ΣΙΝΕ

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024

Ένας παραγωγός από τα Γρεβενά που ξεκίνησε καλλιεργώντας ρίγανη και έφτασε έως την Αμερική

Ο Βασίλης Καραπάς, κατάφερε πριν από μερικά χρόνια να πείσει τον πατέρα του ότι το όραμά του να δημιουργήσει πρωτογενή παραγωγή, καλλιεργώντας και συσκευάζοντας βότανα, θα μπορούσε να του ανοίξει την πόρτα της αγοράς και κυρίως αυτή των... εξαγωγών.

Το πρώτο προϊόν που καλλιέργησε ήταν η ρίγανη. Στην πορεία ωστόσο πειραματίστηκε και με άλλες καλλιέργειες, δημιουργώντας μία εκτεταμένη γκάμα προϊόντων που επεξεργάζεται και συσκευάζει. Γεννημένος το 1994 στα Γρεβενά με σπουδές στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, ο Βασίλης ανέλαβε ένα μέρος των οικογενειακών εκτάσεων και σταδιακά εκτός από τα βότανα που φύονται στην Ελλάδα, επεκτάθηκε και σε άλλα προϊόντα καθώς από το σύνολο των 500 στρεμμάτων που διατηρεί η οικογένεια στον Βατόλακκο Γρεβενών, περίπου τα 200 αφορούν στην καλλιέργεια οσπρίων, όπως τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, ενώ ο ίδιος έκανε δοκιμές και με την κόκκινη φάβα. Το πιο δύσκολο στοίχημα που κλήθηκε να πετύχει, ήταν να πείσει τον πατέρα του να μετατρέψει τα χωράφια παραγωγής κριθαριού και σιταριού που είχε αναπτύξει μαζικά, σε νέας μορφής καλλιέργειες, οι οποίες να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής. Ωστόσο το αποτέλεσμα της προσπάθειας και των πρωτοβουλιών που ανέλαβε φαίνεται έως τώρα να τον δικαιώνει.

Σήμερα έχει καταφέρει να εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που παράγει και συσκευάζει, ενώ πρόσφατα δημιούργησε και ζυμαρικά, τα οποία βασίστηκαν όπως λέει στο THETOTALBUSINES, στην παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς του.

«Είμαστε μια γεωργική επιχείρηση που παράγουμε, συσκευάζουμε και προωθούμε τα προϊόντα μας στην αγορά. Τα χωράφια μας βρίσκονται στον Βατόλακκο Γρεβενών και σε υψόμετρο 600 μέτρων. Η ιδέα ξεκίνησε να γίνεται πράξη όταν η γιαγιά Μαγδαληνή μας αποκάλυψε το μυστικό της επιτυχίας για να γίνουν τα προϊόντα μας ασυναγώνιστα, το μυστικό αυτό δεν ήταν τίποτα άλλο από την αγάπη και τον σεβασμό στην φύση και στα δώρα που μας προσφέρει», όπως λέει ο ίδιος.

Πάνω από το 70% της παραγωγής διατίθεται στο εξωτερικό
ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΓΕΥΣΗ ΒΟΥΝΟΥ» ΘΕΛΗΣΕ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ.

Έτσι αφού πέτυχε την καλύτερη δυνατή ποιότητα του το επόμενο βήμα ήταν να τα διαθέσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες αγορές Ευρώπης, ενώ σημαντικές ποσότητες διατίθενται και στην Αμερική. Σήμερα, ποσοστό που υπερβαίνει το 70% της συνολικής παραγωγής διατίθεται στο εξωτερικό. «Ξεκινήσαμε να εξάγουμε το 2018 µε πρώτη χώρα – προορισµό τη Γερµανία. Σήµερα έχουµε παρουσία και σε χώρες όπως η Αυστρία, τα προϊόντα μας διατίθενται και σε αγορές όπως η Ρουµανία και η Τσεχία. Διατίθενται επίσης στη Μάλτα και στο Ηνωµένο Βασίλειο».

Από την Αθήνα, στα Ιωάννινα, την Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη

Στην εγχώρια αγορά τα προϊόντα της βρίσκονται από τα Γρεβενά και την Κοζάνη, μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και την Αθήνα, αλλά και σε πολλά νησιά μεταξύ των οποίων η Ύδρα. Οι καλλιέργειες είναι πιστοποιημένες βιολογικές, καθώς σκοπός από την πρώτη στιγμή ήταν η δημιουργία προϊόντων αγνών, χωρίς φάρμακα, χημικές ουσίες και τεχνητά αρώματα, που στεγνώνουν με φυσικό τρόπο στη σκιά, διατηρώντας την ποιότητά τους, αλλά και την αρχική τους μορφή.

Ανάμεσα στα προϊόντα που έχει δημιουργήσει είναι τα μείγματα μπαχαρικών με ρίγανη, θυμάρι, άγριο σκόρδο και μπούκοβο, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλής οξύτητας βότανα όπως η ρίγανη, το δεντρολίβανο και η πιπεριά τσίλι καθώς και μία σειρά υποπροϊόντων μανιταριών, τα οποία ευδοκιμούν ευρέως στα Γρεβενά. Αξιοποιώντας τα μανιτάρια έκανε τουρσί από μανιτάρι, γλυκό του κουταλιού, κρέμες και σάλτσες από μανιτάρι, ενώ ασχολήθηκε και με την τρούφα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: