ΣΙΝΕ

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Π. Κουκουλόπουλος: «Ηχηρές προειδοποιήσεις από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για παράτυπες δαπάνες και κενά λογοδοσίας»

Τη θεσμική αξία του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου ως πυλώνα του δημοκρατικού κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν διστάζει να εντοπίζει τα κενά λογοδοσίας και τις παράτυπες δαπάνες στη... διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων, εξήρε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κατά την κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με αντικείμενο τις ετήσιες Εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2023.

Χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση επί των Εκθέσεων «ιδανική αφορμή ώστε να εγκύψουμε αφενός μεν στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Ε.Ε. αφετέρου στην ευρωπαϊκή σύγκλιση της Ελλάδας, που αποτελεί το ασφαλέστερο κριτήριο για την πορεία της Χώρας μας», ο Ειδικός Αγορητής εστίασε αναλυτικά σε συγκεκριμένα στοιχεία των Εκθέσεων. Τόνισε μάλιστα πως «φέτος οι Εκθέσεις έχουν μεγαλύτερη αξία από τη συνήθη των τελευταίων ετών, καθώς είμαστε στη μέση της δημοσιονομικής περιόδου 2021 – 2027, κατά την οποία ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. έχει αυξηθεί ιδιαίτερα, λόγω των εσόδων και δαπανών που αφορούν το Μηχανισμό Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας».

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, έδωσε βαρύτητα στην εμφατική επισήμανση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για αυξητική τάση στις παράτυπες δαπάνες κατά τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων, υπογραμμίζοντας πως «τα ευρήματα αποκαλύπτουν κρίσιμες προκλήσεις της Ε.Ε., όπως τα υψηλά επίπεδα παράτυπων δαπανών. Οι προκλήσεις αυτές επιτάσσουν ισχυρά συστήματα εποπτείας και λογοδοσίας, τόσο κεντρικά στην Ε.Ε. όσο και σε κάθε κράτος - μέλος, προκειμένου να διαφυλάξουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, να κρατήσουμε όρθιο το Κράτος Πρόνοιας πανευρωπαϊκά και να διασφαλίσουμε τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς της Ε.Ε.».

Επιπλέον, συνέδεσε τα πορίσματα των Εκθέσεων με το περιεχόμενο της Έκθεσης Ντράγκι που «αναδεικνύει πως η Ε.Ε. αδυνατεί να εγγυηθεί στη νέα γενιά ένα καλύτερο επίπεδο ευημερίας, όπως συνέβαινε αδιατάρακτα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ταυτόχρονα, εντοπίζει τη  δραματική επιδείνωση στη σχέση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ με το ΑΕΠ των ΗΠΑ, καθώς -ενώ πριν 15 χρόνια ήταν περίπου ισοδύναμα- σήμερα το πρώτο αγγίζει μετά βίας τα 2/3 του δεύτερου. Συνεπώς, σ’ αυτό το περιβάλλον, πρέπει να αναπτυχθούν άλλοι βηματισμοί και αποκτά επείγοντα χαρακτήρα η έναρξη σχετικής σοβαρής συζήτησης».

Έθεσε, λοιπόν, το ρητορικό ερώτημα «εάν η Ε.Ε., σύμφωνα με την Έκθεση Ντράγκι, πρέπει να κάνει 800 δις επενδύσεις το χρόνο για να καλύψει το επενδυτικό κενό, τι άραγε πρέπει να κάνει η Ελλάδα που κουβαλά ένα επενδυτικό κενό 50 δις από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και -κατά τις εκτιμήσεις- χρειάζεται να έχει μεταξύ 12 και 20 δις ετησίως για αρκετά χρόνια ώστε να καλύψει το επενδυτικό κενό της με την Ε.Ε.;».

Ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών, πέραν των επισημάνσεων επί των Εκθέσεων, απηύθυνε στοχευμένα ερωτήματα στο παριστάμενο μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ιδίως, εάν και σε τι βαθμό οι αυξανόμενες παράτυπες δαπάνες στην Ε.Ε. αφορούν και το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας στην Ελλάδα. Ζήτησε, τέλος, από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο να ενημερώσει τις Επιτροπές κατά πόσο έχει επεξεργαστεί προτάσεις, ενόψει ενδεχόμενης περαιτέρω εκρηκτικής αύξησης του προϋπολογισμού της Ε.Ε., αναφορικά με αναγκαίες -θεσμικές και άλλες- προετοιμασίες ετοιμότητας, ώστε να αποτραπεί ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των παράτυπων δαπανών.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να δείτε το video: https://www.youtube.com/watch?v=zDFGkybbHQI&t=322s

Δεν υπάρχουν σχόλια: