ΣΙΝΕ

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Ζήσης Τζηκαλάγιας:Πέταξε στα ουράνια ο αετός του Πόντου Καθηγητής Στάθης Πελαγίδης

Ο Καθηγητής Ευστάθιος Πελαγίδης αφήνει ένα έντονο στίγμα με το πέρασμά του από την παρούσα ζωή στην αιωνιότητα. Φτωχόπαιδο από πρόσφυγες Ποντίους γονείς, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην... Οινόη της Καστοριάς. Στην αρχή της καριέρας του δίδαξε στο ιστορικό Γυμνάσιο Καστοριάς. Είχε όμως έντονες επιστημονικές και παιδαγωγικές ανησυχίες.Έτσι βήμα-βήμα ανήλθε στην πανεπιστημιακή ιεραρχία στην αρχή στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Φλώρινας και στην συνέχεια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Εστίασε την ιστορική και επιστημονική του έρευνα στον Ποντιακό Ελληνισμό.Με πλούσιο συγγραφικό έργο πραγματοποίησε εκατοντάδες ομιλίες σε πολλά μέρη της Ελλάδος αλλά κυρίως της Μακεδονίας. Μεράκι του μεγάλο και αγώνας ζωής η αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας από τον Οθωμανό δυνάστη και σφαγέα. Με την γλαφυρότητα του λόγου του και την επιστημονική του εμβρίθεια καθήλωνε το ακροατήριο.

Τιμούσε με την φιλία και την εκτίμησή του εμένα και κυρίως την σύζυγό μου Θεοδώρα Τελλίδου και τον ευχαριστούμε γι αυτό. Μεγάλε δάσκαλε της ιστορίας και ακλόνητε μαχητή των δικαίων των Ελλήνων του Πόντου, ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: