ΣΙΝΕ

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Ανακύκλωση - Το φυσικό περιβάλλον και η σημασία του...

Ο καθένας μας αφήνει το δικό του προσωπικό στίγμα μέσα στο χρόνο, άλλοι ενδιαφέρονται ακόμα και για την υστεροφημία τους και άλλοι για την ανάπαυση της ψυχής τους, ομως κατά τη διάρκεια της ζωής μας...
η φυσική μας παρουσία οριοθετείται σε έναν περιβάλλοντα χώρο.

  Αυτός ο χώρος αναλόγως τη χρονική στιγμή μπορεί να είναι ο χώρος του σπιτιού μας, του γραφείου, του σχολείου, της αίθουσας ενός κινηματογράφου ή ακόμα μιας καφετέριας, αλλά και του δρόμου.

   Δίπλα μας απλώνονται σαν ένα πέπλο αντικείμενα, άνθρωποι, χρηστικά αγαθά, μέσα από τα οποία μπορούμε να σταθούμε ικανοί και αποτελεσματικοί στα εκάστοτε πραγματικά περιστατικά που διαδραματίζονται ή λαμβάνουν χώρα γύρω μας.

    Έχουμε άραγε σκεφτεί ποτέ πόσο πολύτιμη και σημαντική είναι η διαδικασία εναπόθεσης άχρηστων υλικών στους πράσινους κάδους?, αλλά και η ανακύκλωση κατάλληλων προϊόντων, τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για το περιβάλλον? σε συνέδριο που έγινε πρόσφατα της Ε.Ε. σχετικά με την ανακύκλωση και το ποσοστό συμμετοχής των κρατών μελλών αυτής η χώρα μας δύστυχος  κατέλαβε μια από τις τελευταίες θέσεις πράγμα αρκετά λυπηρό ...  

   Αυτό δείχνει την αφέλεια και την επιπολαιότητα που διακρίνει μερικούς ανθρώπους, η ακόμα ίσως την έλλειψη ενημέρωσης για την σωστή αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού θέματος.

   Ας συνειδητοποιήσουμε, λοιπόν, ότι το περιβάλλον δεν επηρεάζει μόνο τον ευρύτερο χώρο , αλλά και τους ανθρώπους που ζουν σε αυτό. Να καταλάβουμε, ότι η διαδικασία εναπόθεσης των απορριμμάτων ανάλογα με την σύστασή τους στους αντίστοιχους κάδους είναι μία από τις σημαντικότερες ενέργειες που μπορούν να γίνουν από τον άνθρωπο προς όφελος του περιβάλλοντος, στο οποίο φυσικά ζει και μεγαλώνει, και κατ επέκταση και δικού του οφέλους αφού η ανακύκλωση είναι η αιτία για δημιουργία καινούργιων θέσεων εργασίας και παραγωγή φθηνότερων αντικειμένων, καταφέρνουμε να μειώσουμε  τις ποσότητες που καταλήγουν στις χωματερές, χαρακτηριστικό είναι πως τα τελευταία 5 χρόνια έχουν μειωθεί οι ποσότητες που καταλήγουν εκεί σε ποσοστό 35% επίσης μειώνουμε και την παραγωγή νέων πρώτων υλών και κατ επέκταση και ρύπων που θα απελευθερωνόντουσαν από αυτές, και εξοικονομούμε σε κατανάλωση ενέργεια σε ποσοστό πάνω από 80%, κάνοντας την διαλογή λοιπόν από το προσωπικό μας χώρο απορρίπτουμε με σύνεση τα απορρίμματα μας στους εκάστοτε κάδους σκουπιδιών η ανακύκλωσης, ακόμα και τα πιο ογκώδη αντικείμενα η μπάζα έχουμε την δυνατότητα να τα απομακρύνουμε σωστά  επικοινωνώντας με το δήμο μας (στους περισσότερους δήμους) και κλείνοντας κάποιο ραντεβού έρχονται και τα παραλαμβάνουν από το σημείο που τους έχουμε υποδείξει ώστε να γίνει η σωστή διαχείριση τους η αλλιώς απευθυνόμαστε σε ιδιωτικές εταιρίες με ενοικιάσεις κάδων.

  Τι μας χρειάζεται άραγε για να απαντάμε στη φύση με σεβασμό, τηρώντας μια αξιοπρεπή στάση σε ό,τι μας προσφέρει, τηρώντας στοιχειώδους κανόνες υγιεινής και καθαριότητας.

   Το περιβάλλον, η φύση ειδικότερα, μας δέχεται, εμείς παρεμβαίνουμε σε αυτό πολλές φορές μάλιστα με τρόπο καταστροφικό, κι όμως, αυτό ουσιαστικά μας φιλοξενεί.

   Κι αυτό αποδεικνύεται και από τα διάφορα καιρικά φαινόμενα που παρουσιάζονται, τα οποία δυστυχώς αποτελούν συνέπεια της παρέμβασής μας.

   Πρέπει να ζούμε συναλλακτικά μαζί του, να το σεβόμαστε και να το αγαπάμε, έτσι ώστε να του ανταποδώσουμε την χαρισματική φιλοξενία, αλλιώς το μέλλον πρόκειται να είναι δυσοίωνο.

   Δεν είναι μόνο η φύση που παρουσιάζει εντυπωσιακές εναλλαγές, αλλά και ο άνθρωπος που μπορεί να δράσει απλά και συμβατά με τη φύση, ώστε να συνυπάρξουν αρμονικά, η πρωτοβουλία των πολιτών για καθαρότερες συνοικίες και αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής.


irakliskadoi.gr/blog

Δεν υπάρχουν σχόλια: