ΣΙΝΕ

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Αποκαλύψεις για το κύκλωμα εκβιασμών στην εφορία Χαλκίδας: Θα βγάλεις και εσύ έξτρα εισόδημα

Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε συνομιλίες που δείχνουν ότι το κύκλωμα τοποθετούσε τους «σωστούς» υπαλλήλους στις καίριες θέσεις της ΔΟΥ Χαλκίδας, προκειμένου να υπάρχουν «στεγανά» για την... εύρυθμη λειτουργία της οργάνωσης.

Αρχηγός φέρεται η προϊσταμένη της εφορίας και συνεργοί της λογιστές και υπάλληλοι της εφορίας: υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, προϊστάμενος του Τμήματος Ελέγχου, Προϊστάμενος στο Τμήμα Εσόδων.

Χθες οι «αδιάφθοροι» της Αστυνομίας έστησαν την επιχείρηση και «παγίδευσαν» το γραφείο της προϊσταμένης της ΔΟΥ. Εντόπισαν πολίτη να εισέρχεται στην εφορία κρατώντας φάκελο στα χέρια του.

Όταν ο πολίτης εξήλθε από τη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, τον προσέγγισαν, τον ακινητοποίησαν και σε σχετική τους ερώτηση τους ανέφερε ότι παρέδωσε στην Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, εντός του γραφείου της, έναν κλειστό φάκελο, λευκού χρώματος, ο οποίος περιείχε 10.000 ευρώ.

Όπως είπε, είχε πέσει θύμα εκβιασμού από υπαλλήλους της εφορίας. Οι αστυνομικοί εντόπισαν στο γραφείο της αρχηγού και προϊσταμένης της ΔΟΥ 10.000 ευρώ σε μετρητά και έναν φάκελο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ieidiseis, κατά την προσαγωγή της στις Εσωτερικές Υποθέσεις η προϊσταμένη της ΔΟΥ και αρχηγός του κυκλώματος ανέφερε προφορικά ότι πριν ακόμα αναλάβει τη θέση της προϊσταμένης το Σεπτέμβριο του 2023, γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν χρήματα για φορολογικές «διευκολύνσεις» σε εταιρείες.

Όταν ανέλαβε τη θέση της προϊσταμένης, την προσέγγισαν δύο υπάλληλοι αναφέροντάς της ότι με τον τρόπο που λειτουργούν τόσα χρόνια όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσε να έχει και η ίδια έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές της ανάγκες, πείθοντάς την να συμμετέχει ως προϊσταμένη σε παράνομες πράξεις.

Οι αστυνομικοί σημειώνουν ότι η αρχηγός είχε φτάσει στο σημείο να συμφωνήσει στη σταδιακή μελλοντική απομάκρυνση σημαίνοντος στελέχους της εγκληματικής οργάνωσης (κατόπιν προτροπής στελέχους του κυκλώματος), καθώς λόγω της επικείμενης συνταξιοδότησής της κρίθηκε ότι ενεργεί ρισκάροντας τη λειτουργία του κυκλώματος. Συγκεκριμένα φερόταν να ζητάει χρηματικά ποσά χωρίς να τηρεί τα «στεγανά».

Το κύκλωμα «διευθετούσε» φορολογικές εκκρεμότητες. Σύμφωνα με την Αστυνομία, κέρδισε 95.000 ευρώ μόνο μέσα σε διάστημα τριών μηνών από 17 διαφορετικές «διευθετήσεις» που έκανε σε φορολογούμενους.

Δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος τεσσάρων λογιστών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι μεσολάβησαν μεταξύ των μελών του κυκλώματος εφοριακών και πελατών τους, προκειμένου οι τελευταίοι λάβουν «φορολογικές διευκολύνσεις», καταβάλλοντας προς τούτο χρήματα. Υπάλληλος της Δ.Ο.Υ., μνημονεύεται σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της προϊσταμένης και λογιστή ότι απαιτούσε το χρηματικό ποσό των πέντε χιλιάδων 5.000 ευρώ, προκειμένου διευθετήσει ευνοϊκά φορολογική υπόθεση.

Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων, σε συνεργασία με την προϊσταμένη της, απαιτούσαν και λαμβάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν πολίτες τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει.

Επιπρόσθετα, ο καταγγέλλων ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους, επισημαίνοντας ότι οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της προαναφερόμενης υπαλλήλου.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τη κύκλωμα εφοριακών

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση αποτελούμενη από εφοριακούς υπαλλήλους και ιδιώτες – εκβίαζαν επιχειρηματίες σχετικά με φορολογικές εκκρεμότητες για να αποσπούν χρηματικά ποσά

  • Συνελήφθησαν -7- μέλη, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό
  • Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη -6- άτομα
  • Σε διάστημα τριών μηνών απέσπασαν συνολικά -95.600- ευρώ σε -17- περιπτώσεις
  • Συνολικά κατασχέθηκαν -88.795- ευρώ, -10- κινητά, σημειώσεις και όπλο

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από εφοριακούς υπαλλήλους και ιδιώτες, που δραστηριοποιούνταν σε διευκολύνσεις, πράξεις ή παραλείψεις διαδικασιών, εφοριακής αρμοδιότητας, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση χθες, Τρίτη 21 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά -7- μέλη της, εκ των οποίων -5- υπάλληλοι και -2- ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα -6- άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα.

Προηγήθηκε καταγγελία σε βάρος δύο υπαλλήλων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικά ποσά, ώστε να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούμενη από υπαλλήλους και ιδιώτες (λογιστές – διεκπεραιωτές), ιεραρχικά δομημένης και με διακριτούς ρόλους, καθώς και μιας υποομάδας, αποτελούμενη από δύο μέλη.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2023, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ως υπάλληλοι, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας χρηματικά ποσά ως αντίτιμο, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες.

Όπως προέκυψε, η αρχηγός της οργάνωσης, προϊστάμενη των υπαλλήλων, είχε αναλάβει το συντονισμό τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών. Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την υποομάδα.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκε πολίτης που εισήλθε σε κτήριο Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.), κρατώντας φάκελο, ο οποίος βρέθηκε στην κατοχή υπαλλήλου και περιείχε το ποσό των -10.000- ευρώ.

Σε επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • το συνολικό χρηματικό ποσό των -78.795- ευρώ,
  • 10- κινητές τηλεφωνικές συσκευές,
  • 4- σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις,
  • πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων και
  • δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί -17- περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε παράνομο όφελος ύψους -95.600- ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO ΕΔΩΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: