ΣΙΝΕ

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Βόλος: Θαλάσσια Τραγωδία και το Ζήτημα της Αστικής Ευθύνης

Γράφει ο Ιάσωνας Κατσουλάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Insurance Beat

Τις τελευταίες ημέρες, οι εικόνες από το λιμάνι του Βόλου έχουν συγκεντρώσει το...

ενδιαφέρον τόσο του ελληνικού όσο και του διεθνούς κοινού. Ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το BBC, ο Guardian και το Reuters, ανέδειξαν το φαινόμενο της εμφάνισης χιλιάδων νεκρών ψαριών στον Παγασητικό Κόλπο. Αυτή η καταστροφή, που προκλήθηκε από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή, έχει προκαλέσει σοβαρές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στις άμεσες συνέπειες, αλλά ενδέχεται να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και το οικοσύστημα.

Η καταστροφή στον Παγασητικό Κόλπο οφείλεται σε σειρά πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, όπως ο Daniel. Τα πλημμυρικά ύδατα προκάλεσαν την υπερχείλιση της λίμνης Κάρλα, η οποία παρέσυρε χιλιάδες ψάρια του γλυκού νερού στον ποταμό Ξηριά και τελικά στον Παγασητικό. Αυτά τα ψάρια, μη προσαρμοσμένα στο θαλασσινό νερό, υπέστησαν μαζική θνησιμότητα λόγω αφυδάτωσης και στρες. Η αποτυχία τοποθέτησης προστατευτικών διχτυών στο στόμιο του ποταμού, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση λήψης των απαραίτητων μέτρων από τις τοπικές αρχές, επιδείνωσε την κατάσταση.

Ποιος ευθύνεται για όλα αυτά; Ο Δήμος, η Περιφέρεια ή/και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων; Πώς προστατεύονται από τέτοια φαινόμενα οι ιδιώτες, οι επιχειρήσεις και οι Δημόσιοι Φορείς;

Η Σημασία της Αστικής Ευθύνης

Η κάλυψη αστικής ευθύνης αποτελεί ένα κρίσιμο εργαλείο για την προστασία τόσο των ιδιωτών όσο και των επιχειρήσεων από απαιτήσεις αποζημίωσης που μπορεί να προκύψουν από περιστατικά όπως αυτό στο Βόλο. Η αστική ευθύνη περιλαμβάνει την ευθύνη που έχουν οι φορείς, οι επιχειρήσεις, ακόμα και τα φυσικά πρόσωπα για ζημιές που προκαλούν σε τρίτους. Στην περίπτωση του Βόλου, οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από το φαινόμενο των νεκρών ψαριών, όπως τα εστιατόρια και τα τουριστικά καταλύματα, θα απαιτήσουν αποζημιώσεις για τη ζημία που υπέστησαν, ενώ οι τοπικές αρχές θα βρεθούν αντιμέτωπες με ευθύνες για τυχόν αμέλεια ή λανθασμένη διαχείριση της κατάστασης.

Πέρα από την περιβαλλοντική ευθύνη, η γενική αστική ευθύνη καλύπτει ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων όπου κάποιος μπορεί να βρεθεί υπόλογος για ζημιές σε τρίτους. Αυτό περιλαμβάνει περιπτώσεις ατυχημάτων, τραυματισμών ή ζημιών που μπορεί να προκληθούν από καθημερινές δραστηριότητες, την επιχειρηματική λειτουργία ή ακόμα και από αμέλεια. Η γενική αστική ευθύνη προστατεύει τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες από οικονομικές απαιτήσεις που μπορεί να προκύψουν από τέτοιες περιστάσεις, εξασφαλίζοντας ότι οι εμπλεκόμενοι έχουν τα μέσα να αποκαταστήσουν τις ζημιές χωρίς να αντιμετωπίσουν οικονομική καταστροφή.

Η κατάσταση στο Βόλο αναδεικνύει την ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση και προληπτική δράση από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες του κλάδου να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τη σημασία της κάλυψης αστικής ευθύνης, ειδικά σε τομείς όπου οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι υψηλοί.

Οι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις και οι δημόσιοι φορείς που μπορεί να ενδιαφέρονται για την κάλυψη αστικής ευθύνης περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και κλάδων. Για παράδειγμα, δικηγόροι, ιατροί και μηχανικοί μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με αξιώσεις αποζημίωσης λόγω λαθών ή παραλείψεων στην εργασία τους. Επιχειρήσεις όπως κατασκευαστικές εταιρείες, ξενοδοχεία και εστιατόρια διατρέχουν τον κίνδυνο αξιώσεων για ατυχήματα ή ζημιές που προκαλούνται σε τρίτους κατά τη διάρκεια της δραστηριότητάς τους. Παράλληλα, δημόσιοι φορείς όπως δήμοι, νοσοκομεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να αντιμετωπίσουν αξιώσεις για ζημιές ή τραυματισμούς που προκύπτουν από αμέλεια ή ατυχήματα στους δημόσιους χώρους τους. Αυτές οι περιπτώσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της αστικής ευθύνης, καθώς και την ανάγκη για επαρκή ασφαλιστική κάλυψη, προκειμένου να προστατευθούν από τις συνέπειες πιθανών αξιώσεων.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, από την πλευρά τους, πρέπει να ενισχύσουν τα προϊόντα αστικής ευθύνης, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή και οι περιβαλλοντικές καταστροφές. Επιπλέον, θα πρέπει να υποστηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες με προγράμματα αποζημιώσεων που θα ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες των πληγέντων.

Επιπλεόν, προτείνεται να γίνουν ενημερωτικές εκστρατείες που να καλύπτουν τις διάφορες μορφές αστικής ευθύνης, από την περιβαλλοντική αστική ευθύνη έως τη γενική αστική ευθύνη που μπορεί να προκύψει από ατυχήματα, αμέλεια ή άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Είναι απαραίτητο να διευρυνθεί η κατανόηση του κοινού για τους κινδύνους και τις ευθύνες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν, καθώς και για τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους μέσω των ασφαλιστικών προϊόντων.

Με την αρωγή των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και των εταιρειών, μπορεί να δημιουργηθεί ένα πιο ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον για όλους, με έμφαση στην πρόληψη και την αποκατάσταση ζημιών, συμβάλλοντας έτσι στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των τοπικών κοινοτήτων απέναντι στις περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Σημείωση: Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος και υπεύθυνος της Επιτροπής Αστικής Ευθύνης & Επαγγελματικών Ευθυνών της ΕΑΑΕ, κ. Zorgno Giuseppe, θα αναδείξει το θέμα.


Ποιος είναι ο Ιάσωνας Κατσουλάκης

Ο Ιάσωνας Κατσουλάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά της Κρήτης και τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Διαθέτει πολυετή επαγγελματική εμπειρία στον ασφαλιστικό κλάδο και είναι ένας εκ των συνιδρυτών της Insurance Beat κατέχοντας τον τίτλο του διευθύνοντος συμβούλου. Έως και σήμερα, έχει διατελέσει στις θέσεις του γενικού διευθυντή, του οικονομικού συμβούλου και του εσωτερικού ελεγκτή.

Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Τραπεζικής & Διαχείρισης Κινδύνων του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και κατέχει το πτυχίο Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, καθώς και του προγράμματος «Ανάπτυξης Στελεχών Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων» του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ).

Είναι πιστοποιημένος στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση στην επικράτεια της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: