ΣΙΝΕ

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Auτό είναι το πολύ γνωστό γλυκαντικό που συνδέεται με ανακοπή και εγκεφαλικό

Το δημοφιλές υποκατάστατο ζάχαρης που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συμβάντων που σχετίζονται με θρόμβους αίματος.

Την τελευταία δεκαετία, η χρήση υποκατάστατων ζάχαρης,...

συμπεριλαμβανομένων των αλκοολών ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών, έχει αυξηθεί σημαντικά σε επεξεργασμένα τρόφιμα που προωθούνται ως υγιεινές εναλλακτικές. Ένα από τα υποκατάστατα ζάχαρης είναι η δημοφιλής ξυλιτόλη που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων, σε σοκολάτες, καραμέλες χωρίς ζάχαρη, τσίχλες, αρτοσκευάσματα, γιαούρτια, διάφορα γλυκά και οδοντόκρεμες.

Η ξυλιτόλη ανήκει στην κατηγορία αλκοολών ζάχαρης που ονομάζονται πολυόλες και θεωρούνται καταλληλότερες από τη ζάχαρη, καθώς  απορροφώνται ελάχιστα και επομένως παρέχουν λιγότερες θερμίδες και χαμηλότερες γλυκαιμικές αποκρίσεις σε αντίθεση με τη σακχαρόζη ή το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (HFCS).

H ξυλιτόλη είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη για χρήση σε τρόφιμα λόγω των χαρακτηριστικών της (μοιάζει πολύ με τη ζάχαρη τόσο στην εμφάνιση όσο και στη γεύση) και μάλιστα η αξία της παγκόσμιας αγοράς ξυλιτόλης σύμφωνα με το Future Market Insights εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 713,4 εκατομμύρια δολάρια το 2023 σε 1.086,8 εκατομμύρια δολάρια το 2033. Μέχρι το τέλος του 2022, η αγορά ξυλιτόλης αποτιμήθηκε σε 678,1 εκατομμύρια δολάρια ενώ το 2008, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων ενέκρινε έναν ισχυρισμό υγείας «η τσίχλα ξυλιτόλης μειώνει τον κίνδυνο τερηδόνας στα παιδιά.

shutterstock 1119288674 1

Το γλυκαντικό ξυλιτόλη

Όλα τα παραπάνω έρχεται να αναιρέσει νέα μελέτη από  ερευνητές της κλινικής του Κλίβελαντ, που ανακάλυψαν ότι υψηλότερες ποσότητες ζάχαρης αλκοόλης ξυλιτόλης ,σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν σήμερα στο European Heart Journal με τίτλο «Η ξυλιτόλη είναι προθρομβωτική και σχετίζεται με καρδιαγγειακό κίνδυνο».

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι τα υψηλά επίπεδα ξυλιτόλης στην κυκλοφορία συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων για τρία χρόνια σε μια ανάλυση περισσότερων από 3.000 ασθενών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Το ένα τρίτο των ασθενών με την υψηλότερη ποσότητα ξυλιτόλης στο πλάσμα τους ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο. Για να επιβεβαιώσει τα ευρήματα, η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε προκλινικές δοκιμές και διαπίστωσε ότι η ξυλιτόλη προκάλεσε πήξη των αιμοπεταλίων και αύξησε τον κίνδυνο θρόμβωσης. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης τη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων από άτομα που κατανάλωναν ένα ρόφημα με ξυλιτόλη έναντι ενός ποτού με γλυκόζη και διαπίστωσαν ότι κάθε μέτρο της ικανότητας πήξης αυξήθηκε σημαντικά αμέσως μετά την κατάποση ξυλιτόλης αλλά όχι γλυκόζης.

Η ίδια ερευνητική ομάδα βρήκε πέρυσι παρόμοια σχέση μεταξύ της ερυθριτόλης και του καρδιαγγειακού κινδύνου . «Αυτή η μελέτη δείχνει και πάλι την άμεση ανάγκη διερεύνησης των αλκοολών ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών, ειδικά καθώς συνεχίζουν να συνιστώνται για την καταπολέμηση καταστάσεων όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης», δήλωσε ο Δρ. Hazen, Πρόεδρος Καρδιαγγειακών και Μεταβολικών Επιστημών στο Ινστιτούτο Ερευνών Lerner της Κλίβελαντ και Co-Section Υπεύθυνος Προληπτικής Καρδιολογίας στο Καρδιολογικό, Αγγειακό & Θωρακικό Ινστιτούτο. «Δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάξτε την οδοντόκρεμα σας εάν περιέχει ξυλιτόλη, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση ενός προϊόντος που περιέχει υψηλά επίπεδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συμβάντων που σχετίζονται με θρόμβους αίματος».

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης καρδιαγγειακής ασφάλειας της ξυλιτόλης. Η έρευνα είχε αρκετούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ότι οι μελέτες κλινικής παρατήρησης αποδεικνύουν συσχέτιση και όχι αιτιότητα. Συνιστούν να μιλήσετε με το γιατρό σας ή με έναν πιστοποιημένο διαιτολόγο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις υγιεινές επιλογές τροφίμων και για εξατομικευμένες συστάσεις.

Για να διαβάσετε την μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις