ΣΙΝΕ

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Χωριά του δήμου Γρεβενών ώρα μηδέν...

Διάβασα με προσοχή τα προεκλογικά προγράμματα των άλλων τριών  συνδυασμών του δήμου Γρεβενών. Για τα χωριά του δήμου υπάρχουν ελάχιστες γενικόλογες προτάσεις οι οποίες όμως κατά τη γνώμη μου είναι σαν να δίνουμε ασπιρίνη στον... βαριά άρρωστο (εκτός του ότι τα θυμούνται μόνο κάθε εκλογές). Και είναι γνωστό σε όλες και όλους ότι τα χωριά μας είναι στην "εντατική" (ΜΕΘ). Αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική από την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση σε πέντε ή δέκα χρόνια το πολύ θα έχουν ερημώσει σχεδόν όλα. 

Επειδή εδώ και πολλά χρόνια είμαι μόνιμος κάτοικος χωριού (Αμυγδαλιές) και ενεργός πολίτης εδώ και πολλές δεκαετίες θα μου επιτρέψετε να καταθέσω κάποιες προτάσεις οι οποίες αν υλοποιηθούν μπορούν νομίζω να ανατρέψουν την φθίνουσα πορεία και να οδηγήσουν κάτω από προϋποθέσεις και σε ανάπτυξη...

1. Δωρεάν αστική συγκοινωνία για όλα τα χωριά του δήμου Γρεβενών.

2. Επιδοτούμενα άτοκα δάνεια πρώτης κατοικίας σε νέους  με την δέσμευση παραμονής 10ετίας στα χωριά του δήμου Γρεβενών.

3. Παραχώρηση δωρεάν γης σε νέους αγρότες και επιδοτούμενα άτοκα δάνεια για πρώτη κατοικία με την δέσμευση παραμονής 10ετίας στα χωριά του δήμου Γρεβενών.

4. Δωρεάν ή πολύ φθηνή θέρμανση. Προσωρινά πρέπει να επιτραπεί η ατομική καυσοξύλευση με έλεγχο του δασαρχείου. Μακροπρόθεσμα μπορεί η ατομική καυσοξύλευση να γίνει από τους μόνιμους κατοίκους των χωριών δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες με ευθύνη του δασαρχείου.

5. Οι συνταξιούχοι μόνιμοι κάτοικοι των χωριών να απολαμβάνουν των προνομίων των μελών των ΚΑΠΗ.

6. Δωρεάν το ζωικό κεφάλαιο και οι σταβλικές εγκαταστάσεις για νέους κτηνοτρόφους, μαζί με επιδοτούμενα άτοκα δάνεια πρώτης κατοικίας σε νέους  με την δέσμευση παραμονής 10ετίας στα χωριά του δήμου Γρεβενών.

7. Να δίνεται η ΣΑΤΑ που αναλογεί σε κάθε χωριό στα κοινοτικά συμβούλια για κατασκευή έργων με τον έλεγχο και την εποπτεία του δημοτικού συμβουλίου.

8. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για όλα τα χωριά του δήμου Γρεβενών.

9. Πολύπλευρη ενίσχυση των πολιτιστικών συλλόγων των χωριών με αντικειμενικά κριτήρια και κυρίως διαφάνεια.

10.  Δημιουργία νέου δήμου  με ειδικά αναπτυξιακά κίνητρα που θα περιλαμβάνει όλα τα χωριά του δήμου Γρεβενών.

Γνώμη μου;

Μόνο με την αποφασιστική ενίσχυση των συνδυασμών της Λαϊκής Συσπείρωσης μπορούν να υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις και να πάρουν ξανά ζωή τα εγκαταλελειμμένα χωριά του δήμου μας. Κι αυτό γιατί μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση μπορεί να αγωνιστεί κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο χέρι μας είναι... Στις 8 Οκτώβρη να "πάμε αλλιώς" με περισσότερα κόκκινα γαρύφαλλα στην κάλπη!

Αργύρης Καραλιόλιος
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση 
Συνταξιούχος δάσκαλος και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλιών 

Δεν υπάρχουν σχόλια: