ΣΙΝΕ

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Η Πρόταση του ΙΝΚΑ για την Ακρίβεια

Η διαπίστωση της κοινωνικής κατάρρευσης είναι το θέμα που καίει. Ολοένα και περισσότερες ζωές ανθρώπων καταρρέουν, ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί: όλοι εναντίον όλων. 

Ο κίνδυνος για την ελληνική κοινωνία είναι τεράστιος, υπαρκτός και...

επειγόντως απαιτούνται λύσεις για την κοινωνική αρωγή και ανασύνθεση. 

 

Ως Νέο Ινστιτούτο Καταναλωτών καταθέτουμε στην δημόσια σφαίρα την παρακάτω πρόταση και καλούμε και άλλους κοινωνικούς φορείς να μας ακολουθήσουν.

 

ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

 

Η διατίμηση  στις τιμές των βασικών αγαθών (δηλ. ο καθορισμός από το κράτος ανώτατης επιτρεπτής τιμής) δεν άρεσε σε πολλούς, την θεωρούσαν κατάλοιπο του παρελθόντος και την κατάργησαν.

Στην πραγματικότητα αυτοί που ευνοήθηκαν από την κατάργησή της ήταν  οι λίγοι και όχι οι πολλοί. 

 

Εμείς στις δύσκολες για τους πολλούς συνανθρώπους μας ώρας αυτές, στους χαλεπούς αυτούς καιρούς λέμε και προτείνουμε : να επανεξεταστεί σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο η δυνατότητα διατίμησης σε βασικά βιοτικά αγαθά

 

Ας περιοριστούν τα υπερκέρδη λίγων εις όφελος και για την επιβίωση των πολλών

.   

Εχουμε προτείνει και ξαναπροτείνουμε: 

 

α. Νομοθετικός καθορισμός της αισχροκέρδειας, σε ποσοστό επιτρεπόμενου καθαρού κέρδους για κάθε τύπο δικαιοπραξίας (τούτο δεν αποτελεί διατίμηση και είναι συμβατό με τις υπάρχουσες διατάξεις του ημεδαπού και διεθνούς δικαίου).

 

Πρέπει για λόγους κοινωνικής προστασίας να καθοριστεί με νόμο το ανώτατο ποσοστό καθαρού κέρδους σε κάθε δικαιοπραξία, πέραν του οποίου η δικαιοπραξία είναι άκυρη και ο προτείνων αυτή διώκεται ποινικά, αστικά και διοικητικά. 

 

Δεν μπορεί να γίνεται κατάχρηση καμίας «ελευθερίας» κανενός, εις βάρος των άλλων, εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και της ατομικής υπόστασης του ανθρώπου. 

 

β. Ελάχιστη επιτρεπόμενη τιμή πώλησης για τον κάθε παραγωγό και προϊόν, που να καλύπτει αντικειμενικά τις δαπάνες και τον μόχθο του και να του αφήνει κέρδος. 

 

Ορισμός της ανώτατης τελικής λιανικής τιμής του προϊόντος με βάση την ελάχιστη τιμή παραγωγού επί ένα συντελεστή. Οι τιμές πέραν των ανωτέρω χαρακτηρίζονται αισχροκερδείς και επισύρουν κυρώσεις.     

 

γ. Τράπεζες – δανεισμός

Νομοθετική καθιέρωση της τραπεζικής αισχροκέρδειας

Κανένα δάνειο που χορηγεί τράπεζα και με οιονδήποτε τρόπο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το διπλάσιο του επιτοκίου χορηγήσεων της Ε.Κ.Τ. . 

 

Το περιθώριο κέρδους είναι μεγάλο και πέραν τούτου η σύμβαση χαρακτηρίζεται αισχροκερδής. 

 

δ. Μισθώματα.

Κανένα μίσθωμα δεν μπορεί να είναι ετησίως ανώτερο από ποσοστό της αντικειμενικής αξίας του μισθίου. Το ποσοστό αυτό ορίζει ο νόμος. Μίσθωμα μεγαλύτερο του ανωτέρω χαρακτηρίζεται αισχροκερδές. 

 

ε. ΔΕΚΟ /παροχές κοινής ωφέλειας

Καμμία αύξηση δεν επιτρέπεται να είναι ανώτερη από τον επίσημο δείκτη τιμών καταναλωτή ή το ποσοστό αύξησης της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., εάν αυτό είναι μικρότερο του Δ.Τ.Κ. . 

 

στ. Φ.Π.Α.

Κατάργηση η μείωση του Φ.Π.Α. σε είδη πρώτης ανάγκης που εξυπηρετούν τις βιοτικές ανάγκες του ανθρώπου. 

 

ζ. Μείωση των τιμών στα αγαθά, τις υπηρεσίες και την ενέργεια σε ίσο ποσοστό με την μείωση στις διεθνείς τιμές και στο κόστος.

Όχι στην άμεση ακρίβεια κατά την άνοδο των τιμών και στην διατήρησή της κατά την πτώση.

 

Εναλλακτικά τέλος, ας υπάρξουν έστω άμεσα ενδεικτικές ανώτατες τιμές σε μία σειρά αγαθών που αφορούν και στηρίζουν άμεσα την ζωή των πιο αδύναμων οικονομικά ανθρώπων. 

 

Ας είναι οι τιμές που το κράτος θεωρεί δίκαιες και ικανές για την επιβίωση των ανθρώπων. 

 

ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΣΤΗΝ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ

 

Προτείνουμε την συγκέντρωση των στοιχείων για τα προϊόντα εταιρειών που πωλούνται ανά την Ευρώπη και ενώ είναι τα ίδια πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα.

 

Προτείνουμε να κυκλοφορήσει η λίστα με τα προϊόντα αυτά και να κηρυχθεί διαρκές μποϋκοτάζ μέχρι οι τιμές τους να πέσουν και να γίνουν οι ίδιες με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: