπαδόπουλου για το κομμάτι της επιχειρηματικότητας, ανέφερε πως η λειτουργία των επιχειρήσεων απαξιώνεται και δεν δίνονται δυνατότητες ανάπτυξης αφού η αυτοδιοίκηση αδυνατεί να κατανοήσει πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και δεν λειτουργούν με μαγικό ραβδάκι.

«Αντικρύσαμε χιλιάδες κλειστές επιχειρήσεις. Το περιβάλλον για τον επιχειρηματία είναι εχθρικό. Τα προβλήματα τα γνωρίζω, γιατί ανήκω σε αυτήν την οικονομική ομάδα, σαν μικροβιοτέχνης-έμπορος που έχει άμεση “συγγένεια” με τον πρωτογενή τομέα, καθώς το εμπόριο και παραγωγή προχωρούν μαζί. Ποτέ κανείς, στα τόσα χρόνια της επαγγελματικής μου δραστηριότητας, δεν με κάλεσε να με ρωτήσει πως επιβιώνω, τι προβλήματα έχω, ποια βοήθεια θα μου είναι χρήσιμη. Σκοπεύω να επισκεφτώ όλες τις επιχειρήσεις της περιοχής με στόχο να καταγράψω όλα τα ζητήματα που προκύπτουν, ενώ ταυτόχρονα αναζητώ συνεχώς προγράμματα για τον πρωτογενή τομέα και τους μικρομεσαίους  που θα εντάξω στις κεντρικές μας θέσεις»

Επιπλέον, ο Αγάπιος Γαβριηλίδης τόνισε πως πρέπει να δοθεί κίνητρο και  δυνατότητα στους ανθρώπους, να αναπτυχθούν στο τόπο που είναι και η κινητήριος δύναμη πέρα από κόμματα και ιδεολογικές διαφορές.

Η απάντηση του για τις φωνές που στάθηκαν αρνητικά στην υποψηφιότητα του είναι: «Δεν με ενοχλεί η κακεντρέχεια γιατί δείχνει πως ήμουν και είμαι ζωντανός.»

Τέλος, σημείωσε πως αν ξεχάσουμε την ιστορία, το παρελθόν μας και το που θέλουμε να φτάσουμε στο μέλλον, δεν θα υπάρξει λογική ανάπτυξης, συμμετοχική δημοκρατία, αλληλεγγύη μεταξύ των οικονομικών τάξεων.

«Όταν ξεκινάς έναν αγώνα δεν στοχεύεις μόνο στην επιτυχία. Η σπορά κάτι θα αφήσει και αυτό είναι το  βασικό ζητούμενο» κατέληξε.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την συνέντευξη: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: