ΣΙΝΕ

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Πετρέλαιο θέρμανσης - τιμές, επιδόματα, επιδοτήσεις

Με την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης να πλησιάζει, η αγορά και η κυβέρνηση βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Οι αυξημένες τιμές ενέργειας και βασικών αγαθών επιβαρύνουν τους... οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να ανησυχούν για το κόστος θέρμανσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η εκκίνηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται φέτος να είναι πιο χαμηλή σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στα 1,10-1,11 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. Πέρυσι, η τιμή εκκίνησης ήταν 1,35 ευρώ, ωστόσο οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στη μείωση της κατανάλωσης. Παρ’ όλα αυτά, η τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή δημιουργεί ανησυχία, καθώς ενδέχεται να επηρεάσει την παγκόσμια τιμή του πετρελαίου.

Παρά τις προσδοκίες για χαμηλότερες τιμές, οι καταναλωτές και οι φορείς της αγοράς ζητούν μέτρα ανακούφισης. Η κυβέρνηση πρόκειται να εφαρμόσει ξανά το επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ, ανάλογα με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Ωστόσο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αποφεύγει τις οριζόντιες επιδοτήσεις.

Από την πλευρά της αγοράς, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων (ΠΟΠΕΚ) ζητά να δοθεί η επιδότηση απευθείας στην αντλία, ώστε όλοι οι καταναλωτές που αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης να επωφεληθούν. Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, αυτή η λύση θα προσφέρει άμεση ελάφρυνση στους πολίτες, ιδιαίτερα σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη, ενώ θα εξαλείψει παρατυπίες, όπως την παράνομη εκμετάλλευση του επιδόματος.

Αυτό το μέτρο θα επιτρέψει στους καταναλωτές να αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμου σε καλύτερες τιμές, χωρίς να περιορίζονται από οικονομικές δυσκολίες. Η κυβέρνηση, ωστόσο, παραμένει επιφυλακτική απέναντι στην καθολική εφαρμογή επιδοτήσεων, κάτι που θα αποτελέσει σημαντικό σημείο συζήτησης τους επόμενους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: