ΣΙΝΕ

Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ...

Γράφει ο Τάσος Σεβαστιάδης

 Μια ιστορία αγάπης δύο πουλιών διαδραματίζεται επί 20 χρόνια σε χωριό της Κροατίας, με το αρσενικό να επιστρέφει κάθε χρόνο στην τραυματισμένη σύντροφό του η οποία...

δεν μπορεί να πετάξει.

Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα των πουλιών είναι ο Κλέπεταν και η Μαλένα, όπως ονομάζουν οι ντόπιοι στην Κροατία, το ζευγάρι των πελαργών. Η  ιστορία τους είναι πασίγνωστη στο Μπρόντσκι - Βαρός και κάθε άνοιξη σημαίνει συναγερμός γιατί αναμένεται η άφιξη του Κλέπεταν από την Αφρική.

Η Μαλένα δεν μπορεί να πετάξει μαζί με το σύντροφό της,  καθώς τα φτερά της χτυπήθηκαν από έναν ασυνείδητο κυνηγό πριν από δύο δεκαετίες. Ο Κλέπεταν μεταναστεύει στη Νότιο Αφρική μαζί με τους άλλους πελαργούς μόλις τελειώσει το καλοκαίρι και κάθε άνοιξη επιστρέφει από ένα ταξίδι 13000 χιλιομέτρων για να δει την Μαλένα που βρίσκεται στη φωλιά τους στην κορυφή ενός σπιτιού και την  φροντίζουν οι ένοικοι.

 Οι πελαργοί δεν είναι απαραίτητο να έχουν ένα σύντροφο, αλλά έχουν την τάση να επιστρέφουν στην ίδια φωλιά για το ζευγάρωμά τους.  Έτσι εξηγείται και η επιστροφή του Κλέπεταν ο οποίος παράλληλα φαίνεται πως είναι μονογαμικός.

Ενώ σκέφτομαι αυτούς τους όμορφους εραστές των πουλιών, δεν μπορώ να μη σκεφτώ και τα χιλιάδες κλουβιά που έχουν διάφοροι «φιλόζωοι», κλεισμένα μέσα τους λογιών λογιών πουλιά και τα αναγκάζουν να ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

ΥΓ. Θα ακολουθήσουν μία σειρά από άλλα τέσσερα άρθρα για την αιχμαλωσία των ζώων…

Δεν υπάρχουν σχόλια: