ΣΙΝΕ

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Το άγνωστο κόλπο με τη βελόνα στο αυτοκίνητο - Πώς να αποφύγεις το service χωρίς ούτε ένα ευρώ

Μια κοινή βελόνα μπορεί να δώσει τη λύση και να βελτιώσει σημαντικά τα επίπεδα ορατότητας του οδηγού, ειδικά σε δύσκολες συνθήκες κίνησης.

Η καλή ορατότητα που πρέπει να έχει ένας οδηγός προς όλες τις...

κατευθύνσεις δεν επιδέχεται αμφισβήτησης όταν το ζητούμενο είναι η σωστή και ασφαλής μετακίνηση με αυτοκίνητο ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν.

Χωρίς τα σωστά επίπεδα ορατότητας ένας οδηγός δεν είναι σε θέση εκτιμήσει επαρκώς τον δρόμο και τις συνθήκες κίνησης αφού και η προσοχή του αποσπάται από «εμπόδια» και αυτό επηρεάζει αρνητικά, σε τεράστιο βαθμό, τις αποφάσεις που παίρνει πίσω από το τιμόνι.

Έχοντας ελλειπή δεδομένα στα «χέρια» του οι αποφάσεις που θα πάρει ο οδηγός μπορούν βάλουν σε κίνδυνο τον ίδιο αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου, ακόμη και αν το αυτοκίνητό του διαθέτει τα πιο προηγμένα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης που κυκλοφορούν στην αγορά.

Γι' αυτόν τον λόγο ως οδηγοί θα πρέπει να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα και να φροντίζουμε πάντα τα παρμπρίζ και τα παράθυρα του αυτοκινήτου μας να είναι καθαρά, ενώ άρτια θα πρέπει να είναι και η λειτουργία του συστήματος πλύσης του (ή των) παρμπρίζ.

Για το πλυστικό σύστημα του παρμπρίζ, το οποίο και θα χρειαστούμε ίσως ακόμη περισσότερο τώρα τον χειμώνα, θα πρέπει να φροντίσουμε έγκαιρα ώστε τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και να καθαρίζουν σωστά και ομοιόμορφα το παρμπρίζ κατά τη λειτουργία τους. Θα πρέπει επίσης να έχουμε επαρκώς γεμισμένο το δοχείο του συστήματος με τον σωστό τύπο καθαριστικού υγρού (όχι νερό βρύσης).

Για την σωστή λειτουργία του πλυστικού συστήματος απαιτείται από τον οδηγό και ένας περιοδικός έλεγχος και συντήρηση των μπεκ που ψεκάζουν το υγρό στα παρμπρίζ ώστε να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων ακριβώς τη στιγμή που θα τα χρειαστούμε.

Σε αυτό το σημείο είναι που θα μας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη μια κοινή βελόνα, την οποία και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο.

Με το αυτοκίνητο σταματημένο δοκιμάζουμε τη λειτουργία των μπεκ για να ελέγξουμε αν ψεκάζουν σωστά πάνω στο παρμπρίζ το καθαριστικό υγρό. Αν εντοπίσουμε βουλωμένο μπεκ χρησιμοποιούμε τη βελόνα για να καθαρίσουμε ρύπους που μπορεί να έχουν φράξει το στόμιό τους, ή ακόμη καλύτερα μια μικρή παραμάνα την οποία και μπορούμε να την κρατήσουμε και να την χειριστούμε πιο εύκολα και άνετα.

Αφού ξεβουλώσουμε τα μπεκ επόμενο βήμα είναι να ρυθμίσουμε τη γωνία των στομίων ώστε o πίδακας να φτάνει στο σωστό σημείο του παρμπρίζ. Αυτό είναι το τελευταίο και εξίσου σημαντικό βήμα αφού με τα μπεκ να στοχεύουν σε λάθος σημεία του παρμπρίζ ή… έξω από αυτό η αποτελεσματικότητα των υαλοκαθαριστήρων μειώνεται σημαντικά.

carandmotor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: