ΣΙΝΕ

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Αυτά είναι τα 5 κοινά φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μνήμης

Οι 6 κοινές κατηγορίες φαρμάκων που προκαλούν σε ορισμένους απώλεια μνήμης.

Εάν υποφέρετε από απώλεια μνήμης, σύγχυση ή «ομίχλη» εγκεφάλου, τα πιθανά αίτια θα μπορούσαν να... οφείλονται σε κάποια νόσο, ανεπάρκεια βιταμίνης ή ακόμα και στη στέρηση ύπνου. Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Healthstat.gr», τα συμπτώματα αυτά είναι πιθανόν να οφείλονται και σε ορισμένα φάρμακα τα οποία είναι αρκετά κοινά και χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους.

Δείτε συγκεκριμένες κατηγορίες τέτοιων φαρμάκων σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία:

Φάρμακα κατά του άγχους

Οι βενζοδιαζεπίνες, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μιας ποικιλίας αγχωδών διαταραχών και έχουν ηρεμιστική δράση που μπορεί να μειώσει τη δραστηριότητα σε βασικά μέρη του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά της βραχυπρόθεσμης στη μακροπρόθεσμη μνήμη.

Οι ειδικοί συνιστούν ότι αυτά τα φάρμακα, όπως το Xanax και το Librium, θα πρέπει να συνταγογραφούνται μόνο σπάνια σε ηλικιωμένους ενήλικες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτό θέτει τους ηλικιωμένους σε υψηλότερο κίνδυνο απώλειας μνήμης, καθώς και παραλήρημα, πτώσεις, κατάγματα και τροχαία ατυχήματα.

Ορισμένα παυσίπονα

Τα οπιοειδή συνταγογραφούνται μερικές φορές για την ανακούφιση, από μέτριο έως σοβαρό πόνο μετά από χειρουργική επέμβαση ή τραυματισμούς. Το Vicodin και το Oxycontin είναι μερικά παραδείγματα.

Αυτά τα αναλγητικά δρουν σταματώντας τα σήματα πόνου μέσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και αμβλύνοντας τη συναισθηματική αντίδραση στον πόνο. Και οι δύο αυτές ενέργειες περιλαμβάνουν «χημικούς αγγελιοφόρους» που εμπλέκονται επίσης στη γνωστική λειτουργία, επομένως η χρήση αυτών των φαρμάκων για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη.

Οι ερευνητές έχουν επίσης βρει μια σχέση μεταξύ της χρήσης οπιοειδών και του αυξημένου κινδύνου για άνοια.

Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά

Αυτά τα φάρμακα συνταγογραφούνται για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων που περιλαμβάνουν κατάθλιψη, άγχος και διακοπή του καπνίσματος. Η Πρωτοβουλία για την Υγεία του Εγκεφάλου των Γυναικών, αναφέρει ότι η απώλεια μνήμης εμφανίζεται στο ένα τρίτο περίπου των ατόμων που τα παίρνουν, επειδή το φάρμακο εμποδίζει τη δράση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.

Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν το Anafranil και το Norpramin.

Αντισπασμωδικά φάρμακα

Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται όχι μόνο για τη θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων αλλά και για την ανακούφιση του νευρικού πόνου, της διπολικής διαταραχής, των διαταραχών της διάθεσης και της μανίας.

Το Diamox και το Tegretol είναι δύο παραδείγματα. Λειτουργούν μειώνοντας τη ροή των σημάτων μέσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Τα φάρμακα που καταστέλλουν τη σηματοδότηση στο ΚΝΣ μπορούν επίσης να προκαλέσουν απώλεια μνήμης.

Φάρμακα που λειτουργούν ως βοηθήματα ύπνου

Φάρμακα όπως το Lunesta, το Sonata και το Ambien μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία προβλημάτων ύπνου, όπως η αϋπνία ακόμη και το ήπιο άγχος.

Αν και διαφέρουν μοριακά από τις βενζοδιαζεπίνες, διανύουν τις ίδιες οδούς στον εγκέφαλο, και προκαλούν παρόμοιες παρενέργειες και προβλήματα με τον εθισμό και την απόσυρση. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν αμνησία και περίεργες συμπεριφορές όπως η οδήγηση αυτοκινήτου χωρίς να θυμάται το περιστατικό.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν αντιμετωπίζετε παρενέργειες φαρμακευτικής αγωγής, όπως απώλεια μνήμης, για να μεταβείτε ενδεχομένως σε ένα ασφαλέστερο φάρμακο για εσάς.

Να θυμάστε ότι η λήψη πολλαπλών φαρμάκων μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια της λειτουργίας της μνήμης, καθώς και αυξημένο κίνδυνο παραληρήματος. Οι στατιστικές δείχνουν ότι το 42% των ηλικιωμένων παίρνουν πέντε ή περισσότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Μην σταματήσετε να παίρνετε κανένα φάρμακο χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας!

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr και www.ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: