ΣΙΝΕ

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλιών

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλιών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

   Είναι γνωστό ότι ήταν τόσο μεγάλη η αντιστασιακή δράση στη διάρκεια της κατοχής στην ευρύτερη περιοχή του Ν. Γρεβενών, που...

δεν άργησε να ‘ρθει η ώρα της λευτεριάς. Έτσι στις 25 Mαρτίου 1943 οι αντάρτικες δυνάμεις παρέλασαν στα ελεύθερα Γρεβενά. Την απελευθέρωση των Γρεβενών και γενικά τη δράση των αντιστασιακών δυνάμεων, θα θελήσουν να εκδικηθούν λίγο αργότερα οι Γερμανοί κατακτητές μαζί με τους Έλληνες συνεργάτες τους ταγματασφαλίτες (Παοτζήδες) του Μιχάλαγα. Έτσι τον Ιούλιο του 1944 καταφθάνουν με ισχυρές δυνάμεις στο Νομό Γρεβενών και παραδίνουν στις φλόγες και την καταστροφή ότι βρίσκουν μπροστά τους.

Την  Πέμπτη 7 Ιουλίου 1944 ξημερώνει μια «μαύρη» μέρα για το χωριό μας. Οι Γερμανοί καταφθάνουν στο σχεδόν έρημο από κατοίκους χωριό, αφού η πλειοψηφία των κατοίκων  κρύφτηκε στα γύρω δάση και αμέσως αρχίζουν να καίνε σπίτια και αποθήκες. Αφού τα λεηλάτησαν, κάψανε τα περισσότερα σπίτια και αποθήκες του χωριού και μαζί το Σχολείο και το Κοινοτικό Κατάστημα. Σύμφωνα με κάποιες προφορικές μαρτυρίες, μόνο δέκα περίπου σπίτια του χωριού μας δεν κάηκαν.  Μαζί κάψανε ζωντανούς μέσα στα σπίτια τους και τρεις χωριανούς, τους:

Αικατερίνη Ζεμπίλη

Ευδοκία Λιάκα

Πέτρος Λιάκας

 Λίγο έξω από το χωριό σκότωσαν και τους:

Μαρία Λιάκα

Βασιλική Δροβατζήκα

Δημήτριος Μπαχτσεβάνος

Κυριάκος Οικονόμου

Στεριανή Σαμαρά

Τη μνήμη αυτών των νεκρών τιμούμε την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023, στις 10.00 σε εκδήλωση – μνημόσυνο, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλιών. Σκοπός της εκδήλωσης είναι αφενός μεν να τιμήσουμε τους άμαχους  νεκρούς της ναζιστικής θηριωδίας, αλλά και για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι που μπορεί να οδηγήσει ο ο φασισμός και ο ναζισμός.

Ποτέ πια  φασισμός – ναζισμός, ποτέ πια πόλεμος.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Γραμματέας                                  Ο Πρόεδρος 

Αργύριος Γ. Καραλιόλιος                        Νικόλαος Α. Δεινόπαπας

Δεν υπάρχουν σχόλια: