ΣΙΝΕ

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Ε.Μ.Α.Σ. ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΕΥΚΟΠΗΓΗΣ: ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΒΛΙΑΡΑΣ

O Σύλλογος Ε.Μ.Α.Σ. ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΕΥΚΟΠΗΓΗΣ σε συνεργασία με τον Βαβλιάρα Δημήτρη διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας και παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο:... “ΠΟΙΜΕΝΙΚΑ”

Ο ποιμένας από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα αποτελεί πολύ σημαντική εικόνα της ελληνικής, και όχι μόνο, υπαίθρου. Στη χώρα μας για αιώνες ολόκληρους υπήρξε το επάγγελμα των περισσοτέρων ανθρώπων.
Γι' αυτό και τον συναντούμε σε κάθε μορφή τέχνης από τη λογοτεχνία μέχρι τη μουσική, τη ζωγραφική το θέατρο και τον κινηματογράφο. Ο Δημήτρης Βαβλιάρας απαθανάτισε τους εναπομείναντες βοσκούς του χωριού του (Αιανή Κοζάνης) καθώς στις μέρες μας το επάγγελμα του βοσκού τείνει να εξαφανιστεί.
Όπως ο ίδιος αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα του λευκώματος «Οι εικόνες αυτές σε λίγα χρόνια θα είναι μια ανάμνηση και θα ανήκουν σε ένα παρελθόν που θα ταξιδεύουμε αναπολώντας το, θυμίζοντας για κάποιους από εμάς την παιδική μας ηλικία"

Βιογραφικό:
Ο Δημήτρης Βαβλιάρας γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα, μεγάλωσε στην Κοζάνη και κατοικεί μόνιμα στην Αιανή Κοζάνης τα τελευταία 6 χρόνια. Από την αρχή της ενασχόλησης του με τη φωτογραφία τον τράβηξαν τα πρόσωπα και πολλές από τις φωτογραφίες του έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο.

Μουσική - δισκογραφία

Το 2013 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο ‘’ Πάλι Βρέχει’’. Στον δίσκο συμμετέχουν ερμηνευτικά οι: Βασίλης Σκουλάς, Αργύρης Μπακιρτζής, Μανώλης Χατζημανώλης και Γιώργος Κοντορίκος. Το 2016 κυκλοφόρησε τον δεύτερο δίσκο του από κοινού με τον Γιώργο Μιχαήλ με τίτλο << Ατέρμων>>. Την ίδια χρονιά επίσης συνεργάστηκε με τους Ανωγειανούς καλλιτέχνες, Γιώργη Φασουλά και Κώστα Καλλέργη σε δυο τραγούδια και φέτος αναμένονται και κάποια άλλα τραγούδια που ετοιμάζουν. Με τον Γιώργο Μιχαήλ κάνουν συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και ετοιμάζουν και τον δεύτερο από κοινού δίσκο τους.

Φωτογραφία

Το 2019 κέρδισε το 1 ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας FACES 2018. Το 2019 επίσης μια φωτογραφία του μπήκε στις 100 καλύτερες του κόσμου στο ανδρικό πορτραίτο στον διαγωνισμό 35 INTERNATIONAL PHOTOGRAPHY AWARDS. To 2021 η εταιρία Fuji τον επέλεξε ως επίσημο φωτογράφο της ( Official fuji x-photographer ). H επιλογή των επίσημων φωτογράφων της Fuji γίνεται στην Ιαπωνία. Τον ίδιο χρόνο κέρδισε μια υποτροφία για να σπουδάσει φωτογραφία κερδίζοντας το πρώτο βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό . Τον Μάιο του 2022 μπήκε και πάλι στους 100 καλύτερους φωτογράφους του κόσμου στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, για μια ακόμη φορά, στον διαγωνισμό 35 AWARDS INTERNATIONAL PHOTOGRAPHY AWARDS. Τον Ιούνιο του 2022 επιλέχθηκε μια φωτογραφία του με ένα βοσκό στις 100 καλύτερες από το Hamburg Photography Review, όπου είχε την τύχη να συνομιλήσει για το πρότζεκτ του με τους βοσκούς με την Demet Yildiz ( διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Κωνσταντινούπολης ) και τον Muhammed Muheisen (National Geographic).

Πρόσφατα κέρδισε το 1 ο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό 35 International Photography Awards στην κατηγορία Ασπρόμαυρο Ανδρικό Πορτραίτο. Η φωτογραφία του ξεχώρισε
ανάμεσα σε 29.000 συμμετοχές από 142 χώρες.

Μεμονωμένες φωτογραφίες του έχουν πάρει μέρος σε συλλογικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει κάνει τέσσερις ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας. Στην Ύδρα στη δημοτική αγορά, όπου τον τίμησε και διοργάνωσε την έκθεση το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στα πλαίσια ενός πανελλήνιου εργαστηρίου φωτογραφίας . Στην Αιανή, στο αρχαιολογικό μουσείο, στη Γερμανία στο πολιτιστικό κέντρο του Munster και πρόσφατα
στη Θεσσαλονίκη στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Τον Απρίλιο του 2023 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ‘’Μαλλιάρης Παιδεία’’ το λέυκωμα του με τίτλο ‘’Ποιμενικά".

Τα δυο τελευταία χρόνια το πολιτιστικό κέντρο του δήμου Munster στη Γερμανία εκδίδει ημερολόγια με τις φωτογραφίες του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: