ΣΙΝΕ

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Παγκόσμιος θρήνος: Πέθανε ο μεγάλος Φραντς Μπεκενμπάουερ

Στο πένθος βυθίστηκε η παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα! Όπως δήλωσε η οικογένεια του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων «dpa», ο σπουδαίος Φραντς... Μπεκενμπάουερ «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.

Ο θρύλος του γερμανικού ποδοσφαίρου και ένας από τους σημαντικότερους στην ιστορία του αθλήματος δεν είναι πια κοντά μας. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και είχε υποβληθεί σε δύο καρδιακές επεμβάσεις, ενώ το 2019 έχασε εντελώς την όραση από το δεξί του μάτι. Τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί και τελικά «έφυγε» σήμερα.

Ο Κάιζερ του γερμανικού ποδοσφαίρου είχε αναδειχτεί στις εκλογές του IFFHS ως ο τρίτος καλύτερος του 20ού αιώνα μετά τους Πελέ και Γιόχαν Κρόιφ. Είχε ανέβει στην κορυφή του κόσμου με την εθνική Γερμανίας, κατακτώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 ως παίκτης και αυτό του 1990 ως προπονητής, ενώ κατέκτησε δεκάδες τίτλους στην καριέρα του σε συλλογικό και διεθνές επίπεδο. Το 2014 οι αναγνώστες του ESPN τον ψήφισαν ως τον σημαντικότερο αρχηγό στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία.

Ο Μπεκενμπάουερ κατέκτησε δύο Χρυσές Μπάλες. Φόρεσε για 13 χρόνια τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου, έχοντας νωρίτερα ξεκινήσει από τη Μόναχο 1860, ενώ αγωνίστηκε και σε Αμβούργο και Νιου Γιορκ Κόσμος. Υπήρξε προπονητής στην Εθνική ομάδα της Γερμανίας, στη Μαρσέιγ και στην Μπάγερν Μονάχου, ενώ ασχολήθηκε από διάφορα πόστα με το γερμανικό ποδόσφαιρο.

Πέραν των όσων πέτυχε μέσα στα γήπεδα, δημιούργησε το Ίδρυμα «Φραντς Μπεκενμπάουερ» για να υποστηρίξει άτομα με αναπηρίες. Συμμετείχε επίσης στη δημιουργία της φιλανθρωπικής ομάδας ποδοσφαίρου του Άουγκσμπουργκ Datschiburger Kickers, η οποία έχει ως στόχο να συγκεντρώνει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: