ΣΙΝΕ

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

60 ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Δύο ημέρες, δύο εκδηλώσεις, πολλά ηχητικά και φωτογραφικά ντοκουμέντα.

Το Σαββατοκύριακο, 12 και 13 Οκτωβρίου 2024, πλούσιο σε τοπική ιστορία και πολιτισμό, άφησε το στίγμα του στον κόσμο των...

Γρεβενών, μέσα από δύο σπουδαίες εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Γ.Α.Κ. Γρεβενών, με σκοπό να τιμήσουν τα 60 χρόνια από την ίδρυση του Νομού Γρεβενών.

Η πρώτη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 στο Κέντρο Πολιτισμού Γρεβενών, μετέφερε το κοινό στο κλίμα της εποχής εκείνης, με αναφορές σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας, δίνονταςάγνωστες σε πολλούς λεπτομέρειες για τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Ταλιαδούρη, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής και οραματιστής του Νομού μας.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αιδεσιμότατος Σταύρος Περδικόπουλος, ο Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Βουλευτής του Νομού ΑθανάσιοςΣταυρόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Αμανατίδης,  ο Δήμαρχος Γρεβενών, Κυριάκος Ταταρίδης, ο Δήμαρχος Δεσκάτης Δημήτριος Κόττας, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνου & Αλεξάνδρας Ταλιαδούρη Αθανάσιος Ζιώγας, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου. Στην εκδήλωση, βεβαίως, ήταν παρών σε ρόλο οικοδεσπότη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ιωάννης Τσακνάκης. Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Προϊσταμένη του Τμήματος Γ.Α.Κ. Γρεβενών Μάρθα Ματσαρίδου, ο κ. Αντώνης  Παπαβασιλείου και ο κ. Απόστολος Παπαδημητρίου. Πρόσθετες γνώσεις και ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στους παρευρισκόμενους το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που προβλήθηκε με θέμα «60 ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ». Την εκδήλωση έκλεισαν με τα χορευτικά τους σχήματα το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Δήμου Γρεβενών, ο Σύλλογος Γρεβενιωτών Κοζάνης «Ο Αιμιλιανός», ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Πίνδος» και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Βατολάκκου.

Η δεύτερη εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024 μετά τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης της πόλης των Γρεβενών από τον Οθωμανικό ζυγόκαι της μαθητικής παρέλασης και περιελάβανε τα εγκαίνια της έκθεσης «60 χρόνια Νομός Γρεβενών». Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γρεβενών κ.Δαβίδ, στην Αίθουσα «Αριστοτέλης Βαρσάμης», όπου θα φιλοξενείται μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2024. Την έκθεση, πέρα από απλοί πολίτες, τίμησαν με την παρουσία τους οι πολιτικοί άρχοντες, που παρευρεθήκαν και στην εκδήλωση της 12ης Οκτωβρίου, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και αρχών της πόλης. Η σπουδαιότητα της έκθεσης είναι πολύ μεγάλη, καθώς έφερε στην επιφάνεια σημαντικό αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από εκείνα τα χρόνια που οι Γρεβενιώτες, με σειρά ενεργειών και επιχειρημάτων, επεδίωκαν τον πολυπόθητο στόχο, να αποτελέσουν ξεχωριστή αυτοδιοίκητή οντότητα και από επαρχία της Κοζάνης και γίνουν Νομός.

Κλείνοντας ευχαριστούμε το προσωπικό του τμήματος Γ.Α.Κ Γρεβενών για την άψογη συνεργασία καθ’ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας των εκδηλώσεων καθώς και όσους τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις






Από το γραφείοτου

                                                      Αντιπεριφερειάρχη  Π.Ε. Γρεβενών

Ιωάννη Τσακνάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια: