ΣΙΝΕ

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Γεμάτα σε καρκινογóνες οuσiες τα φιστίκια από την Τουρκία

Επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά η διαπίστωση της υπηρεσίας υγείας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΓΔ Sante, ότι οι πρακτικές της Τουρκίας για την αντιμετώπιση ορισμένων μυκοτοξινών στα... αποξηραμένα σύκα και τα φιστίκια είναι ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές.

Σήμερα η Ιταλία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF, για σοβαρό κίνδυνο από φιστίκια προέλευσης Τουρκίας. Μετά από συνοριακό έλεγχο των Ιταλικών αρχών σε φορτίο με φιστίκια με κέλυφος εντοπίστηκε «Παρουσία αφλατοξινών πέρα ​​από τα επιτρεπόμενα όρια».

Πιο συγκεκριμένα στα φιστίκια εντοπίστηκε ποσότητα μυκοτοξίνης Aflatoxin B1 (AFB1) 121,6 µg/kg με μέγιστο επιτρεπτό 8 µg/kg και Total Aflatoxin 132,3 µg/kg με μέγιστο πειτρεπόμενο όριο τα 10 µg/kg.


Τι είναι η αφλατοξίνη

Οι αφλατοξίνες αποτελούν μία από τις κύριες ομάδες μυκοτοξινών και παράγονται από μυκητιακή δράση κατά την παραγωγή, τη συγκομιδή, την αποθήκευση και την επεξεργασία των τροφίμων. Η διατροφική έκθεση σε αφλατοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά τοξικά και καρκινογόνα αποτελέσματα σε ανθρώπους και ζώα. Η τοξικότητα της αφλατοξίνης μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος, σπασμούς και άλλα σημεία οξείας ηπατικής βλάβης. Η μακροχρόνια έκθεση οδηγεί επίσης σε διάφορες επιπλοκές όπως καθυστέρηση της ανάπτυξης, κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.

Οι AFB1 και AFM1 έχουν ταξινομηθεί ως καρκινογόνες ουσίες της ομάδας 1 και της ομάδας 2Β για τον άνθρωπο από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC). Η έκθεση σε μεγάλες δόσεις, γνωστή ως οξεία αφλατοξίκωση, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια και θάνατο. Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα προκαλεί οξεία ηπατική νέκρωση, με αποτέλεσμα μετέπειτα επακόλουθα κίρρωσης ή HCC. Η οξεία ηπατική ανεπάρκεια εκδηλώνεται ως πυρετός, ναυτία, έμετος, κοιλιακό άλγος, αιμορραγία, προβλήματα πέψης, οίδημα, δυσαπορρόφηση, νοητικές αλλαγές και κώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: