ΣΙΝΕ

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ…

Γράφει ο Τάσος Σεβαστιάδης

Την 1η Αυγούστου το 1914 ξέσπασε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος. Ένας πόλεμος που γίνονταν με νέα όπλα και όχι με λιανοντούφεκα όπως γίνονταν μέχρι τότε.

Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος...

ήταν ο αιματηρότερος μέχρι τότε πόλεμος και το μαρτυράει το τελικό το αποτέλεσμα. 14 εκατομμύρια νεκροί και 20 εκατομμύρια ανάπηροι. Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, παρόλη την ειδυλλιακή «Belle Époque» των αρχών του 20ου αιώνα.

Οι μεγάλες και αξεπέραστες αντιθέσεις μεταξύ των μεγάλων κρατών στον αδυσώπητο καπιταλιστικό ανταγωνισμό, οδήγησαν σε αυτόν. Οι κύριες αιτίες ήταν:

 α) Η πολιτική της Γαλλίας να αποκαταστήσει το χαμένο της γόητρο και να επανακτήσει τις χαμένες από τον πόλεμο του 1870 περιοχές της Αλσατίας και της Λωρραίνης.

β) Η επεκτατική τάση της τσαρικής Ρωσίας σε βάρος της οθωμανικής αυτοκρατορίας που εμποδίζονταν όμως από τη Γερμανία και την Αυστρία που τότε ήταν ισχυρή δύναμη.

γ) Η προσπάθειά της Σερβίας να απελευθερώσει τις υπό Αυστριακή κατοχή σλαβικές περιοχές.

δ) Η όξυνση του οικονομικού ανταγωνισμού μεταξύ Αγγλίας Γερμανίας που προέκυπτε από την ταχύτατη ανάπτυξη της γερμανικής βιομηχανίας και την επιθυμία τους να μονοπωλήσουν τις διεθνείς αγορές.

Αφορμή για την έκρηξη του πολέμου υπήρξε το γεγονός της δολοφονίας του αρχιδούκα Φερδινάνδου και της γυναίκας του από Σέρβο εθνικιστή στις 28 Ιουνίου του 1914.  Η Αυστρία θεωρώντας απόλυτα υπεύθυνη τη Σερβία,  έστειλε τελεσίγραφο που έθετε απαράδεκτους όρους. Στη συνέχεια χωρίς να λάβει υπόψη της την απάντηση της Σερβίας, κήρυξε πόλεμο εναντίον της στις 28 Ιουλίου και έτσι στις 1 Αυγούστου 1914 έχουμε την έναρξη του πολέμου, ο οποίος σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα γενικεύτηκε.

Στο τέλος του 19ου αιώνα οι ενδοϊμπεριαλιστικές διαφορές ανάμεσα σε Αγγλία, Γαλλία, τη Ρωσία και την Ιταλία υποχώρησαν μπροστά στην κύρια απειλή που συνιστούσε η Γερμανία και οι σύμμαχοι. Η όξυνση αυτών των αντιθέσεων έβαλαν στην πρώτη γραμμή το ζήτημα του ξαναμοιράσματος του κόσμου και αυτό το ξαναμοίρασμα δεν γινόταν παρά μόνο με έναν παγκόσμιο πόλεμο. Έτσι η όξυνση των αντιθέσεων είναι αυτό που δημιουργεί από τα πρώτα χρόνια του ανθρώπου τους πολέμους και όχι φυσικά τα όμορφα μάτια της «Ωραίας Ελένης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις