ΣΙΝΕ

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Χάρης Δούκας: «Πάμε δυνατά, πάμε ενωτικά. Η Αθήνα μίλησε. Θα μιλήσει και η χώρα!»

Αποσπάσματα Κεντρικής Ομιλίας

Σας ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου! Είναι μεγάλη η τιμή που μου κάνετε και δείχνετε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό. Και θα νικήσουμε! Φίλες και φίλοι,...

όπως στην Αθήνα, έτσι και στη χώρα θα το κάνουμε όλοι μαζί. Καθαρά και μπροστά. Φίλες και φίλοι, είναι απίστευτη η δύναμη που μας δίνετε 3 μήνες τώρα, είναι συγκλονιστική η παρουσία σας σήμερα.


Τολμήσαμε και είπαμε να ξεκινήσουμε να γεμίζουμε και τα στάδια. Και τα στάδια δε μας χωράνε! Και αυτό δείχνει το κύμα που έρχεται! Η νέα ορμή! Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, όσοι είστε εδώ, και τα παιδιά στην κερκίδα, που είναι η μόνη μας ελπίδα, και όσους είναι έξω, γιατί είναι πολλοί. Φίλες και φίλοι, πέρυσι τέτοια εποχή δίναμε μία πολύ μεγάλη μάχη, μία μάχη που κάποιοι έλεγαν πως δεν έχει νόημα να δοθεί. Και λέγαμε πως κανένας αγώνας δεν έχει χαθεί πριν πότε δοθεί, και πως δεν υπάρχουν εδραιωμένοι νικητές αλλά μάχες που δίνουμε και κερδίζουμε!


Και αυτό το καταφέραμε γιατί πιστέψαμε! Και ερχόμαστε εδώ στην Αθήνα για να σηκώσουμε πάλι ανάστημα, διότι, φίλες και φίλοι, είμαστε μπροστά σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία. Το ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλο. Το δείχνετε και το αποδεικνύετε και σήμερα. Και στις 6 του Οκτώβρη πρέπει να το δείξουμε! Όλοι μαζί, ενωτικά! Έχουμε μπροστά μας μία πολύ κρίσιμη κάλπη, και η κάλπη αυτή έχει εθνικά χαρακτηριστικά.

Διότι, φίλες και φίλοι, η χώρα βρίσκεται σε πολύ μεγάλη οπισθοδρόμηση. Και το λέω αυτό, διότι οι 2 βασικοί τομείς που χαρακτηρίζουν τη χώρα είναι η υγεία και η παιδεία.

Στην υγεία, φίλες και φίλοι, έχουμε μέσα στην πανδημία ζήσει μία πολύ δύσκολη συνθήκη. Τότε κοιτάζαμε στις τηλεοράσεις, φοβισμένοι για τις ζωές μας και βλέπαμε τους ήρωες γιατρούς και νοσηλευτές, να παλεύουν καθημερινά για να μας σώσουν τη ζωή, όταν οι μεγαλοκλινικάρχες και οι ιδιώτες μας έκλειναν τις πόρτες. Και λέγαμε τότε ότι το ΕΣΥ, που είχε εξευτελίσει ήδη η Νέα Δημοκρατία, και που μας σώζει τη ζωή, πρέπει να το στηρίξουμε και όταν περάσουμε από την πανδημία, πρέπει να το αναγεννήσουμε. Και δόθηκαν, φίλες και φίλοι, 50 δις. 50 δις. Και το αποτέλεσμα είναι ένα ΕΣΥ εξοντωμένο, γιατροί σε επίταξη και όλοι εμείς να φοβόμαστε να αρρωστήσουμε. Γιατί, εάν αρρωστήσουμε, καλό είναι να μην είναι σαββατοκύριακο, γιατί μας έχει ενημερώσει ο Άδωνις ο Γεωργιάδης ότι το σαββατοκύριακο υπολειτουργεί το ΕΣΥ, κυρίως τα περιφερειακά νοσοκομεία, οπότε καλό είναι να αρρωστήσετε καθημερινή. Αλλά και καθημερινή, καλό είναι να αρρωστήσετε μέχρι το μεσημεράκι, γιατί από το απόγευμα και μετά βγαίνει το μπλοκάκι. Και εάν κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή σας, πρέπει να μπει μία τιμή. Ποια είναι, όμως, η τιμή που θα μπει για να σου σώσει κάποιος τη ζωή; Φίλες και φίλοι, με αυτές τις προσεγγίσεις, της Δεξιάς και της συντήρησης, μας χωρίζει άβυσσος.


Και πρέπει να πούμε καθαρά ότι εμείς γεννήσαμε το ΕΣΥ με τον Γεννηματά και τον Ανδρέα Παπανδρέου! Είχε δύο βασικές αρχές. Η 1η αρχή είναι ότι όλοι, πλούσιοι και φτωχοί, πρέπει να έχουμε ίση πρόσβαση και ίδια μεταχείριση. Και το 2ο είναι ότι οι γιατροί του ΕΣΥ πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να κηρύξουμε Ανένδοτο για το ΕΣΥ.Να συμφωνήσουμε όλοι να καταργήσουμε όλες τις διατάξεις που ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες του ΕΣΥ, να βάλουμε, επιτέλους, μέτωπο στα ιδιωτικά συμφέροντα και τους μεγαλοκλινικάρχες και να στηρίξουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, που παίρνουν 800, 900 και 1000 ευρώ. Και είναι σε υπερκόπωση και κάνουν διπλοβάρδιες και τριπλοβάρδιες, και πρέπει αυτοί την επόμενη μέρα να στηριχθούν γιατί είναι θέμα ζωής.


Και, φίλες και φίλοι, το ίδιο πρέπει να γίνει και με την παιδεία, διότι ο πυρήνας του προβλήματος είναι ότι είμαστε στον πάτο στη χρηματοδότηση της δημόσιας, δωρεάν παιδείας. Δεν είναι μόνο οι γιατροί που παίρνουν 800 ευρώ, αλλά, φίλες και φίλοι, είναι οι νεοδιόριστοι και αναπληρωτές καθηγητές, οι οποίοι παίρνουν 800 και 900 ευρώ για να μάθουν στα παιδιά μας γράμματα. Και μένουν σε ΙΧ και κτιριακές εγκαταστάσεις μέσα σε σχολεία, γιατί δε βρίσκουν στέγη. Και είναι, βεβαίως, τα πανεπιστήμιά μας, είμαι καθηγητής στο Πολυτεχνείο και ντρέπομαι που χρειάζεται να φέρουμε χαρτιά υγείας από το σπίτι μας, και στάζουν τα ταβάνια, και κάποιοι μας έλεγαν ότι με τη μεταρρύθμιση που έφερε ο Μητσοτάκης θα υπάρξει ενίσχυση του ανταγωνισμού και θα βοηθηθεί η ανώτατη παιδεία. Και «μην ανησυχείτε, έρχεται το Χάρβαρντ και η Οξφόρδη». Και, φίλες και φίλοι, δεν ήρθε το Χάρβαρντ, δεν ήρθε η Οξφόρδη, funds ήρθαν, όπως και στην υγεία, για εμπορευματοποίηση τίτλων. Και πρέπει όλοι εμείς, μπροστά και καθαρά, να απαντήσουμε στις 6 του Οκτώβρη.

Είμαστε υπέρ της δημόσιας, δωρεάν παιδείας, τελεία και παύλα! Καθαρά! Και θα τη στηρίξουμε χωρίς «ναι μεν αλλά». Τόλμησα και είπα, φίλες και φίλοι…


Για να γίνει μεγάλο το ΠΑΣΟΚ πρέπει να τα λέμε καθαρά και μπροστά. Και τόλμησα και είπα, φίλες και φίλοι, ότι δεν είναι δυνατόν να παίρνουν οι νεοδιόριστοι, καθηγητές και αναπληρωτές, 800 και 900 ευρώ, οι γιατροί και οι νοσηλευτές 700, 800 και 1000 ευρώ και να παίρνουν τα μεγαλοστελέχη και οι μεγαλοτραπεζίτες 600 χιλιάδες μισθό. Έπεσαν να με φάνε. Μου είπαν μάλιστα ότι έτσι είναι, διότι πρέπει να συγκλίνουν οι μισθοί των τραπεζιτών με τους μισθούς στις κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης και εμείς να έχουμε αγοραστική αδυναμία, κάτω από τη Βουλγαρία. Και από τις 15 του μηνός να έχουμε πρόβλημα επιβίωσης. Όλοι εμείς, των 800, 900, 1000, 1200 ευρώ, ανακεφαλαιοποιήσαμε τις τράπεζες 3 φορές. Δώσαμε 50 δις. από την τσέπη μας. Και το αποτέλεσμα είναι να είστε όλοι εσείς αποκομμένοι από τη χρηματοδότηση, να μη μπορείτε να πάρετε δάνεια, και να παλεύετε καθημερινά να τα βγάλετε πέρα.


Είναι πολύ μεγάλη η προσπάθεια και πρέπει επιτέλους να κάνουμε κοινωνικές συμμαχίες και να δημιουργήσουμε συνθήκες κοινωνικής ανατροπής. Και το λέω αυτό, διότι ζητάμε οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη. Ζητάμε δηλαδή να υπάρξει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που όλοι οι συντελεστές θα συμμετέχουμε στην παραγωγή πλούτου και θα αναδιανέμεται δίκαια.


Είπαμε επίσης για την ενέργεια. Διότι έχουμε δώσει 15 δισεκατομμύρια για την ενεργειακή μας ανακούφιση. Ανακουφιστήκατε; Οι 4 όμως μεγάλοι πάροχοι και η ΔΕΗ δημιουργούν συνέχεια υπερκέρδη. Και είπαμε το εξής : για τα επόμενα 2 χρόνια η ΔΕΗ να τιμήσει το Δ, το Δημόσιο δηλαδή στην επιχείρηση ηλεκτρισμού και να προσφέρει σε όλους εμάς σταθερά τιμολόγια στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τι ζητήσαμε δηλαδή;  Να μην έχουμε την πιο ακριβή τιμή στο ρεύμα, χρηματιστηριακή και να έχουμε μπλέξει στα χρώματα των τιμολογίων, που είναι τόσα πολλά όσα και τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Και αν έχετε επιλέξει το πράσινο χρώμα όπως και εγώ γιατί σας αρέσει, την πατήσατε.


Χρειάζεται σταθερά τιμολόγια, γι αυτό πρέπει και εσείς να αποφασίσετε. Σταθερά τιμολόγια για τα επόμενα 2 χρόνια ή την πιο ακριβή τιμή στο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη.


Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι.


Πρέπει στο ΠΑΣΟΚ ξανά να μάθουμε τη λογική της συνδιαμόρφωσης και της συμμετοχής. Στην προηγούμενη διαδικασία συμμετείχαν 270.000. Τους ξεχάσαμε φίλες και φίλοι όλους αυτούς. Πού είναι οι 270.000; Πού είναι τα δίκτυα που είχαμε υποσχεθεί να κάνουμε για να δημιουργηθεί παραγωγή πολιτικής για να συνδεθούμε με τον κόσμο, με τη νέα γενιά;


Δε γίνεται, δεν γίνεται, 4 κεντρικές επιτροπές σε δυόμισι χρόνια, απλώς για να χειροκροτήσουμε βουλευτές και ευρωβουλευτές. Έπρεπε να συζητάμε όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου με την Εκτελεστική Επιτροπή και το Εθνικό Συμβούλιο, που συζητούσε κάθε εβδομάδα.


Και το λέω αυτό φίλες και φίλοι και διότι η επωδός της νέας Δημοκρατίας δυόμισι χρόνια τώρα είναι μια, μου λέει λοιπόν η δεξιά, η συντήρηση και οι ιεροκήρυκες της, Δήμαρχε άσε αυτά που λες για τα cartel, για τα funds,για τα μερίσματα και τους τραπεζίτες και κάτσε στα αυγά σου. Και  πήγαινε καθάρισε τα σκουπίδια στην Αθήνα. Και ξαφνικά τα σκουπίδια έχουν γεμίσει και ξαφνικά από εκεί που ήμασταν Όσλο, γίναμε Καμπούλ και η ταμπακιέρα φίλες και φίλοι ποιά είναι; Η ταμπακιέρα του προβλήματος είναι ότι στην καθαριότητα θέλουν να βάλουν και εκεί εργολάβους. Παντού εργολάβους.


Μάλιστα επειδή το καταγγείλαμε το γύρισαν, και αντί να λένε, πήγαινε να μαζέψεις τα σκουπίδια -  που κάνουν μεγάλο αγώνα οι άνθρωποι της καθαριότητας - έγινε μια πλημμύρα, έχει καεί όλη η Ελλάδα έχει πλημμυρίσει ακόμα στη Λάρισα δεν έχουν κάνει τίποτα για τις καταστροφές,  και ξαφνικά πλημμύρισε, λέει η Μαρασλή. Και έγινε κεντρικό θέμα σε όλα τα δελτία ειδήσεων ότι πλημμύρισε η Μαρασλή και βγαίναν όλοι οι υπουργοί και μου λέγανε δήμαρχε καθάρισε τα φρεάτια στην Μαρασλή.


Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι στη Μαρασλή δεν έχει φρεάτιο. Αυτό είναι το πρόβλημα.


Το πρόβλημα είναι ότι το 20% των δρόμων της Αθήνας έχει φρεάτια και έχει δίκτυα ομβρίων υδάτων. Και θα έπρεπε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των 32 δισεκατομμυρίων,  αντί να γίνεται mall και καζίνο και ουρανοξύστες να το δίνουν σε φίλους και κολλητούς, να κάνουν και κανένα αντιπλημμυρικό έργο.


Και αυτά πρέπει να τα λέμε καθαρά, διότι φίλες και φίλοι. Θέλω να σας πω μια διατύπωση. Η Αττική και η Αθήνα είναι αθωράκιστες. Και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που έχει, ποιος το είπε αυτό;  Φίλες και φίλοι όταν όλοι μας την πέφτανε για τα φρεάτια δεν ήταν δήλωση αυτή του  ΠΑΣΟΚ, αλλά ήταν του Νίκου Χαρδαλιά από τη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να κάνουμε μέτωπο, δεν πρέπει να τους αφήσουμε.


Καθαρά.


Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι.


Πρέπει να αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ και θέλω να απαντήσω καθαρά, γιατί όταν λέω ότι πρέπει να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ αρχίζουν και βάζουν μια σειρά από ερωτήματα, 3 μήνες τώρα. Ξεκίνησαν με τον αν ψήφισετε, λέει το Χάρη, θα σας πάει στο ΣΥΡΙΖΑ.  


Μετά,  επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ κατασπαράσσεται και μπορεί να μην υπάρχει,  το άλλαξαν λίγο και έλεγαν, ψηφίστε το Χάρη,  θα συριζοποίησει το ΠΑΣΟΚ και το εξηγούσαν κιόλας, λέγοντας ότι υπάρχουν λέει κάποια στελέχη, τα οποία μας πρόδωσαν για την καρέκλα και εγώ θα τα φέρω πίσω.


Φίλες και φίλοι. Να τα πούμε καθαρά. Γιατί πρέπει την επόμενη μέρα να έχουμε ενότητα. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη, Πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, βουλευτές, ευρωβουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ,  ήταν στα ψηφοδέλτιά μας τα εθνικά και των ευρωεκλογών. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη, Πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ήταν στα ευρωψηφοδέλτια μας. Σε ό,τι όμως με αφορά, για να είμαστε καθαροί. Όσοι μας πρόδωσαν και μας λοιδόρησαν για την καρέκλα, δεν έχουν θέση ανάμεσά μας. Ούτε αριστερά, ούτε δεξιά.


Και θέλω να πω ότι ακούσαμε και κάποια άλλα. Άκουσα 3 μήνες τώρα,ότι στην Αθήνα λέει,  ο Χάρης κέρδισε γιατι τα βρήκε με τους Συριζαίους, έχουν εμμονή και θέλω να σας θυμίσω και το ξέρετε πάρα. Στον πρώτο γύρο πήραμε εμείς 14, ο ΣΥΡΙΖΑ 13, 14 και 13 κάνει 27. Πήραμε 56%, γιατί ενώσαμε δυνάμεις στην κοινωνία.


Λένε μετά κάποιοι άλλοι - θα τα απαντήσουμε όλα καθαρά - γιατί οι εκλογές δεν είναι kinder έκπληξη να ξέρετε τι ψηφίζετε.


Θέλω να σας πω και μια άλλη σπέκουλα και είναι η εξής,  δεν κέρδισε, λένε, ο Χάρης, έχασε ο Μπακογιάννης. Γιατί υπήρχε λέει πολύ μεγάλη φθορά και όποιος κι αν ήταν αντίπαλός του, θα κέρδιζε. Αφού ήτανε τόσο απλό,  που ήταν όλοι αυτοί τον Αύγουστο που ψάχνανε υποψήφιο δήμαρχο και ανακοίνωσα εγώ 3 Αυγούστου;


Και αφού είναι τόσο απλό, τότε φίλες και φίλοι γιατί ενάμιση εκατομμύριο ψηφοφόροι που γύρισαν την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη και ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι που γύρισαν την πλάτη στο ΣΥΡΙΖΑ, δυόμισι εκατομμύρια συνολικά, δεν ήρθαν να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής στις ευρωεκλογές, αλλά χάσαμε και άλλες 100.000; Γιατί φίλες και φίλοι τίποτα δεν είναι απλό, τίποτα δεν είναι αυτοματοποιημένο. Χρειάζονται καθαρές επιλογές. Καθαρές θέσεις και καθαρές απόψεις, γι αυτό και δίνουμε αυτή τη μάχη. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Στις 6 του Οκτώβρη να δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και εδώ επιτρέψτε μου, είναι σημαντικό. Λένε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην εξουσία είναι αλήθεια, αλλά κάνουν μια πολύ μεγάλη ανάλυση για τα αριστερά.


Λένε φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,  συνέχεια ότι πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ με ποιους θα μιλήσουμε από τα αριστερά, με ποιους θα μιλήσουμε από τα κεντροαριστερά; Ποιοί θα έρθουν, ποιοι θα πάνε και ξανά τις ίδιες ερωτήσεις και τις απαντήσεις, τους απαντήσαμε και σήμερα. Πολλή μεγάλη ένταση έχουν για τα αριστερά και την κεντροαριστερά. Προσέξτε, μην σας έχουν ανοίξει καμία κερκόπορτα, από τα δεξιά.


Γι’ αυτό, και σε ότι με αφορά. Αν αρχίσουν πάλι τις ίδιες ερωτήσεις, “θα συγκυβερνήσετε με τη Νέα Δημοκρατία, θα βάλετε πλάτη αν η κυβέρνηση έχει πρόβλημα, αν δεν έχουμε 151 βουλευτές”;  Η απάντηση είναι, εμείς δεν θα γίνουμε ξανά δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας.


Θέλουμε να αλλάξουμε το σύστημα διακυβέρνησης και όχι να συγκυβερνήσουμε. Καθαρά.


Φίλες και φίλοι. Συντρόφισσες και σύντροφοι


Έχουμε μπροστά μας πολύ λίγες μέρες και πρέπει ξανά να θυμηθούμε ότι είμαστε αγωνιστές, ότι δώσαμε χρόνια μάχες για την επιβίωση του χώρου και μπορούμε πια με ασφάλεια να κλείσουμε τον κύκλο της επιβίωσης και να ανοίξουμε έναν νέο ενάρετο κύκλο υπέρβασης και να πούμε καθαρά, ότι η ελπίδα, ούτε χαρίζεται, ούτε δωρίζεται, αλλά η ελπίδα κερδίζεται με αγώνες. Και ένα τέτοιο αγώνα θέλουμε να κάνουμε και τώρα. Το δίλημμα στις εκλογές είναι ένα. Θέλουμε ένα μικρό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, βούτυρο στο ψωμί του κυρίου Μητσοτάκη; Θέλουμε ένα μικρό ΠΑΣΟΚ, δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας ή ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ, μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα νικήσει; Αυτό πρέπει να απαντήσετε.


Μου λένε φίλες και φίλοι πολλές φορές ότι τα λες, με μια χροιά πολύ προσωπική και πολύ άμεση και πολλές φορές είσαι λέει και τρακαρισμένος. Άλλες φορές λέει, κοιτάς και τις σημειώσεις σου.


Είναι όλα έτσι ακριβώς. Διότι φίλες και φίλοι δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Είμαι ένας από εσάς. Και παλεύω, με την ειλικρίνειά μου, μιλάω με την καρδιά μου, όπως και εσείς και μαζί πρέπει να μιλήσουμε ξανά και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη. Και έχουμε μια ιστορική ευθύνη. Η ευθύνη είναι να ξανασηκώσουμε τον ήλιο και τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να το πάρετε πάλι στα χέρια σας. Και όχι τώρα μόνο. Και την επόμενη μέρα.


Γι’  αυτό και θέλω να θυμηθούμε όλοι ότι ήτανε Οκτώβρης.


Ανατέλλει σε λίγο ο ήλιος. Αν παλέψουμε όλοι μαζί με τις δυνάμεις μας, χωρίς μεσάζοντες.


Φίλες και φίλοι


Ήταν Οκτώβρης πριν πολλά χρόνια. Το 1981 όταν το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε ζωή στη χώρα. Μια πολύ μεγάλη ανατροπή και ο λαός ανάσανε. Ήτανε Οκτώβρης πέρυσι, όταν κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, κάναμε μια πολύ μεγάλη ρωγμή στο σύστημα και δείξαμε το δρόμο και είναι Οκτώβρης φέτος, που μπορούμε όλοι μαζί ,με δύναμη και ορμή,  να κάνουμε ξανά τη Νέα Αλλαγή και αυτό πρέπει να κάνουμε.

Σε ότι με αφορά, ήμουν πάντα εδώ στρατιώτης και ότι κι αν αποφασίσετε, ότι και αν επιλέξετε, θα είμαι πάντα εδώ,  μαζί σας, μπροστά στην πρώτη γραμμή, στις πολύ μεγάλες μάχες που έχουμε να κάνουμε.


Θέλω όμως, να κάνουμε ένα κάλεσμα. Σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκράτες, όχι της καρέκλας, τους ανθρώπους που πάλεψαν και παλεύουν μια ζωή, που πιστεύουν στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη, στη λογοδοσία και στη διαφάνεια.


Και να έρθουν φίλες και φίλοι εδώ μπροστά, μαζί μας στρατιώτες, στις πολύ μεγάλες μάχες που έχουμε να κάνουμε, γιατί πρέπει να τους έχουμε μαζί μας για να νικήσουμε.

Και σας ζητώ καθαρή εντολή 6 του Οκτώβρη για να κάνουμε τις απαραίτητες τομές και ανατροπές. Καθαρή εντολή για τη νίκη. Και δεσμεύομαι. Ότι αν είμαστε η επιλογή σας και η προγραμματική μας συνθήκη είναι η νέα, το νέο προγραμματικό πλαίσιο για το ΠΑΣΟΚ, η πρώτη κίνηση θα είναι θα καλέσω όλους τους συνυποψηφίους και μαζί θα συναποφασίσουμε τις πρώτες δράσεις και παρεμβάσεις στη Βουλή και στην κοινωνία.


Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι. Είμαστε τόσα χρόνια και δίνουμε αγώνα, αξίζουμε κάτι καλύτερο, να σηκώσουμε ανάστημα, να ξανακάνουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, για να αλλάξει κατεύθυνση η χώρα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έχουμε λίγες μέρες. Το πιστεύω βαθιά πιστέψετε και εσείς.


Πάμε δυνατά, πάμε ενωτικά, πάμε τώρα.  Θα νικήσουμε. Να είστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε. Η  Αθήνα μίλησε και θα μιλήσει και η χώρα.


Σας ευχαριστώ πολύ να είστε καλά. Θα νικήσουμε ευχαριστώ.


Δείτε φωτογραφίες από την ομιλία εδώ.


Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: