ΣΙΝΕ

Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Ο ΟΕΝΕΦ στο 3ο ΓΕΛ Κοζάνης για τη συμμετοχή των νέων στις Ευρωεκλογές (YEEEs24)

Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, τα στελέχη της ομάδας έργου του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας (ΟΕΝΕΦ) - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, επισκέφθηκαν το 3ο ΓΕΛ Κοζάνης με στόχο την ενημέρωση μαθητών/τριών στο πλαίσιο του... σχεδίου “Ενδυναμώνοντας τη Νέα Γενιά:

Συμμετοχή των Νέων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές” (YEEEs24)”

 

Το σχέδιο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα ενημερωμένο Ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα, προκειμένου να αυξηθεί η δημοκρατική συμμετοχή στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, μια από τις πιο ευρωσκεπτικιστικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του σχεδίου μέσα από τις εκπαιδευτικές επισκέψεις είναι να προσεγγίσει και να ευαισθητοποιήσει τους νέους (17-22 χρονών) να αντιληφθούν την ιδιαίτερη αξία που φέρει η συμμετοχή τους στις Ευρωεκλογές του 2024 αλλά και να κατανοήσουν εις βάθος τον ρόλο και τις δημοκρατικές αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Στην αρχή της εκπαιδευτικής επίσκεψης ο επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής ΜακεδονίαςΔρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ενημέρωσε τους/ις μαθητές/τριες για τις προτεραιότητες και τη σημαντικότητα του σχεδίου “Ενδυναμώνοντας τη Νέα Γενιά: Συμμετοχή των Νέων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές” (YEEEs24)”. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες, προγράμματα (European Green Deal, Erasmus+, ESC) και χρηματοδοτικούς μηχανισμούς (ΕΣΠΑ, ΕΤΠΑ, Next Generation EU) που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως στις περιφέρειες της, με σκοπό την ανάπτυξή τους, την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας.

 

Στη συνέχεια τα στελέχη της ομάδας έργου του ΟΕΝΕΦ, προχώρησαν σε μία παρουσίαση σχετικά με την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εξελικτική της πορεία. Σε όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες διαμοιράστηκε ενημερωτικό "flyer" για τις Ευρωεκλογές του 2024. Μέσα από την παρουσίαση αναφέρθηκαν τα θεσμικά όργανα που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ρόλο και τα καθήκοντα που καθένα διατελεί. Τονίστηκαν τα οφέλη που απολαμβάνει ένας Ευρωπαίος πολίτης, όπως είναι η δημοκρατία αλλά και η ειρήνη που διασφαλίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη μέλη της από την αρχή της ίδρυσης της. Τέλος, δόθηκαν πληροφορίες όσον αφορά στη διαδικασία των Ευρωεκλογών και οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να εγγραφούν στην διαδικτυακή πλατφόρμα "mazi.eu", η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο να διατηρηθεί ένας συνεχής διάλογος μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Ευρωπαίων πολιτών της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας.

 

Μόλις ολοκληρώθηκε η παρουσίαση, ο Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου απένειμε τους τίτλους των περσινών πρέσβεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς το 3ο ΓΕΛ Κοζάνης για δεύτερη συνεχή χρονιά κατέκτησε τον τίτλο του Σχολείου Πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ακολούθησε το διαδραστικό διαδικτυακό παιχνίδι Kahoot, όπου οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε ερωτήσεις οι οποίες αφορούν στις Ευρωπαϊκές εκλογές και στο τέλος οι νικητές/τριες επιβραβεύτηκαν με αναμνηστικά δώρα και έντυπο υλικό από τον ΟΕΝΕΦ.

 

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τις συντονίστριες εκπαιδευτικούς  κ. Άννα Παγκάκου, κ. Γιαννούλα Τζώτζη, κ. Ελένη Βαγιαννίδου, κ. Ειρήνη Βαλάσα, τη διευθύντρια του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης κ. Ζαφείρα Μπαλαμπανίδου καθώς και όλους/ες τους/ις μαθητές/τριες για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική επίσκεψη.

 

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον τομέα της επικοινωνίας.

 

Μείνετε συντονισμένες/οι!

 

Active Youths: https://shorturl.at/chjpY 

 

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/IJP56 

 

Μπες και συ στο κανάλι ενημερώσεων του ΟΕΝΕΦ στο Viber! Μείνε συντονισμένος/η για τις δράσεις, προσκλήσεις και νέα μας. Ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο για εγγραφή:

 

https://shorturl.at/lyOR3 

 

Οι Νέοι Μπροστά!

 

#activeyouths #OENEF #EDWesternMacedonia #YEEEs24 #EuropeanElections #UseYourVote #αξιοποίησετηνψήφοσου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις