ΣΙΝΕ

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Πόθεν Έσχες: Τινάζουν τη «μπάνκα» στον αέρα οι πλούσιοι πολιτικοί – Τινάζουν τις άδειες τσέπες τους οι πολίτες

Πάμπλουτοι πολιτικοί που δεν έχουν καμία επαφή με τα βάσανα του λαού - Χτίζουν τις περιουσίες τους στα βουλευτικά έδρανα και ζουν στη δική τους πραγματικότητα

Τα πόθεν έσχες των Βουλευτών, Ευρωβουλευτών, Υπεύθυνων... Οικονομικών των Πολιτικών Κομμάτων, Δημάρχων και Περιφερειαρχών για το έτος 2022 (χρήση 2021) δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Βλέποντας το θέμα, όχι μόνο από την στενά οικονομική, άλλα και από την κοινωνική πλευρά, κάθε χρόνο που δίνονται στη δημοσιότητα τα Πόθεν Έσχες των πολιτικών, ο λαός βγάζει το ίδιο θλιβερό συμπέρασμα: Ότι η «ψαλίδα» μεταξύ των εισοδημάτων της πολιτικής εξουσίας και των εισοδημάτων του μέσου πολίτη, είναι τόσο χαοτικά μεγάλη, που καθιστά αδύνατον για τους «καριερίστες» πολιτικούς να αποκτήσουν επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός.

Κάπως έτσι, από ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα τι θα πει στέρηση, φτώχεια και οικονομικό αδιέξοδο, ψηφίζονται με χαρακτηριστική άνεση τα νομοσχέδια – γκιλοτίνες όπως του Κωστή Χατζηδάκη που βάζει στο στόχαστρο και «τσουβαλιάζει» τους ελεύθερους επαγγελματίες ή το αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα του Άδωνι Γεωργιάδη που τινάζει στον αέρα τα εργασιακά δικαιώματα.

Η «παρέλαση» πλούτου που γίνεται στη Βουλή βρίσκεται σε άμεση αντιστοιχία με τη σκληρότατη αντιλαϊκή πολιτική που επιβάλλεται στους πολίτες, αφού οι πολιτικοί (εκτός λίγων εξαιρέσεων) καταλαμβάνουν τα βουλευτικά έδρανα για να εκτοξεύσουν το κασέ τους και να προστατέψουν με κάθε κόστος όλα εκείνα τα συμφέροντα που «αυγατίζουν» την προσωπική περιουσία τους.

Και αν αυτός ο πλουτισμός είναι νόμιμος, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικός. Διότι αυτοί οι πολιτικοί ψηφίστηκαν από τον λαό για να αφουγκραστούν τα προβλήματά του, και όχι να πολιτεύονται με γνώμονα την καρέκλα και τις απολαβές. Όχι για να κάθονται στα βουλευτικά έδρανα, από «καλοθελητές» των πάσης φύσεως ιδιωτικών μεγαλοσυμφερόντων, μέχρι και «κοράκια» που εκπροσωπούν funds. Άνθρωποι που δεν έχουν δει ούτε… ζωγραφιστό ένσημο, δεν βλέπουν ούτε ζωγραφιστό τον εργαζόμενο λαό. Άνθρωποι που συντηρούνται από την ευνοιοκρατία, είναι αδύνατον να καταλάβουν τι εστί αναξιοκρατία.

Αν τα εισοδήματά σου είναι τέτοια που σε κλείνουν σε μια «γυάλα» στις ιδιωτικές σου «Βερσαλλίες», είναι αδύνατον να δεις τη δυστυχία που υπάρχει γύρω σου. Και αν της ρίξεις μια κλεφτή ματιά, θα δεις μια εικόνα που παραμορφώνεται από την αναισθησία σου. Είναι αδύνατον να νοιώσεις τι σημαίνει για τον κάθε βιοπαλαιστή η ακρίβεια, το άδειο καλάθι του νοικοκυριού, το άδειο ρεζερβουάρ στο αυτοκίνητο, το παγωμένο σπίτι χωρίς θέρμανση, οι εξοντωτικοί φόροι, οι πλειστηριασμοί και όλα όσα αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Και ο οποιοσδήποτε ισχυρισμός πλούσιου πολιτικού ότι δήθεν κατανοεί τα προβλήματα του λαού, είναι γεμάτος υποκρισία.

Οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες, αναδεικνύουν αστρονομικά νούμερα και φέτος, όπως και κάθε χρόνο. Εισοδήματα, δεκάδες ακίνητα, «χρυσές» καταθέσεις και επενδύσεις στο εξωτερικό. Πολιτικοί που ζουν στη χλιδή και διαθέτουν «κομπόδεμα» για… 10 ζωές, πώς ακριβώς περιμένουμε να ευαισθητοποιηθούν για τον πολίτη που δεν μπορεί να βγάλει ούτε το μήνα;

Κάποιος πολιτικός που έχει στην κατοχή του ολόκληρo… «χωριό» από 33 διάσπαρτα ακίνητα, πώς θα καταλάβει τον φοιτητή που δεν βρίσκει να νοικιάσει ένα σπίτι για να κάνει τις σπουδές του ή τον καθηγητή που στέλνεται στο νησί και δεν έχει πού να μείνει διότι η αγορά ακινήτων έχει μετατραπεί σε βιομηχανία πανάκριβων Airbnb;

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι «καριερίστες» πολιτικοί απολαμβάνουν και σκανδαλώδεις διευκολύνσεις για τα υπέρογκα «φέσια» προς τράπεζες ή δημόσιο. Για παράδειγμα, μόνο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης χρωστάει σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ. Συγκεκριμένα, χρωστάνε περίπου 924.000 ευρώ από κοινού ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης, βάσει δηλώσεων πόθεν έσχες (χρήση 2021).

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που βάφτισαν συλλήβδην ως φοροφυγάδες τους ελεύθερους επαγγελματίες και ουσιαστικά τους απαγόρευσαν να βγάζουν κάτω από 10.920 ευρώ το χρόνο. Εδώ δεν μιλάμε απλά για αδικία, άλλα για κανονική τυραννία από ανθρώπους που δεν τους ακουμπάει τίποτα ακόμα και αν είναι μπαταχτσήδες ολκής, άλλα εκείνοι φτιάχνουν φορολογικές θηλιές για τον μεροκαματιάρη, επιβάλλοντας ασφυκτικούς φόρους. Και αυτό είναι μόνο ένα ελάχιστο παράδειγμα.

Αν πιάσουμε τα χρέη ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εκεί τα νούμερα ζαλίζουν. Πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ χρωστάνε υπουργοί και υφυπουργοί μόνο και μόνο γιατί «μπορούν». Και ολόκληρες οικογένειες πετιούνται καθημερινά έξω από τα σπίτια τους για λίγες χιλιάδες ευρώ, γιατί δεν μπορούν, δεν «προσαρμόστηκαν» και δεν πρόλαβαν το τρένο του καπιταλισμού που επιβιβάστηκε το 2% των Ελλήνων και ταξιδεύει για άλλες πολιτείες.

Αν παραμερίσουμε όλες τις παρωπίδες που προκύπτουν από τις ιδεολογικές μας εμμονές, τον κομματικό φανατισμό μας και τα συμφέροντα του μικρόκοσμού μας, θα κατανοήσουμε ότι έντιμος πολιτικός χωρίς να δίνει έντιμο προσωπικό παράδειγμα, δεν υπάρχει. Ας σταματήσουν κάποιοι να μας το παίζουν Ρομπέν των δασών, την ώρα που οι λογαριασμοί τους κοντεύουν να «σκάσουν» από το πολύ χρήμα. Η επαφή με τη λαϊκή βάση, ξεκινά από το κατά πόσο έχεις προσωπική πείρα από τα βάσανα του λαού. Αν δεν έχεις επαφή, πάντα θα σου λένε για ψωμί και πάντα θα τους απαντάς για παντεσπάνι…

Δεν υπάρχουν σχόλια: