ΣΙΝΕ

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Πότε είμαστε υποχρεωμένοι να αντικαταστήσουμε το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης – Οδηγίες και Προθεσμίες

Το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης, γνωστό και ως “ροζ δίπλωμα”, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ισχύος του και σύντομα θα αντικατασταθεί από το νέο τύπου κάρτας δίπλωμα.

Οι οδηγοί στην Ελλάδα πρέπει να...

είναι ενημερωμένοι για τις προθεσμίες και τη διαδικασία ανανέωσης.

Προθεσμίες Ισχύος Παλαιού Διπλώματος: Το παλιό χάρτινο δίπλωμα οδήγησης έχει ισχύ μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2033. Μετά από αυτήν την ημερομηνία, το δίπλωμα θα πρέπει να αντικατασταθεί υποχρεωτικά με τον νεότερο τύπο.

Νέο Δίπλωμα Τύπου Κάρτας: Το νέο δίπλωμα οδήγησης παρέχεται σε μορφή πλαστικής κάρτας με προηγμένες δικλείδες ασφαλείας και είναι κατάλληλο για διεθνή χρήση λόγω των λατινικών χαρακτήρων. Επιπλέον, διαθέτει μοναδικό αύξοντα αριθμό για ευκολότερη αναζήτηση από τις διωκτικές αρχές.

Διάρκεια Ισχύος Νέου Διπλώματος: Για τις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και ΒΕ, το νέο δίπλωμα έχει διάρκεια ισχύος 15 χρόνια. Για τις κατηγορίες C, CΕ, C1, C1Ε, D, DΕ, D1 και D1Ε, η ισχύς είναι 5 χρόνια. Μετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας, η ανανέωση γίνεται κάθε 3 χρόνια.

Διαδικασία Ανανέωσης: Οι οδηγοί που επιθυμούν να ανανεώσουν ή να αντικαταστήσουν το δίπλωμά τους θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην αρμόδια Περιφέρεια της κατοικίας τους ή στο Κ.Ε.Π. της περιοχής τους. Η διαδικασία μπορεί επίσης να ολοκληρωθεί ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας gov.gr

Η αντικατάσταση του παλιού διπλώματος με ένα νέου τύπου δίπλωμα οδήγησης είναι ένα σημαντικό βήμα για την αύξηση της ασφάλειας στο δρόμο και την ευκολία χρήσης του εγγράφου στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: