ΣΙΝΕ

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Κιβωτός Γρεβενών: Το “χωριό των εργένηδων” που έχει να δει γάμο εδώ και… είκοσι χρόνια

Η Κιβωτός είναι ένα ανδροκρατούμενο χωριό, από τα μεγαλύτερα του Νομού Γρεβενών. Βρίσκεται στα δυτικά όρια του Νομού, ανάμεσα σε Γρεβενά, Νεάπολη και Καστοριά. Είναι γνωστό ως “Το χωριό των εργένηδων“, καθώς το... μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών δεν έχουν παντρευτεί ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι από τους εκατό άντρες που ζουν εκεί οι ογδόντα είναι ελεύθεροι, ενώ το χωριό έχει να δει γάμο εδώ και είκοσι χρόνια!

Όπως τόνισε ο κ. Χρήστος Χαντέςαντιδήμαρχος πολιτισμού δήμου Γρεβενών, πρόκειται για μία αρνητική πρωτιά που έχει σοβαρές επιπτώσεις στο δημογραφικό. Οι περισσότεροι κάτοικοι λένε ότι, αν και είχαν πολλές ευκαιρίες, οι συνθήκες δεν τους το επέτρεψαν, ενώ άλλους πάλι δεν τους ακολούθησαν οι αγαπημένες τους στο χωριό, λόγω άλλων επιλογών.

Το σύνολο των κατοίκων του χωριού είναι πρόσφυγες, προερχόμενοι από διάφορες περιοχές του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Η ονομασία Κιβωτός κατά μια εκδοχή οφείλεται σε αυτό ακριβώς το γεγονός. Το ότι δηλαδή συγκέντρωσε σαν την Κιβωτό του Νώε, κατοίκους από πολλές και διαφορετικές περιοχές.

πηγη


Δεν υπάρχουν σχόλια: