ΣΙΝΕ

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Προχωρά νέα επένδυση ΑΠΕ για αιολικά στην Κοζάνη

Προχωρά νέα επένδυση ΑΠΕ για αιολικά στην Κοζάνη

Συγκεκριμένα, δόθηκε έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ)...

ισχύος 17.1MW και των συνοδών έργων, στη θέση “ΒΡΑΧΟΣ Ι” Δημοτικής Ενότητας Ελλησπόντου, Δήμου Κοζάνης, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας».

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία ΝΝΤ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε με δ.τ. «ΝΝΤ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΕ».

Περιγραφή του έργου

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 17.1MW, διοικητικά υπαγόμενο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου–Δυτ.Μακεδονίας.

Ο σταθμός θα αποτελείται από τρείς (3) τρίπτερες ανεμογεννήτριες (Α/Γ) ισχύος 5.7MW έκαστη, τύπου NORDEX N149, διαμέτρου 149μ, ύψους πύργου 105μ.

Η κάθε Α/Γ, σε ειδικά απομονωμένο χώρο, διαθέτει κεντρικό ηλεκτρικό πίνακα, Μετασχηματιστή (Μ/Σ) ξηρού τύπου που υψώνει την τάση από τα 750V στα 33k. Οι Μ/Σ των Α/Γ συνδέονται μεταξύ τους με κατάλληλο διακοπτικό υλικό, που βρίσκεται στη βάση του πυλώνα της κάθε Α/Γ, εν σειρά σε δυο κλάδους και καταλήγουν στην Α/Γ ελέγχου (δεν προβλέπεται κατασκευή οικίσκου αλλά κατάλληλη διαμόρφωση της Α/Γ βάσει των κανονισμών και τις λειτουργικές απαιτήσεις του Α/Π). Για τη σύνδεση των μετασχηματιστών απαιτείται η εγκατάσταση ενός εσωτερικού δικτύου τριφασικών καλωδίων εντός τάφρου, η οποία, για την αποφυγή επιπλέον επεμβάσεων αλλά και για την ασφάλεια του έργου, ακολουθεί την όδευση του υφιστάμενου και του νέο ανοιγόμενου οδικού δικτύου της εσωτερικής οδοποιίας.

Το σύνολο του αιολικού πάρκου θα είναι κατάλληλα γειωμένο. Εντός των καναλιών της υπόγειας καλωδίωσης του σταθμού (εσωτερική –εξωτερική διασύνδεση) παράλληλα με τα καλώδια ΜΤ θα τοποθετηθούν οι οπτικές ίνες και αγωγός γείωσης.

Για τις ανάγκες του έργου θα κατασκευαστούν τρεις πλατείες, εμβαδού 5στρ. η κάθε μια, όπου θα θεμελιωθούν οι Α/Γ και θα διανοιχτούν οδοί πρόσβασης προς αυτές εντός του πολυγώνου. Επίσης, η πλατεία εξυπηρετεί την κίνηση, τους ελιγμούς κυρίως των ογκωδών οχημάτων στον χώρο του ΑΣΠΗΕ τόσο κατά την κατασκευή όσο και στην λειτουργία του σταθμού.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν λοιπές εγκαταστάσεις όπως, συστήματος γείωσης / αντικεραυνικής προστασίας, συστήματος τηλεμετρίας και τηλε-ελέγχου, σύστημα φύλαξης και πυρόσβεσης του σταθμού κλπ.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του ΑΣΠΗΕ θα διαμορφωθεί εργοταξιακός χώρος με μέγιστο χρόνο παραμονής 12 μηνών εντός του πολυγώνου όπου θα λειτουργεί αυτόνομο συγκρότημα παρασκευής σκυροδέματος, σπαστήρας αδρανών υλικών.

Ο ΑΣΠΗΕ πρόκειται να αναπτυχθεί σε έκταση συνολικού εμβαδού Ε= 64.2 στρ. στη θέση ‘Βράχος’ Δημοτικών Ενοτήτων Ελλησπόντου & Κοζάνης, Δήμου Κοζάνης, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Η πρόσβαση στο πολύγωνο εγκατάστασης του ΑΣΠΗΕ θα γίνεται μέσω διαδρομών μεταφοράς επί του Εθνικού–Επαρχιακού δικτύου και διαδρομών επί του Επαρχιακού δικτύου – χωματόδρομων. Συνολικά θα απαιτηθεί η διάνοιξη νέας οδοποιίας μήκους περίπου 3.9χλμ, προκειμένου να συνδεθούν οι Α/Γ με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του ΑΣΠΗΕ θα διαμορφωθεί εργοταξιακός χώρος εντός του πολυγώνου και εντός αυτού θα λειτουργεί, αυτοκινούμενο παρασκευαστήριο σκυροδέματος, εργοταξιακός σπαστήρας.

Για τις ανάγκες λειτουργίας του εργοταξίου, θα τοποθετηθούν κάποιες προσωρινές εργοταξιακές υποδομές όπως, λυόμενων προκατασκευασμένων οικίσκων τύπου ISOBOX, οι οποίες θα απομακρυνθούν μετά το πέρας της κατασκευής και ο χώρος θα αποκατασταθεί πλήρως.

Οι πλατείες των Α/Γ θα χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή στάθμευση των γερανοφόρων και φορτηγών οχημάτων καθώς και των μηχανημάτων του εργοταξίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: