ΣΙΝΕ

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

«Παγίδα για τον επιχειρηματία της Εστίασης το φιλοδώρημα. Με απόφαση του Αρείου Πάγου θεωρείται μισθός»

Με απόφαση του Αρείου Πάγου το φιλοδώρημα που αφήνουν οι πελάτες για τον εργαζόμενο, θεωρείται μισθός. Το πρόβλημα αυτό προέκυψε με τη διασύνδεση με τις... ταμειακές μηχανές.

Παράκληση, όλοι οι συνάδελφοι της Εστίασης και της Διασκέδασης να ακολουθήσουν τις ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΔΗΓΙΕΣ, για να αποφύγουν το φιλοδώρημα να θεωρείται μισθός, κάτι το οποίο επιφέρει νέες επιβαρύνσεις στην επιχείρηση.

1ον Στην ταμειακή μηχανή θα υπάρχει ειδικό κουμπί, το οποίο θα αναφέρει «ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ», το οποίο φιλοδώρημα, είναι εκκρεμείς συναλλαγή στο POS και αποδίδεται στον εργαζόμενο ως μισθός.

2ον Όταν το φιλοδώρημα αποδίδεται μέσω κάρτας, η επιχείρηση υποχρεούται στο τέλος του μήνα να το αποδώσει στον εργαζόμενο, αφαιρώντας τις ασφαλιστικές κρατήσεις.

3ον Όταν ο πελάτης πληρώνει το φιλοδώρημα με μετρητά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, διότι θεωρείται μια προσωπική συναλλαγή, μεταξύ δύο προσώπων, στην οποία δεν συμμετέχει η επιχείρηση.

4ον Το φιλοδώρημα δεν υπόκειται σε Φ.Π.Α., καθώς αποτελεί εκκρεμεί συναλλαγή και στο τέλος του μήνα η επιχείρηση το αποδίδει στον εργαζόμενο, παρακρατώντας τις ασφαλιστικές εισφορές.

5ον Η επιχείρηση να επιδεικνύει ειδική μέριμνα, ούτως ώστε:

α. Να υπάρχει ειδικό κουμπί και στην ταμειακή μηχανή και στο POS.

β. Καταχώρηση με τη λέξη «φιλοδώρημα», ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ, είναι παραβίαση και θεωρείται φορολογικό έσοδο.

Είναι γεγονός ότι το φιλοδώρημα, όταν πληρώνεται μέσω POS  θεωρείται για τον εργαζόμενο ως επιπλέον μισθός, με τις ανάλογες επιβαρύνσεις. Για τον επιχειρηματία θεωρείται μια νέα επιβάρυνση, στην οποία υποχρεούται στην διαδικασία ασφαλιστικών εισφορών, επιδομάτων, Δώρο Χριστουγέννων, Δώρο Πάσχα κ.λ.π.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Πρόεδρο του ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε. κ. Γρηγόρη Τσαπατσάρη στο τηλέφωνο: 6995625262.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Τσαπατσάρης Γρηγόριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: